14 Temmuz 2012 Cumartesi
ZEYTİNYAĞLI BAMYA
Bu hafta pazarda mis gibi bamyaları görünce bamya yapmanın zamanının geldiğini anladım.Hemen akşama yaptım mis gibi oldu hem hafif hem sağlıklı.Aranızda bamyayı sevmeyen var mı?İşte onlara bamyanın faydaları.Tam bir şifa kaynağı olan bamyanın faydaları saymakla bitmez.
-Lif oranı yüksek bir besin olan Bamya, idrar söktürücüdür ve kabızlığı gidermekte faydalıdır.
-Sindirimi kolay olduğu için bamya hasta, yaşlı ve diyet yemeği yemek zorunda olan kişilere önerilmektedir.
-İdrar söktürücü, haksizlik giderici, metabolizmayı hızlandırıcı etkileri de olduğu bilinen bamya kabızlığı gidermede de yardımcıdır.
-Faydaları saymakla bitmeyen bamyanın 100 gramının günlük magnezyum ihtiyacımızın üçte birini karşıladığını biliyor muydunuz?
Bu kadar faydası olan bir yiyeceği yememek sanırım ona haksızlık olur.
Zeytinyağlısı ve etlisi yapılan hatta közlenerek yenen bamyanın ben bugün zeytinyağlısını yaptım.Hazırlanışı çok kolay
Malzemeler:
-yarım kg bamya,
-2 tane orta boy domates,
-2 tane yeşil biber,
-1 tane orta boy soğan,
-2-3 diş sarımsak.
-3-4 yemek kaşığı zeytin yağı,
- 1 tane küp şeker,
- 1 çay bardağı sıcak su
-1 tane orta boy limon
-tuz,
Yapılışı:
-Bu yemeğimizde her şey çiğden konulacak tencereye.
-Önce bamyaları temizleyerek işe başlıyoruz. Bamyaların tepe kısımlarını koni şeklinde kesip su dolu bir kabın içine yarım limon sıkıyor ve temizlediğimiz bamyaları limonlu suyun içine bırakıyoruz.
-Soğanları ve biberleri yemeklik doğrayıp tencerenin tabanına koyuyoruz.Temizleyip limonlu suya bıraktığımız bamyaların suyunu süzüp tencereye ekliyoruz.En üst kısıma domatesleri ve sarımsağı doğrayıp ekliyoruz.
-Zeytinyağını,şekerini ve tuzunu ilave edip bir bardakta sıcak su ekleyip,kalan yarım limonuda üzerinden sıkıp pişmeye alıyoruz.
-Kısık ateşte yarım saatte yakın pişiriyoruz.
-Afiyet olsun
Bu yemeğin püf noktası:Bamyaları ayıklarken limonlu suya bırakmak ve pişerken de yarım limon suyunu eklemek yoksa yemeğimizin suyu jelatinimsin oluyor.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Neşecim ellerine sağlık,ben de bamyayı çok severim.Hiç zeytinyağlı yapmadım ama güzel görünüyor..
YanıtlaSilbamyayı her nedense bit türlü sevemedim. damak zevkime uymuyor hiç.ama sizinki iştah açıcı göründü gözüme elinize sağlık.
YanıtlaSilZehracığım bamyayı birde zeytinyağlı yapmanı tavsiye ederim beğeneceğini umuyorum.
YanıtlaSilsevgiler
Teşekkürler şirince tatlar.Bamya konusunda biraz daha ılımlı olmay çalışmak lazım faydası çok şifa niyetine yemek lazım..
bamyaya bayılırım kimi insan sevmiyor ama aslında çok lezzetli bir sebze.ellerine sağlık canım..
YanıtlaSilSeverim ben bamyayı,ekşili ekşili. Ellerine sağlık canım..
YanıtlaSilteşekkürler servis,
YanıtlaSilteşekkürler sevil,
teşekkürler papatyam:)))