22 Temmuz 2012 Pazar

MİSKET KÖFTELİ BEZELYE YEMEĞİ


        Sanırım bezelyenin zamanı geçti geçenlerde yaptığım bezelye yemeğini ancak bugün yazabiliyorum.Biraz zaman geçti ama yayınlamak sizlerle paylaşmak istedim.Pirinç pilavı ile beraber harika bir lezzet oluyor.Yanında da cacık ağzınıza layık:)
     Bu postu yazarken hafif bir yer sallantısı hissettim postu bırakıp kızımı kucağıma aldım.Biraz sonra hemen son depremler diye netten baktım K.Maraş -Andırın ilçesinde 5 nokta şiddetinde deprem olmuştu.Önce ne yapacağımı şaşırdım kızımı alıp evden çıkmak istedim ama son katlarda oturunca insan yerinden bile kalkmak istemiyor.Sadece yavruma sarıldım evin güvenli bir bölgesine geçtim.Bir müddet sonra eşim geldi ona durumu söyledim o dışarıda olduğu için hissetmemiş. Allah'tan bir daha tekrar etmedi. Merkez üssü Andırın ilçesi olduğu için biz pek etkilenmedik.Andırın'da da her hangi bir mal can kaybı yokmuş öğrendiğimiz kadarıyla..Yüce mevlam büyük felaketlerden korusun hepimizi.
        Gelelim tarifimize herkesin farklı bir bezelye tarifi vardır elbette işte bu da benim bezelye yemeğim.Bazen tavuklu bazen zeytinyağlı bazen de etli yaparım bezelyeyi.

Malzemeler:
  • Yarım kg taze bezelye,
  • 250 gr orta yağlı kıyma,
  • 2 tane orta boy havuç,
  • 2 tane orta boy patates,
  • 1 su bardağı sıcak su,
  • 1 yemek kaşığı biber salçası,
  • karabiber,
  • tuz,
  • kırmızı biber,
  • kimyon
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı:
  1. Öncelikle bezelyeler ayıklanır,havuç,patatesler soyulur.
  2. Havuçları ortadan ikiye kesip doğruyoruz ve tencereye zeytinyağını alıp havuçları kavuruyoruz. Havuçlar önceden biraz yağda kavrulursa daha kolay pişiyor.
  3. Sonra patatesleri küp küp doğrayıp kavrulan havuçların üzerine ekleyip onları da biraz havuçlarla kavuruyoruz.Üzerine temizlenen bezelyeler ilave edilip kavrulur.
  4. Bu karışıma salça eklenir karıştırılır.Tuz ,kimyon pul biber isteğe göre eklenir.
  5. Kıyma ayrı bir kapta karabiber ve tuz ile karıştırılıp misket şeklinde köfteler yapılır.Bir tepsiye konur.Tepsiyi hafiften unlarsak köfteler tepsiye yapışmaz.
  6. Ocaktaki bezelye,havuç,patatesin üzerine 1 su bardağı sıcak su ilave edilir. Kaynamaya yakın içine köfteler örselenmeden eklenir.Tencerenin kapağı kapatılır.2-3 dakika sonra hafiften karıştırılır. Köftelerin dağılmaması için çok karıştırmıyoruz. Zaten 5 dakika sonra köfteler sertleşir ve dağılmaz.
  7. Tencerenin ağzı kapatılır ve orta ateşte pişmeye bırakılır. 25-30 dakika gibi bir sürede pişer.Afiyet olsun
Not istenirse köfteler yağda kızartılıp öylede yemeğe eklenebilir.Ama ben bu şekilde daha pratik buluyorum. Lezzetinde bir farklılık olmuyor.
                                Hayırlı iftarlar hayırlı Ramazanlar olsun efendim:)

6 yorum:

  1. Çok severim bezelyeyi ellerine sağlık canım:))

    YanıtlaSil
  2. olsun bızde buzluktan kullanırız:) ellerınıze saglık ve gecmıs olsun...sevgılerımle..

    YanıtlaSil
  3. Teşekkürler saliha hanım.Bu sene ben buzluğa bezelye koyamadan bezelyeler geçti.Anneme müracat edeceğiz artık:))

    sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Təşəkkür edirəm.

    YanıtlaSil
  5. süper tarif olmuş tam misket köftelik

    YanıtlaSil

ÇOK TEŞEKKÜRLER ,

ZİYERETİNİZ VE YORUMLARINIZ BANA İLHAM VERİYOR.:)))