Karadenizlilerin hemsiye balık dememelerini çok iyi anlıyorum.Gerçekten hamsi balık olamaz olsa olsa hamsi çerez olur..Ve çerez gibi yenir:)))))Evde balık yapmayı kokusundan dolayı pek tercih etmem.Burada fırın kültürü çok yaygın olduğu için balıklar fırında pişmeye gönderilir.Ve afiyetle yenir.Ama hamsiyi fırından ziyade tavada kızartmasını daha çok seviyoruz.Sanırım çok kalorili olmasından.Zaten bütün güzel yiyecekler çooook kalorili:(((
Hamsinin ve bütün balıkların yanında roka salatası süper oluyor.Kuru soğan ,domates,roka,limon ohhh gelsin nefis lezzetler.
Balığı nasılmı yapacağız?Ha tamam anladım sizin derdiniz benimle sohbet değil meşhur hamsinin tarifini alıp kaçmak tamam tamam yazıyorum:))
Yaz tatilinde karadeniz gezisinde Giresun'dan hamsi tava almıştım .Yani hamsi yapacaksanız hamsi tavanız olmalı.Gerçekten balığı kalıp gibi çıkartıyor ve balığı çevirmekte çok rahatlık sağlıyor.Eğer hala bir hamsi tavanız yoksa ne duruyorsunuz .:)Şimdi de sırada hamsinin kızartması nasıl oluyor geliyor...Tarif çok kolay olduğu için lafı bu kadar uzattım sanırım.Hamsiyi ne zaman kızartmaya kalksam tuzunu unuturum:)Yazarkende unutmayayımda
Malzemeler:
-1kg hamsi,
-mısır unu,
-tuz,
-kızartmak için sıvı yağ
-Ve herşeyden önemlisi hamsi kızartma tavası(eğer yoksa her hangi bir tavada olabilir)
Yapılışı:
-Hamsileri balıkçınıza söyleyin temizlesin.Eve gelince yinede siz bir yıkayın.
-Yıkadıktan sonra bir kağıt havlunun üzerine dökerek suyunun alınmasını sağlayın.
-Suyunu süzdükten sonra düz bir kabın içerinine biraz hamsi alıp tuzunu atıp , bolca mısır ununa buluyoruz.Ve daha sonra hamsi tavamızı yağlıyor,güzelce tavaya düzenliyoruz.
-Tavaya dizilen hamsiler ocağa alınır,tavanın kapağı kapatılır.Alt kısmı kazardıktan sonra kapağı yardımıyla hamsinin kızaran kısmını üstte çeviririz.Her iki tarafıda güzelce kızardıktan sonra ocaktan alır ve servis edeceğiz kaba konulur.
Sonrada afiyetle yenilir.Yanında bol yeşillik ne de güzel olur:)))
Afiye olsun
uyy uyyy yanınada boll kırmızı soğan..Ellerine sağlık
YanıtlaSilHamsinin bu şekilde yapılışını çok seviyorum bende hep böyle yapıyorum tek tek tavada bol yağda kızarmışını sevmiyorum çok çıtır olup bence tadı gidiyor balığın ama böyle tüm lezzeti kalıyor ellerine sağlık canım özledim seni görüşelim bir gün
YanıtlaSilNeşecim ellerine sağlık. Sanat eseri gibi görünüyor mübarek hayvan =) Hayırlı cumalar.
YanıtlaSilAbartmıyorum hergün olsa hergün yerim ama heyhaat gelde evdekilere anlat bunu...
YanıtlaSilbalıgı sevmem ama bu şekilde yapılıp iyice kızarınca yerim.ellerine saglık canım.balık yemedigimden dolayı potasyumum çok düşük bu mevsimde bol bol hamsi yıyorum eksigimi tamamlamak için . hamsi zamanı geçince agzıma bile koyamıyorum diger balıkları.birde bişeyımle öğüneyım barı balık piştiğinde evde o bulaşıkları kesinlikle yıkamam:)
YanıtlaSilSÜPER OLMUŞ.. ETTEN SIKILDIĞIMIZDA İMDADIMA YETİŞTİN.. BU AKŞAM BİZ DE DE KARADENİZ HAMSİSİ VAR...
YanıtlaSilteşekkürler aylinciğim,
YanıtlaSilbacım görüşelim ya ilk fırsatta:)
aslıhan teşekkürler,
limon çiçekleri anlamayan anlamıyor ne yapalım ama balıksız olmaz yani:)
cansucuğum senin işin iş valla:))
emine kolay gelsin afiyetler olsun:)
hamsine bittim.zaten bugün aradaık ama taze bir hamsi bulamadık.üzerine birde senin bu muhteşem hamsi tavan yıktı beni.bende ne yaptım seni mimiledim.hadi bana gelde al mimini.sevgiler.
YanıtlaSilAFIYET OLSUN CANIM SAHANE GORUNUYOR
YanıtlaSilHAMSIYE BAYILIRIM
SEVGILER
Limon çiçekleri arkadaşım ne güzel demiş: "Abartmıyorum hergün olsa yerim" diye. Ona aynen katılıyorum. Ellerinize sağlık, sevgiler.
YanıtlaSilah neşelim ah..
YanıtlaSilnasıl severim ben bu müthiş tadı bir bilsen.
afiyetler olsun ve olmuştur tabii :)
Ev perisi değildi bu sefer gelen ilham perisiydi;)
YanıtlaSilNasılsın neşeli günlerimin neşesi?
Nicedir yazamıyorum sizlere...
Lakin takipteyim ve ilham etmekteyim günbegün...
sizleri seviyorum...
muhabbetle...
Berna mimi almaya geliyorumm
YanıtlaSilFilizciğim bende hamsiciyim senin gibi:)
Nunucuğum gel beraber olsun tatlım:)
Ev perisi sevgiler karşılıklı:)
sevgili dokuzuncu bulut teşkkürler:)