İrmik helvası kavurmak her insanın harcı değildir.Şerbetli tatlılar insanın gözünü hep korkutur.Aslında hepsinin mantığı aynı şerbetiniz kıvamındaysa korkacak bir şey yok.Bir çok yerde yemişimdir hamur gibi yada çok kıtır kıtır. Annemin hünerli ellerinden yedikten sonra insan kolay kolay başka yerde yediği irmik tatlısını beğenmiyor.
Doğum yaptıktan sonra annemin süt olur diye sıkça yaptığı ,benimde zevkle yediğim bu tatlı kilolarımın nedenidir.:))Haydi bakalım kiloların suçlusunu da bulduk:))
Yapımı meşakkatli ama lezzeti çok nefis olan bu tatlının yapımı şöyle.
Malzemeler:- 1 kg irmik,
- 250 gr tereyağı,
- 1 çay bardağı un,
- 1 su bardağı süt,
- 250 gr yer fıstığı,
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ ( fıstıkları kavurmak için)
- 1 kg şeker,
- 1 litre su,
- yarım limon suyu
-
Yapılışı:
- Önce şerbetini hazırlıyoruz.Şekeri suyu tencereye alıp kaynatıyoruz. 10 dakika kadar kaynattıktan sonra kıvamına bakıyoruz .Kıvamını almışsa limon suyunu ekleyip tenceremizi dinlenmeye alıyoruz.Şekeri fazla suyu daha az olduğu için hemen kıvamını alacaktır.Kaşığımızı şerbetten çıkardığımızda şerbet su gibi değilde damla damla akıyorsa kıvamı olmuştur.
- Şerbetten sonra fıstıklarını hazırlıyoruz.Fıstıkların kabuklarını ayıklayıp tavaya alıyoruz. 1-2 yemek kaşığı sıvı yağ ekleyip 3-4 dakika kavuruyoruz. Fıstıklar kıtır kıtır olunca ocaktan alıp soğumaya bırakıyoruz. Burada önemli olan fıstıkları kısık ateşte sürekli karıştırarak kavurmaktır.
- Tereyağını eritip içine irmiği ekliyoruz.30-40 dakika kadar sürekli karıştırarak kavuruyoruz.Hafif pembeleşene kadar kavurmaya devam ediyoruz.
- 1 çay bardağı un ilave edilerek 10-15 dakika daha kavuruyoruz.
- Un ile irmiği sürekli karıştırarak kavuruyoruz.Daha sonra ortasını havuz şeklinde açıyoruz.İçine önceden hazırlanan şerbet,kavrulan yer fıstığı ve süt ilave edilerek karıştırılır.2-3 dakika daha karıştırılır ve ocaktan alınır.
- Tenceremizin kapağını kapatıp yarım saat dinlendiriyoruz.Yarım saat sonra tencerenin kapağını yarım açıp yarım saat daha dinlendiriyoruz.Sonra servis yapabilirsiniz.
- Ben dondurma kaşığı ile servis yaptım üzerine fıstık ekledim.
2- Ölçüleri azaltarakta yapabilirsiniz yani yarıya düşürebilirsiniz.
3. Bu ölçü 20-25 kişiye yeter.
4- İçine fıstık yerine badem,ceviz,şamfıstığıda eklenebilir. İsteğe kalmış yani.
5-Sunum yaparken ben dondurma kaşığını kullandım kaseye konup ters çevrilebilirsiniz.Hatta kasenin ortasına dondurmada koyulup irmikli dondurma servisi yapılabilir.
Afiyet olsun
çok lezzetli görünüyor canım.ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilteşekkürler
YanıtlaSilGERÇEKTEN HERKESİN HARCI DEĞİL GÜZEL İRMİK HELVASI YAPMAK,ELLERİNE SAĞLIK NEFİS GÖRÜNÜYOR..
YanıtlaSilMerhaba canım ziyaretini iadeye geldim.
YanıtlaSilnefis bir blogun var helvada hımmm annenin ve senin ellerine sağlık helvayla çay içmeyi çook severim tadına doyulmuyor:}}}
daha sık görüşmek için seni izlemeye aldım sende beni alırsan sevinirim sevgilerimle öptüm...
TEŞEKKÜRLER ANNE ELİ GİBİ
YanıtlaSilTEŞEKKÜRLER BANU:)
helvada çok güzel görünüyor ellerinize sağlık
YanıtlaSil