20 Eylül 2010 Pazartesi

ARTVİN GEZİSİ-GÜRCİSTAN SARP SINIR KAPISI

Artvin hakkında çok şey duymuştum.Mutlaka gezmeliyim görmeliyim diyordum ama kısmet olmuyordu.Efendim kısmet bu güneymiş:)))Artvin'i gördükten sonra anlatılanların az olduğunu fark ettim.:))Aman Allahım bu ne yeşilllik.
Artvin şehir merkez bana çok değişik geldi ama yaylalarına bayıldım..Merkezi ise dağ yamaçına kurulmuş bir şehir..Dar dar sokakları ,çıngın insanları vardı.Şehirde okuma oranı çok yüksekmiş.Bu harika bir durum.
Şehir merkezine 10 km uzaklıkta Kafkasör Yaylasını ve oradaki arenayı görmenizi isterim..

Eşsiz güzellikleriyle dinlenmek isteyen ve manzara görmek isteyen insanlar için birebir yayla burası.Kamp alanlarında çadır imkanı  ve bungalov evler mevcur.Yaylada çeşit çeşit bitki türleri mevcut.Yaylada dolaşırken dağ böğürtlenleri ve bir çok değişik doğal bitki görüp yiyebilirsiniz..
Kafkasör yaylası şenlikleri ,boğa güreşi,karakucak güreşleri ve müzik etkinlikleri düzenlenir.

Boğa güreşlerinin oluşumu ve günümüze kadar gelişi ise şöyledir: Eskiden Artvin halkı genelde yaylacılıkla uğraşırdı. Her yaz, köylerden, otun yazları bollaştığı yaylalara çıkılırdı. Hayvanlarıyla birlikte yaylalara çıkan köylülerin mola yerleri Kafkasör´dü. Bu mola esnasında birbirlerine yabancı olan boğalar dövüşürlermiş. Bu boğa güreştirme geleneği haline dönüşmüş ve günümüze kadar gelmiştir. Güreşin nasıl yapıldığını açıklayacak olursak, öncelikle boğalar boyun sınıflarına göre sınıflandırılır. Boğalar arenaya çifter çifter çıkartılır ve güreştirilir. Güreş esnasında güçsüz görünen boğa yenilmiş kabul edilir ve arenadaki yetkililerce ilgili bölümden dışarıya çıkartılır. Boğaların zarar görmemeleri ve işkenceye maruz kalmamaları için kurallar uygulanmakta ve güreş esnasında çok dikkatli olunmaktadır. Kafkasör´de yapılan boğa güreşlerinin dünyada başka bir eşi yoktur.

Bu sistem böcek sepeti zararlı haşereleri çekmek için kullanılıyormuş





Gürcistan Sarp sınır kapısı.Bu köy ikiye ayrılmış sınırlar çizilirken köyün yarısı Gürcistana diğer yarısıda Türkiye ye verilmiş?Nasıl bir anlayışsa bu:))
Bu arada sınırda satılan fındıklar harikaydı.Tadına doyamadık..
Yarın Ayder-Fırtına Deresi-yani Rizedeyiz...

8 yorum:

  1. Çok güzel canım gerçekten..Karadenizin her ili biribirnden yeşil ve muhteşem.Çok hoş kareler yakalamışsın,emeğine sağlık..sağlıcakla kal..

    YanıtlaSil
  2. Ohh kare kare karadeniz ne güzel:)
    gezmiş kadar oldum canım,fındıklar için afiyet olsun:)
    öpüyorum

    YanıtlaSil
  3. en çok görmek istedigim illerden birisidir.

    YanıtlaSil
  4. ne güzel yerlere gitmişsin, umarım ben de görürüm oraları. Türkiye'de görülmeye değer o kadar çok yer var ki

    YanıtlaSil
  5. zeliha bayıldım karadenize..o kadar çok foto çekmişimki anlatama :)))

    YanıtlaSil
  6. eylem gidersin inşallah:))beğeneceğini umuyorum..

    YanıtlaSil
  7. ada deniz yurdumuz güzel ya gez gez bıkmıyorsun..

    YanıtlaSil

ÇOK TEŞEKKÜRLER ,

ZİYERETİNİZ VE YORUMLARINIZ BANA İLHAM VERİYOR.:)))