1 Kasım 2012 Perşembe

CEVİZLİ ÇEMEN

   Kurban Bayramının manevi atmosferinde birlik ve beraberlik içinde yenilen yemeklerin tadı bir başka olur.Etler haşlanır,kebaplar yapılır,içli köfteleri çiğ köfteler daha neler neler.Her Kurban Bayramı birbirinden güzel geçer bizim ailede.Annem haşlanan etlerin suyuna çemen yapar.Bizlerde afiyetle yeriz.Bende yiyen herkesin beğendiği bu güzel çemen tarifini yayınlamak istedim.
  Ben çemen yapımını hep zor zannetmişimdir ki yanıldığımı anladım.Annem kurban etini haşladıktan sonra et suyuna çemen yaptı,bende annem çemen yaparken not aldım ve sizlerle de paylaşmak istiyorum.
Malzemeler:
-yarım kg pul biber(yaprak biber),
-100 g çemen tozu,
-200 gr sarımsak(soyulmuş)
-500 gr ceviz içi ,
-2 litre kemik suyu,
-yarım çay bardağı zeytinyağı
Yapılışı:
  -Sarımsak ve ceviz et çekme makinesinden çekilir.Geniş bir kabın içerisine biber,çemen tozu,çekilen sarımsak ve ceviz eklenir.
-Bu karışıma yavaş yavaş et suyu eklenir ve karıştırılır.El kremi kıvamına gelinceye kadar et suyu eklenir ve karıştırılır.Et suyu az gelirse biraz daha eklenir.
-Çemen 3-4 saat dinlendikten sonra biraz katılaşır. Çünkü biber et suyunu çeker.Çemen 3-4 saat dinlendikten sonra yarım çay bardağı zeytinyağı eklenir ve karıştırılarak cam kavanozlarda muhafaza edilir.
-Çemenin yiyeceğimiz kadarını ayırıp fazlasını küçük parçalar halinde saklama kaplarına koyarak derin dondurucuya bırakabiliriz. Canımız istediği zaman hazır çemen:)
Afiyet şifa olsun.

8 yorum:

  1. Neşe'cim merhaba:) Et suyu ile yapılan tarifi ilk kez duydum.İlginçmiş,afiyet şeker olsun.Annenin de ellerine sağlık,sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. Zahra'cığım merhaba:) Et suyu farklı bir lezzet katıyor.Hatta ceviz yerine yarım kg kıyma kavurup içine eklenirse kayseri pastırmaıs gibi olur:)

    YanıtlaSil
  3. Neşecim bende et sulu tarifi ilk kez duydum..Farklı bir lezzet..Peki et suyu koku yapmıyor mu ..merak ettim..ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  4. ben bunu çok severim...
    kahvaltılarda çok güzel oluyor...
    ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
  5. Nurşan hanımcığım teşekkürler.
    Et suyunun kokusu belli olmaz çemen tozunu et suyunun kokusunu bastırır.Bir nevi bastırma sucuk gibi..
    Hele yumurtalı çemen yapın tadına doyuö olmaz.

    YanıtlaSil
  6. çemenin kemik suyundan yapılışını ilk kez görüyorum.eminim nefistir tadı..

    YanıtlaSil
  7. Neşe Hanım ellerinize sağlık, nefis bir tarif paylaşmışsınız. İlk fırsatta deneyeceğim. Ancak tarifte yer alan 'yaprak biber' pul biber mi başla bir şey mi anlayamadım. Nereden temin edebiliriz?
    Sevgiler,
    Zehra Kalafat

    YanıtlaSil
  8. Sevgili Zehra Kalafat teşekkürler .
    evet yaprak biber yöresel kullanımı tabi:)
    pul biber aslında.Kolay gelsin.

    YanıtlaSil

ÇOK TEŞEKKÜRLER ,

ZİYERETİNİZ VE YORUMLARINIZ BANA İLHAM VERİYOR.:)))