29 Temmuz 2012 Pazar

TUZDA TAVUK


      Bugün size yeni favorimiz tuzda tavuğun yapılışını anlatacağım.Bakmayın isminin büyük oluşuna ,gözünüz korkmasın yani yapımı çok kolay ama lezzeti bir o kadar güzel bir tavuk yemeği bu.Aslında son zamanlarda basında çıkan antibiyotikli tavuklardan sonra ben tavuk yemeyi bırakmıştım.Birde yaz gününün rehaveti çöktümü insan et yemek istemiyor. İşte bu yemek o kadar lezzetli ve hafif ki sizi hiç rahatsız etmiyor hatta ne kadar yerseniz yiyin.Tuzda pişmesine rağmen tuzlu olmuyor.İşin sırrıda burada sanırım.
   Tuzda tavuğu daha önce Kahramanmaraş Zeytin kaplıcasında yemiştik tabi orası açık hava yayla olunca ne yediğini bilmiyor insan..Havadan mı sudan mı bilinmez yediğiniz her şey lezzetli geliyor.Orada yediğimiz tavuk bütün tavuktu biz parça tavukla yaptık daha pratik geldi bana.Çünkü Bütün tavuğu parçalamak zor oluyor.O kadar anlattın hani tarifi diyenleri duyar gibi oluyorum.İşte tarifi geliyor.
Malzemeler:
-10 tane tavuk but
-3-5 tane tavuk göğüs,
-4 kg kaya tuzu,
-fırın tepsisi
Yapılışı:
-Fırın tepsimizin tabanına tuzumuzun 3 de 1 ini yayıyoruz.Elimizle tuzu bastırıyoruz.
-Tavuklarımızı yıkayıp kurulayıp tuzladığımız tepsinin üzerine yerleştiriyoruz.
-Tavukların üstününü kalan tuz ile tavuklar görünmeyecek şekilde kapatıyoruz ellerimizle bastırıyoruz.
-Daha sonra mahalle fırınının yolunu tutuyoruz.3-4 saat fırında piştikten sonra yemeğimiz servise hazır.
-Tavuklarımız tuzun içinde adeta kaya içine gömülmüş gibidir. Bir çekiş veya keser yardımıyla yada kalın bir bıçakla üst tabakadaki tuzu kırıyor ve tavuklarımızı çıkarıyoruz.Tavuklar sıcacıktır eliniz yanmasın dikkatli olmakta fayda var.
-İşte karşınızda çıtır çıtır bir lezzet ne tavuğun kokusu var ne de ağır tadı.Dış kısımdaki derisini çıkartıyor ve ikram ediyoruz.Derisi çıkmazsa tuzlu olabilir.
-Denemenizi tavsiye ederim.Değişik bir lezzetle karşılaşmış olursunuz.Biraz kuru gibi oluyor ama yanına pirinç pilavı cacık olursa o kuruluğu anlamazsınız  bile
Afiyet olsun.
Not :1-Tavukların üstüne tuzu koyduktan sonra dağılır diye düşünmeyin dağılmıyor .Siz tavuğun üstüne tuzu koyup elinizle bastırın yeter. Ama yinede içinize sinmiyorsa bir yumurtanın akını tuzla iyice karıştırıp tavuğu o şekilde tuzlayın kaya gibi olacaktır.
2-Sevgili Seyyah Gül iyi hatırlattın canım tuzda sadece tavuk yapılmıyor balık ,tavuk,et hepsinin mantığı aynı:))
3- Evde yapılır mı sorusuna binaleyn olur tabi ama ev fırınında daha uzun sürede pişer artı taş ocaklı fırının lezzeti bir başka güzeldir tabi:))

16 yorum:

  1. biraz önce eşim bir lokantanın menüsünde tuzda balık görmüş nasıl oluyor bu dedi hiç bi fikrim yok dedim.şimdi anlıyorumki böyle oluyor.bu güzel bilgi için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. SEVGİLİ GÜL İYİ HATIRLATTIN TUZDA SADECE TAVUK YAPILMIYOR.BALIK ,ET YANİ HEPSİNİN MANTIĞI AYNI.

    SEVGİLER

    YanıtlaSil
  3. ellerine sağlık neşelim..
    balığını bilirim İzmir de tatmıştım..

    ama tavuğuda senden tadalım :)

    hayırlı ramazanlar
    sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Sevgili nunucuğum teşekkürler,

    tabi ne demek buyrun canım:)

    sanada hayırlı Ramazanlar

    sevgiler

    YanıtlaSil
  5. yaa cok duydum ama hic yemedim, ben de istiyorum!

    YanıtlaSil
  6. Tuz da baık duyardık hep,hatta geçenlerde bir garson turist aileyi yaktı ya bu sebeple..

    Denemek lazım.Ellerine emeklerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  7. tuzda balık yapmıştım ama tavugu bilmiyordum.Eminim nefis olmuştur.denemeliyim.elinize saglık.

    YanıtlaSil
  8. Ölçülere bakılırsa kalabalık bir ailesiniz, ne güzel. Tuzda balık süper olur da tavuğu da öğrenmiş oldum. Acaba mahalle fırını şart mı? Evde de olur gibi geliyor bana, süre uzar. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  9. Lamacığım yapmalısın gerçekten güzel bir yemek senden naısl kaçar:))

    papatyam denemeye değer bir lezzet:))


    sevgili hünerli eller tavsiye ederim balıkla aynı yapımı:))


    İlhan bey kalabalık bir aile değiliz ama misafirlerimize yaptık bu lezzeti.Evde olur ama taş ocaklı fırının lezzetini verir mi bilmem..

    YanıtlaSil
  10. Merhaba..bayılırım,tuzda tavuğa...hep Reyhanlıda yerdik..şimdi sayenizde tarif elimde hemen deneyeceğim..blogunuza yeni geldim ve bayıldım..tariflerin hepsi bir birinden güzel...sizi takipteyim..tanışmaya banada beklerim..sevgiler nurşen..nurlumutfakta.blogspot.com

    YanıtlaSil
  11. Teşekkürler Nurşen Hanım..
    Reyhanlıda pek meşhurdur tuzda tavuk yerseniz açık havada
    yiyin daha lezzetli oluyor sanki..

    YanıtlaSil
  12. hımmm..çok lezzetli görünüyor..hatay da yapılıyor çoğunlukla yanılıyorsam düzelt lütfen..harbiyede yemiştim..ellerine sağlık diyorum:)

    YanıtlaSil
  13. Morpuanlıpembeçorak çok haklısın Hatay reyhanlı da çok yapılır tuzda tavuk

    YanıtlaSil
  14. nasıl canım çekti =)çok iştah açıcı bir blog =)

    YanıtlaSil
  15. Ellerinize sağlık ne güzel bir görüntü!!!
    Tuzda balığı biliyorum da tavuğu bilmiyordum.
    Sayenizde öğrendim. Tuzda tavuk yapımı çok hoşuma gitti ve deneyeceğim. Aslında ilginç yemekler denemek, pişirmek hoşuma gider.
    Blogunuz çok hoşuma gitti, sizi ızleyeceğim ve üyeniz oluyorum.
    Ben de sizi ziyarete beklerim.
    Sevgiler, Pırıl.

    YanıtlaSil
  16. Tuzu ıslatacak mıyız acaba yoksa kuru kuru da o kubbe şeklini alır mı teşekkürler elinize sağlık

    YanıtlaSil

ÇOK TEŞEKKÜRLER ,

ZİYERETİNİZ VE YORUMLARINIZ BANA İLHAM VERİYOR.:)))