Efendim asma yaprakları çıktı."Yeşil yeşil mis gibi sarma yapmak gerek"dedim başladım sarmaya.Sarma ve mantı yaparken eğer yalnızsanız vah halinize.Bitmek bilmez boynunuza kramplar girer..Ama yalnız sarmayı sevmem diyorsanız ve size sarma konusunda yardım edecek birinide bulduysanız tatlı tatlı sohbet eşliğinde zevkle sarılır sarmanız..Sonrada ekşi ekşi yenir mis gibii..
Bende memlekette gittiğimde annemle sarma sarmayı çok severim.Öyle tatlı bir sohbet başlar ki bir de bakmışız ki sarma bitivermiş..Bizim oralarda sarma ekşili acılı giçili olur:))
Bazı yörelerde içine kuş üzümü dolmalık fıstık tarcın falan konuyor.Bizim damak tadı ekşili ve acılıya alıştığı için biz bu şekilde yaparız genelde..Kahramanmaraş yöresinin dolma sarması meşhurdur.Tadan çok beğenir..Yapmanızı öneririm ,birde böyle deneyin canım yeni lezzetlere açık olun .Hiç bir şey kaydetmezsiniz.Sadece damak tadınız değişir..:))
Bu kadar memleket reklamından sonra gelelim tarifimize:
Malzemeler:
Yarım kg asma yaprağı,
1,5 su bardağı kırık pirinç,
1 yemek kaşığı biber salçası
2 tane domates,
2 tane yeşil biber,
2 tane kuru soğan,
1 demet maydanoz,
1 çay bardağı zeytin yağ,
1 tatlı kaşığı kuru nane,
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber,
1 çay kaşığı toz karabiber,
1-2 diş ezilmiş sarımsak
1 tatlı kaşığı sıvı sumak ekşi(nar ekşisi-limon tuzu-limon suyu da olabilir o sizin ekşi kültürünüze bağlı bizim oralarda sıvı sumak ekşi kullanılır),
tuz.
1,5 su bardağı sıcak su
Yapılışı:
-Yaprakları pazardan aldıysanız saplarını ayıklayıp deste deste yapınız.Bir tencerenin içinde yaprakları biraz haşlıyoruz.Hafif yumuşayınca alıyoruz.Sıcak suyun içinde iki takla atsa yeter:))
-Yapraklarımız haşlandıktan sonra süzgeçten süzülür ,üzerinde soğuk su tutulur.Yapraklar sarmaya hazır.gelelim iç kısmını hazırlamaya..
İç malzemesinin hazırlanışı:
-Soğanı,biberi,domatesi, sarımsağı minik minik doğruyoruz.Geniş bir kaba alıyoruz.
-Ayıkladığımız yıkadığımız pirinç kırıklarını bu kabın içine ekliyoruz.
-Zeytinyağı,salçayı,pul biberi,naneyi,karabiberi,tuzu,yağı,ekşiyi ekliyoruz ve hepsini bir karıştırıyoruz.
-Son olarak ince ince kıydığımız maydanozlarımızı ekliyoruz ve karıştırıyoruz.
İçimiz sarma yapmaya hazır.Yağını ekşisini kontrol edin.Az ise ekleyebilirsiniz.Ben yağını biraz az koyarım .Yağ ve ekşisi sizin keyfinize kalmış tabi abartmamak şartıyla:)))))
-Yaprağımızı alıyoruz düzgün kısmı altta olacak şekilde seriyoruz.Üzerine hazırladığımız içten bir tatlı kaşığı yardımı ile iç koyuyoruz .
-Fotoğrafta olduğu gibi yanları kapatıyoruz.Fazla sıkı olmadan sarıyoruz.Bu şekilde diğer yaprakları da sarıyoruz.
-Tenceremizin tabanına kalan yapraklardan koyup üzerine sardığımız sarmaları sıra ile diziyoruz.
-En üst kısmına tencerenin üzerini tam kapatacak şekilde bir tabak ile kapatıyoruz.
-Sıcak suyunu ilave edip tencerenin kapağını kapatıyoruz.
-Kaynamaya başlayınca kısık ateşte pişirmeye devam ediyoruz.Tahminen 25-30 dakikada pişiyor
-Piştikten sonra içinde kalan suyu süzün ki sarmanız hamur gibi olmasın.Eğer çok pişmiş sevmiyorsanız ben biraz diri severim diyorsanız pişirme süresini kısaltabilirsiniz..
Servis yaparken limon ,maydanoz ile süsleyebilirsiniz..
Afiyet olsunn
Notlar:
1-İçini fazla koymazsanız iyi olur .Yoksa tam pişmez ve yaprağı patlatır.
2-Yaprakları çok sıkı sarınca pirinçler pişmeyebiliyor.
3-Yırtık yaprakları birbirine yama yaparak sarabilirsiniz.
4-Yaprakları tencereye dizdikten sonra üzerine az biraz tuz serpebilirsiniz.
5-Pişmesi için üzerine ekleyeceğiniz su,yapraklardan iki parmak aşağıda olmalı.Eğer pişmedi ve suyu bittiyse üzerine biraz sıcak su ekleyebilirsiniz..
6-.Pişme süresi birazda yaprağın taze olup olmamasına bağlı.25 dakikadan sonra bir tane çıkarıp pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz.
7- İsterseniz sarmayı servis yaparken üzerine sarımsaklı ve naneyi yağda yakıp üzerine gezdirebilirsiniz.Yada sarımsaklı yoğurtla yiyebilirsiniz..Orası size kalmış
ellerine saglik canim afiyetler olsun.
YanıtlaSilsarma çok lezzetli olur
YanıtlaSilhep zor yemekler lezzetli yaaa
içli köfte gibi
hazırlığı zor yemesi kolay..
o yüzden tadına vararak yemek gerek.
Merhabaa.Bu nasıl bir emek.Eminim lezzetide müthiştir.Çok da güzel fotograflamışsın arkadaşım.eline koluna sağlık..
YanıtlaSilMerhabaa.Bu nasıl bir emek.Eminim lezzetide müthiştir.Çok da güzel fotograflamışsın arkadaşım.eline koluna sağlık..
YanıtlaSilBenim içini bile çiğ çiğ yiyesim geldi. Mayhoş mayhoş tam zamanı, ellrine sağlık Neşe'ciğim.
YanıtlaSilteşekkürler tatlılar:))
YanıtlaSilevet anda emeği çok yemesi kolay:))
zuhal teşekküler ayrıntılı anltamka fotolamak istedim yaparken kolaylık olsun diye kendi kültürel değerlerimize sahip çıkmaktan yanayım zor olsa bile:)))
sevgili nejla ben sararken çiğ çiğ yiyorum :)))
ellerine emeklerine sağlık canım..
YanıtlaSilbayılırım batılırım ellerine sağlık nefis
YanıtlaSiloh ohh ellerine saglık canım. tamda zamanı taze yapraklar bol bol çıktı sevgiler...
YanıtlaSilSevgili Berna,
YanıtlaSilPapatya prenses,
cansudere,
çok teşekküler
canım benim ya harika olmuş yapmayı bilmeyenlere ne güzel göstermişsin ellerine sağlık
YanıtlaSilne güzel fotograflı anlatmışsın.ellerine saglık.
YanıtlaSilçok güzel görünüyo:)
YanıtlaSilharika harika olsada yesem şimdi
YanıtlaSilellerine sağlık canım
sevgili keyfesayran,
YanıtlaSilsevgili eylem,
sevgili zeytin,
sevgili hande teşekkküler
Bu paylaşımları yazdığın ve resimlediğin teşekkürü sen hak ediyorsun neşeli günler. Umarım hep neşelisindir artık.
YanıtlaSilEllerinize sağlık...
YanıtlaSilYa maydanoz koymasak nolur?
YanıtlaSilMaydanoz önemli .ama sevmiyorsanız koymayın
SilLimon suyu olurmu denedinizmi hiç?
YanıtlaSilTeşekkürler .Limon suyu sıvı sumak ekşisinin yerini pek tutmaz.Ama sumak yoksa kullanılabilinir.
SilBende bir KAHRAMANMARASLI olarak yaptım ve çok güzeldi çok lezzetli oldu teşşekkürler ellerine sağlık☺☺
YanıtlaSilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSil