3 Ekim 2010 Pazar

KORNİŞON TURŞU

                                                                
Bu sene tarifler biraz geriden geliyor.Sanırım adaptasyon sorunum var.Tatil sonrası iş hayatına insan biraz zor uyum sağlıyor.İşte bizde uyum sağladık diyene kadar baktım ki turşu mevsimi geçiyor..Hemen arkadaşlarla işe koyulduk ne bulduysak yapalım istedik..Ben bu turşuyu yapalı iki hafta oldu.Hatta turşular yenecek kıvama geldi..Geçte olsa tarifi yazayım istedim..
Malzemeler:
-İstediğiniz kadar turşuluk salatalık(biz arkadaşlarla birlikte 5 kg aldık.),
-1-2 baş soyulmuş sarımsak,
-1 lt turşu suyu için 4 tepeleme yemek kaşığı turşu tuzu(kaya tuzu ,tuzu biraz bellice olacak çünkü içine koyduğumuz malzemeler tuzunu çeker.)
-1 lt turşu suyu için 1 çay bardağı sirke,
-1 yemek kaşığı toz şeker(şekeri eskiden atmazdım ama şeker attığımda hem erken olgunlaştığını fark ettim hemde tadı hoş olmuştu.)
-istediğiniz kadar acı yeşil biber,acıyı çok sevmiyorsanız küçük kavanozlar 5-6 tane koymanız yeter.
-En üste koymak için yarım demet nane.
Yapılışı:
-Salatalıkları suda koyup bir süre aralarındaki çamurların çıkmasını bekliyoruz
-Turşu için kullanacağınız suyu iyice kaynatıp soğuması için bir kenarda bekletiyoruz.
-Sarımsakları soyuyoruz.Islatırsanız daha rahat soyulacaktır.
-Biberlerimizin saplarını kısaltıp bıçağımızın ucu ile ortasından bir delik açıyoruz.
-Kavonozun içine salatalıkları ara sıra sarımsak ve biber ekleyerek sıkı sıkı yerleştiriyoruz.
-Ayrı bir kapta su, toz şeker,tuz ve sirkeyi koyup eriyene kadar karıştırıyoruz. Eğer tuzunuz şu kolay erimiyorsa onu sıcak su içinde eritebilirsiniz
-Hazır olan turşu suyunu salatalıkların üstünü örtene kadar kavonoza dolduruyoruz. Üzerini taze nane ile kapatıyoruz. Kapağını kağatıyoruz.Serin ve karanlık bir yerde saklıyoruz.

- Salatalıklar renk değiştirip sarımsı olduğunda turşunuz olmuş demektir. Eğer daha çabuk olmasını istiyorsanız sıcak su kullanın.Ben sıcak suyu daha önce kullanmamıştım bu sefer birazını sıcak su ile birazını soğuk su ile yaptım.Sıcak su eklediğim kavanozlar daha önce sarardı.
Denemek isteyenlere kolay gelsin.İyi haftalar

15 yorum:

  1. afiyetler olsun.ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  2. bende geçen hafta yaptım ilk defa hep normal salatalıktan yapardım bunu ilk denedim inşallah tutar
    seninde eline sağlık canım
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Ellerinize sağlık canım blogdaşım:)

    Kendi ellerinle yapılmış ev turşusu gibisi yok. Ama malesef bu yıl hazır yiyeceğiz galiba. Elim değipte yapamadım bir türlü.

    Çok sevgiler
    Canan

    YanıtlaSil
  4. Teşekkürler sevgili blogdaşım..
    sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Daha dün yaptım bende Kornişon turşusu :) Ne lezzetli oluyor değilmi birçok şeyle yemesi ?

    YanıtlaSil
  6. sevgili Red Riding Hood

    kesinlikle insanın kendi yaptığının yerini birşey alamıyor..ben turşuyu tek başına bile yerim:)()

    YanıtlaSil
  7. Canım çok severim...

    rabbiö ağız tadıyla yedirmek nasip etsin...

    YanıtlaSil
  8. şu içine turşu suyunu çeken turşuları hiçbir zaman yiyememişimdir ben lahana havuç ve süs biberini seviyorum içlerine fazla su dolmadığı için ama benim oğliş bir oturmaya bir kavonoz kornişon turşusunu yemiş hemen pazardan alıp bende yaptım senin de ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  9. Yakında benim tarifde geliyor:) bayılırım turşuya elleiren sağlık:)

    YanıtlaSil
  10. BACIM SENİN SEVDİĞİN TÜRDE BİR TURŞU TARİFİM DE VAR YAKINDA:))
    MEMODAN BENİM GİBİ KORNIŞONCU HA:))

    YanıtlaSil
  11. http://nesekilavuz.blogspot.com/blgun ismi neşeli günler bi bak canım isimdaşsınız galiba

    YanıtlaSil

ÇOK TEŞEKKÜRLER ,

ZİYERETİNİZ VE YORUMLARINIZ BANA İLHAM VERİYOR.:)))