10 Mayıs 2010 Pazartesi

SOĞUKLUK ÇORBASI-EKŞİLİ ÇORBA

  Bu çorbayı daha önce yayınlamıştım ama tekrar yayınlamak istedim görmeyen duymayan kalmasın diye..Ben bu çorbanın üstüne çorba tanımam.O kadar lezzetli bir çorba üstelik sıcak yenecek diye bir kural yok.Soğukta yenilebiliyor.Üstelik her haliyle leziz bir çorba.Denemenizi tavsiye ediyorum..
Uzmanlar semizotunun yararlarını şöyle sıraladı:
Kanı temizler.
Sinir krizlerini önler.
Beyin yorgunluğunu alır.
Böbreklerdeki kum ve taşları döker.
Şeker hastalarının susuzluğunu azaltır.
Diyet sırasında sıklıkla tüketilmelidir. Çünkü kilo verdirir. (Alıntıdır)
Gelelim semizotunun çorbasına yani ekşili çorbanın tarifine:
malzemeler:
  • Yarım çay bardağı döğme(yarma),
  • 1 çay bardağı mercimek,(kırmızı mercimek)
  • yarım kg semiz otu,
  • 3 su bardağı sıcak su,
  • 1 avuç haşlanmış nohut
  • 1 tatlı kaşığı ekşi,tuz,su
sosu için:2-3 diş ezilmiş sarımsak,pul biber,kuru nane,zeytin yağı

Yapılışı:
-Döğmemizi(yarmayı) sabahtan sıcak suya ıslattım ki öğleden sonra pişirirken kolaylık olsun diye.Ben buradaki ölçiden biraz fazla ısladım ve pişirdim .Fazlasını derin dondurucuya bıraktım hazır haşlanmış döğme, çorbalara katmaya çok iyi oluyor.Nohut içinde aynısı geçerli eğer evde nohutunuz varsa ve hazır nohut kullanmıyorsanız ;nohutları akşamdan bolca ıslayıp düdüklüde pişirdikten sonra poşetleyerek derin dondurucuya koyalım .İşte size her zaman hazır nohut.Pilavlara,çorbalara salatalar ...
-Daha sonra mercimeği,döğmeyi çorba yapar gibi pişiriyoruz.
-Temizleyip doğradığımız semiz otlarını bu karışıma ekliyoruz ve pişirmeye devam ediyoruz.
-Haşladığımız nohutları pişmeye yakın ilave ediyoruz.
-Çorbayı ocaktan almadan 1-2 dakika önce ekşisini ilave ediyoruz(Ekşi sizin isteğinize kalmış ) Bir iki taşım kaynatıyor ocaktan alıyoruz.Ekşi piştikten sonra eklenecek buna dikkat etmezseniz çorbanın içindeki malzemeler sertleşir.Ekşisinin biraz belirgin olması gerek tam tadını almanız için.
-Sıra geldi sosuna:1 yemek kaşığı yağı ısıtıyoruz yanmasına yakın içine ezdiğimiz sarımsakları ,nane ve pul biberi ilave edip çorbaya katıyoruz.Aslında bu çorbaya lezzet katan sosudur bence..
-Daha sonrada afiyetle yiyoruz.Sizden bir ricam var bu çorbayı mutlaka deneyin ve sonucu yazarsanız sevinirim.Deneyen herkes beğendiği için sizinde beğeneceğinizi düşünüyorum.
Herkese iyi haftalar sevgiler
    

15 yorum:

  1. güzel olsa gerek ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. Neşe, eşim Göksun'ludur . Söz etmişti bu çorbadan. Hatta bir sürü yemeği de hatırlarda tarifini bilemez. Bu çorbayı göstereceğim, yaparsam da haber ederim.
    Nohut ve buğdaylar benim dondurucumda da her daim bulunur, büyük kolaylık.

    YanıtlaSil
  3. elbet bir gün denerim kısmetse:)
    ellerine sağlık canımm öretmenimm

    YanıtlaSil
  4. Canim afiyetler olsun nefis bir lezlet .Ellerine saglik sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. malzemeleri zaten müthiş kesin çorbada öyledir.ellerine saglık.

    YanıtlaSil
  6. Deneriz inşallah canım,merak ettim zaten:)
    sıcak ve soğuk iki türlü yenilmesi süper ;)

    YanıtlaSil
  7. Çok hoş bir tat olmuş,hemde çok besleyici,ellerine sağlık,sevgilerrr....

    YanıtlaSil
  8. ah bir de buralarda semiz otu bulabilsek ellerine saglik

    YanıtlaSil
  9. Eline sağlık canım benimde çok sevdigim bir çorbadır.Semizotunun heryemeğini severim

    YanıtlaSil
  10. Semiz otunun kurusundan olur mu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. olur ama tazesinin tadı bambaşkadır
      Aynı çorba patlıcanlada olur

      Sil
  11. Merhaba. Ben Kahramanmaraşlıyım. Çorbayı denedim ve gerçekten muazzam oldu. Güzel bir tarif. Teşekkürler ^^

    YanıtlaSil
  12. Miss gibi oldu, ekşisi sarımsağı bol lezzetli oldu teşekkürler tarif için. ilk kez denedim anneannem yapardı hep

    YanıtlaSil
  13. Maraşımın güzel lezzetleri

    YanıtlaSil

ÇOK TEŞEKKÜRLER ,

ZİYERETİNİZ VE YORUMLARINIZ BANA İLHAM VERİYOR.:)))