2 Eylül 2010 Perşembe

HÜNKAR BEĞENDİ


Patlıcanın sevmeyen ama bu yemeği seven çok kişi duydum ve gördüm..Yemeği tadanlar aynen benim gibi "Hünkarda ağzının tadını biliyormuş canım" demeden edemiyor.Anlaşılacağı üzre bugünkü tarifim hünkar beğendi.Gelelim bu güzel yemeğimizin tarifine.
malzemeler:(4 kişik)
Beğendi kısmının malzemeleri:
-4 tane orta boy patlıcan(közlenmiş),
-1 yemek kaşığı un,
-1 çay bardağı süt,
-2 yemek kaşığı tereyağ veya margarin,
-1 tatlı kaşığı tuz
Et sote kısmı için:
-yarım kg kuşbaşı kuzu eti,
-1 tane orta boy soğan,
-1 tane domates,
-1 yeşil biber,
-2-3 diş sarımsak,
-1-2 yemek kaığı sıvı yağ,
-karabiber,tuz
Hazırlanışı :
1-Öncelikle patlıcanlar közlenir.(ister ocakta,ister fırında fark etmez.Ben mahalle fırınına gönderiyorum.)
2-Közlenen patlıcanların kabukları koyularak robottan geçirilir veya ince ince kıyılır..
3-Unu ve tereyağını kavuruyoruz ,hafif rengi dönene kadar.
4-Azar azar sütünü ekliyoruz ve bu karışımın üzerine ezilmiş patlıcanlarımızı ekliyoruz.
5-Tuzunuda atıp iyice karıştırıyoruz.(Burada beğendi kısmı biraz katı olduysa az biraz
 süt ekleyebilirsiniz.)
6-Hazırladığımız karışımı derin bir kaba alıyoruz..Sıra geldi et sote kısmını hazırlamaya.
7-Etleri tavaya koyuyoruz ve suyunu çekene kadar kısık ateşte pişiriyoruz.Suyunu çekince yağını ekliyor ve karıştırıyoruz.
8-İnce ince kıyıulmış soğan ,biber ,sarımsak ve domateslerini ekliyor pişirmeye devam ediyoruz.
9-Tuzunu karabiberini ilave ediyoruz.
10-Sote kısmı çok koyu olmayacak ,baktınız biraz koyu oldu 1 çay bardağı sıcak su ilave edebilirsiniz..
11-Servis ederken tabağa önce beğendi kısmını koyuyoruz üzerini biraz çukurlaştırarak et sote kısmını da koyup afiyetle yiyoruz.
Not:Patlıcanlarınız olur ya acı çıkarsa ezmeden önce kabuğunu soyduktan sonra biraz tuzlu suda bekletin acısı gidecektir.
Bu yemeğe salça koyanlarda var ama ben salçanın etin tadığı almamızı engellediğini düşünenlerdenim.O neden kullanmadım.
Afiyet olsun:)))

7 yorum:

  1. Ellerinize, emeğinize sağlık. Çok nefis ve çok leziz görünüyor.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
  2. "Öncelikle patlıcanlar közlenir.(ister ocakta,ister fırında fark etmez.Ben mahalle fırınına gönderiyorum.)"
    Canım Urfam'ın o güzel fırınlarında közlenmiş patlıcanlar... Kahvaltıda bile közletip yerdik. Çok özledim Urfam'ı çooooookkkkk :(

    Yemeğin nefis görünüyor Sevgili Neşe, ellerine sağlık. Yukarıdaki cümleni okuyunca hasretim depreşti, kusura bakma..

    YanıtlaSil
  3. bende hep ben hünkardan daha çok beğendim diyorum:))
    ellerine sağlık neşeciğim..

    YanıtlaSil
  4. Salçaya ne gerek,domates varya öğretmenim:) nefis olmuştur eminim ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
  5. Hakikaten nefis bir yemek. Ellerinize saglik. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. ellerinize sağlık çok güzel görünüyor. hünkar beğenmiş valla ben daha çok beğendim.:)

    YanıtlaSil
  7. TEŞEKKÜRLER FUAT BEY.
    SEVGİLİ URFA TUTKUNU MEMLEKET SEVDASI TABİ ..İNSAN UZAKTA OLUNCA ÖZLÜYOR.
    DENİZCİĞİM HÜNKAR BEĞENİRDE BİZLER BEĞENMEZ MİYİZ:)))
    CANIM BENİM AYSULTAN SALÇAYI BEN KULLANMADIM..KULLANANLARINDA DAMAK TADI DİYORUM:))

    TEŞEKKÜRLER NESRİN..
    SEVGİLİ ÖZLEM BİZİM NEYİMİZ EKSİK HÜNKARDAN:))TEŞEKKÜRLER

    YanıtlaSil

ÇOK TEŞEKKÜRLER ,

ZİYERETİNİZ VE YORUMLARINIZ BANA İLHAM VERİYOR.:)))