5 Temmuz 2012 Perşembe

VİŞNE REÇELİ


      Merhabalar efendim,bu aralar bir reçeldir gidiyor bakalım sonu nereye varacak. Sevgili bıdığımın uyumasını fırsat bilip hemen vişne reçelinin tarifini yazmak istiyorum.
      Tatlı cadı gece uyumadı şimdi kendi uyudu ben ayakta kaldım..:) Doktorumuz yavaş yavaş ek gıdaya başlayalım dedi. Şimdilerde hanımefendiye ek gıda arayışlarındayım. "Neyi versem nasıl versem hangisi daha iyi olur"diye araştırıyorum.Annelik işte insanı böyle araştırmacı yapıyor. Değişik tavsiyelere açığım bu konuda tecrübeleriniz varsa lütfen bizlerle paylaşın.
       5. Ayımız bitti, ilk 5 ay zorlu bir süreç ama şimdilerde her şey daha güzel.Bıdık mı bize alıştı yoksa biz mi anne-baba olmaya alıştık bilinmez.Asıl zorlu süreç daha ileride diyorlar bakalım göreceğiz. Diş sancısı yani:)
     Neyse gelecekte başıma ne gelecek bu annelik serüveninde bilinmez ama bıdıkla  günlerimiz macera dolu tek bildiğim yaşadığım bu...
     Vişne reçeline gelince Efendim reçeller içinde mayhoş tadıyla gönüllerde taht kuran bu nefis reçelin tarifi şöyle
Malzemeler:
-1kg vişne,
-1kg+1 su bardağı toz şeker,
-3-4 damla limon suyu,
Yapılışı:
  1. İlk önce vişneleri yıkıyoruz.Daha sonra Çekirdeklerini çıkartıyoruz. Bu iş için kalın bir iğne yada şiş size yardımcı olabilir. Tepesinden şişi batırınca çekirdeği çıkıyor.
  2. Tencereye bir kat vişne bir kat şeker şeklinde döşeyip bir gece bekletiyoruz.
  3. Ertesi gün vişneler suyunu salmış olacaktır. Ocağa alıp kısık ateşte kaynatıyoruz. Bu arada üzerinde oluşan köpükleri bir tahta kaşık yardımıyla alıyoruz.
  4. Biraz kıvama gelince içine  limon suyunu ekleyip 5 dakika daha kaynatıyoruz.
  5. Fazla kaynatmayalım ki vişnemizin şekli şemalı bozulmasın.
  6. Reçelimizi ocaktan alıp güneşe koyuyoruz. Üzerine bir tülbent bağlıyoruz.Ve aralarda yavaş yavaş karıştırmayı ihmal etmiyoruz.
  7. Güneşte kıvamını alınca kavanozlara doldurup ağzını sıkıca kapatıyor nemsiz rutubetsiz bir yerde muhafaza ediyoruz.
                                                                     Afiyet olsun

6 yorum:

  1. reçel kahvaltıların vazgeçilmezidir...
    ellerine sağlık tatlım...
    kocaman sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Allah bağışlasın canım kuzucuğunu:))ben reçel hiç sevmem ama vişne reçelini ve gül reçelini azda olsa yerim..ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  3. canım dr'unuz belki söylemiştir ama ilk ek gıda ev yapımı yoğurt olmalı,ben onunla başlamıştım,hergün mayalardım,sabahlarıda tuzsuz peynir ve yumurta sarısıyla hazırlanmış kahvaltı veriyordum ben.sonra yavaş yavaş diğerlerine geçiliyor,inek sütü,yumurta beyazı,bal gibi gıdalar 1 yaşına kadar yasak,zaten biliyorsundur ama önerilere açığım deyince yazıverdim hemen,tabi bu kadarla bitmiyor.reçel nefis görünüyor ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  4. sevgili gurme şirine teşekkürler.

    sevil teşekkürler. benimde reçelle pek aram yoktur arada sırada işte yinede yapılıyor alışkanlık sanırım.

    sevgili anne eli teşekkür ederim önerilerin için. Ev yapımı yoğurtdu deneyeceğim bakalım başarılı olabilir miyim bilmiyorum.

    YanıtlaSil
  5. bizim pazarda daha vişne yok,herhalde bu sene o kadar çok istiyorum reçelini yapmaya ki benden saklanıyorlar.Canım kolay gelsin ,bebek ile zor,sonuçta insan yetiştiriyorsun.Benim kızlar maşallah
    okumuş oldu,çıktılar ,en çok pay kendime çıkarıyorum,istersen daha detayli eğitim için bilgi verebilirim.Beslenme konusuna:ben hazır mamalara karşıyım,şimdi senin hanımın ek gdalara geçiyormuş,et suyu,patates ile sadece haşlama yap,içine birer lokmalık kendi yaptığın ekmek ile alıştırmaya başlayabilirsin,8-9 aylık iken benimkilerine ekmek aşı (kavurulmuş tereyağı ya su katıp,kaynatılır,tuz yerine içine ekmek kırıntıları ile peynir ufala)ve kendi yaptım domates suyu ile beslerdim,en çok sevdikleri yemek ti .Bir de kendi mayaladın yoğurda azıcık şeker koyup biberon ile (ikisi de 2,5 yaşına kadar içtiler)verdim.Şimdiki çoğu gençler hazıra kaçıyor,hazır mamalar,çocuk yemek yediremezlermiş ,hayde abur cubura-aç kalmasın mış,yalan ,sana bağılı beslenmesi.Bizim cuma günü abur cubur günümüz vardı(hala özlüyorlar o günleri,yasak olduğu için tatlı gelirdi cumalar ,ve şimdi kendileri beslenmelerinden sorunlu oldukları için işin zevki kalmamış).
    Ben sana tam bir bebek maması reçetesi yazayım,yaptım ama bloğa hala koymadım bir kayısı püresi:
    - küçük kavanozlara yıkanmış,çekirdekleri çıkmış,kabukları soyulmuş kayısıları bir sıra kayısı,bir sıra toz şeker ,öyle devam kavanoz dolana kadar ,kapağı kapat,suya koy,kaynamaya başlayınca 20 dak. kaynat ,soğuduktan sonra kavanozu çalkala -işte sana bebe maması .Belirtmek isterim ki daha görünülde aday yok ama şimdiden bebeklerin bakımı ve eytimi için pazarlıklar başladı ,bana güvenebilirsin,ama bana kalsa kendi bebeyini kendin bak ve annelerinini(kaynana,ve annen)sözlerini dinle ,hazır mamaya kaçma .

    YanıtlaSil
  6. sevgili mazes teşekkürler değerli bilgilerin için. bende ek gıdaya geçtikten sonra keçi sütü aldım yoğurdumuzu mayaladık ama bebiş sevmedi.
    içine kayısı püresi (ki onuda ben yaptım) koydum içmedi:(
    kayısı püresini yalnız başına sevdi. armut rendeledim onu çok sevdi. şeftaliyi sevmedi. elmayı sevdi. işte böyle denemeler devam.
    mümkün mertebe ben kendim yapmaya çalışıyorum hazırları pek tercih etmem.
    ha seninkiler bulmuş tecrübeliyi anneyi tabi paylaşamazlar:)

    sevgiler

    YanıtlaSil

ÇOK TEŞEKKÜRLER ,

ZİYERETİNİZ VE YORUMLARINIZ BANA İLHAM VERİYOR.:)))