Bu çorbayı daha önce yayınlamıştım ama
tekrar yayınlamak istedim görmeyen duymayan kalmasın diye..Ben bu çorbanın
üstüne çorba tanımam.O kadar lezzetli bir çorba üstelik sıcak yenecek diye bir
kural yok.Soğukta yenilebiliyor.Üstelik her haliyle leziz bir çorba.Denemenizi
tavsiye ediyorum..
Uzmanlar
semizotunun yararlarını şöyle sıraladı:
Kanı
temizler.
Sinir
krizlerini önler.
Beyin
yorgunluğunu alır.
Böbreklerdeki
kum ve taşları döker.
Şeker
hastalarının susuzluğunu azaltır.
Diyet
sırasında sıklıkla tüketilmelidir. Çünkü kilo verdirir. (Alıntıdır)
Gelelim
semizotunun çorbasına yani ekşili çorbanın tarifine:
malzemeler:
- Yarım çay
bardağı döğme(yarma),
- 1 çay bardağı
mercimek,(kırmızı mercimek)
- yarım kg semiz
otu,
- 3 su bardağı
sıcak su,
- 1 avuç haşlanmış
nohut
- 1 tatlı kaşığı
ekşi,tuz,su
sosu için:2-3 diş ezilmiş
sarımsak,pul biber,kuru nane,zeytin yağı
Yapılışı:
-Döğmemizi(yarmayı)
sabahtan sıcak suya ıslattım ki öğleden sonra pişirirken kolaylık olsun
diye.Ben buradaki ölçiden biraz fazla ısladım ve pişirdim .Fazlasını derin
dondurucuya bıraktım hazır haşlanmış döğme, çorbalara katmaya çok iyi
oluyor.Nohut içinde aynısı geçerli eğer evde nohutunuz varsa ve hazır nohut
kullanmıyorsanız ;nohutları akşamdan bolca ıslayıp düdüklüde pişirdikten sonra
poşetleyerek derin dondurucuya koyalım .İşte size her zaman hazır
nohut.Pilavlara,çorbalara salatalar ...
-Daha
sonra mercimeği,döğmeyi çorba yapar gibi pişiriyoruz.
-Temizleyip
doğradığımız semiz otlarını bu karışıma ekliyoruz ve pişirmeye devam ediyoruz.
-Haşladığımız
nohutları pişmeye yakın ilave ediyoruz.
-Çorbayı
ocaktan almadan 1-2 dakika önce ekşisini ilave ediyoruz(Ekşi sizin isteğinize
kalmış ) Bir iki taşım kaynatıyor ocaktan alıyoruz.Ekşi piştikten sonra
eklenecek buna dikkat etmezseniz çorbanın içindeki malzemeler
sertleşir.Ekşisinin biraz belirgin olması gerek tam tadını almanız için.
-Sıra geldi
sosuna:1 yemek kaşığı yağı ısıtıyoruz yanmasına yakın içine ezdiğimiz
sarımsakları ,nane ve pul biberi ilave edip çorbaya katıyoruz.Aslında bu
çorbaya lezzet katan sosudur bence..
-Daha
sonrada afiyetle yiyoruz.Sizden bir ricam var bu çorbayı mutlaka deneyin ve
sonucu yazarsanız sevinirim.Deneyen herkes beğendiği için sizinde
beğeneceğinizi düşünüyorum.
Herkese
iyi haftalar sevgiler
güzel olsa gerek ellerinize sağlık
YanıtlaSilNeşe, eşim Göksun'ludur . Söz etmişti bu çorbadan. Hatta bir sürü yemeği de hatırlarda tarifini bilemez. Bu çorbayı göstereceğim, yaparsam da haber ederim.
YanıtlaSilNohut ve buğdaylar benim dondurucumda da her daim bulunur, büyük kolaylık.
elbet bir gün denerim kısmetse:)
YanıtlaSilellerine sağlık canımm öretmenimm
Canim afiyetler olsun nefis bir lezlet .Ellerine saglik sevgiler.
YanıtlaSilmalzemeleri zaten müthiş kesin çorbada öyledir.ellerine saglık.
YanıtlaSilDeneriz inşallah canım,merak ettim zaten:)
YanıtlaSilsıcak ve soğuk iki türlü yenilmesi süper ;)
Çok hoş bir tat olmuş,hemde çok besleyici,ellerine sağlık,sevgilerrr....
YanıtlaSilah bir de buralarda semiz otu bulabilsek ellerine saglik
YanıtlaSilEline sağlık canım benimde çok sevdigim bir çorbadır.Semizotunun heryemeğini severim
YanıtlaSilSemiz otunun kurusundan olur mu
YanıtlaSilolur ama tazesinin tadı bambaşkadır
SilAynı çorba patlıcanlada olur
Merhaba. Ben Kahramanmaraşlıyım. Çorbayı denedim ve gerçekten muazzam oldu. Güzel bir tarif. Teşekkürler ^^
YanıtlaSilAfiyet olsun.:)
SilMiss gibi oldu, ekşisi sarımsağı bol lezzetli oldu teşekkürler tarif için. ilk kez denedim anneannem yapardı hep
YanıtlaSilMaraşımın güzel lezzetleri
YanıtlaSil