Mumbar dolması sanırım yemeklerin en zoru ama sevenleri içinde vazgeçilmezidir.İnce ve kalın bağırsağın temizlenerek içinin harç ile doldurulması ile oluşur.Kalın bağırsak elle rahatlıkla doldurulur.Ama ince bağırsağı doldururken dolma oyacağını kullanmakta fayda var.Temizlemek çok önemli bizim buralarda temizlenmiş haliyle market ve kasaplarda satılır.Ne kadar temizlenirse temizlensin evde yinede işlemden geçirmekte fayda var.Mumbar doldurulup haşlandıktan sonra ister bu şekilde ister yağda kızartarak yenilir.Orası tamamen isteğe kalmış kızartılmış olanlar çıtır çıtır oluyor.
Malzemeler:(5-6
kişilik)
- 2 tane kuzunun mumbarı
-250 gr orta yağlı kuzu
kıyma,
- 2 su bardağı pirinç,
- 1 demet maydanoz,
-1 tane kuru soğan,
- 2-3 tane yeşil biber,
-1 yemek kaşığı biber
salçası,
-1 tatlı kaşığı
tuz,karabiber,pul biber
- pamuklu ip
-dolma oyacağı
Yapılışı:
1. Mumbarlar iyice temizlenir.
Bizim burada büyük marketlerde, kasaplarda, temizlenmiş işkembe ve mumbar
bulunur.Ama yinede evde iyice temizlemekte fayda var.
2. Mumbarlarıbir kabın içine alınıp üzerine bir çay
kaşığı karabiber,1 çay kaşığı tuz ve yarım limon dilimlenerek ovulur.Yarım saat
kadar bu şekilde bekletilip daha sonra bol su ile durulanır.
3. İç malzemeleri dolma içi gibi hazırlanır. Soğan,
Maydanoz ,yeşil biber ince ince kıyılır.Kıyma,yıkanmış pirinç, salça ve
baharatlar eklenerek karıştırılır.
4. Dolma oyacağının ucunu hafifçe mumbarın içine
yerleştirin. Dolma oyacağının dışta kalan kısmına bir miktar iç malzemeden
alın. Dolma oyacağını, mumbarın içine doğru itin. Sonra parmağınızla mumbarı iç
malzemeleriyle birlikte geri çekin. Bu işlemi mumbarın tamamını dolduruna kadar
devam ettirin.
5. Mumbarlar çok sıkı olmayacak şekilde
doldurulur.Uç kısımlarıiple bağlanır.Ve mumlarların üzerinden belli aralıklarla
iğne ile delinir.
6. İç kısmı fazla doldurmamak gerekiyor yoksa içi pişmez
veya patlar.
7. Mumbarlarıtencereyi ,pişirmeye almadan içine 2 -3 tane
kuru soğan,7-8 tane karabiber ekliyoruz ki kokusu bir nebzede olsa hafiflesin:)
pişerken çevreye ağır bir koku yayılıyor mümkünce balkonda pişirin derim.
8. Tenceremizin içine mumbarlarımızı alıyoruz, üzerini
geçecek kadar sıcak su ilave ediyoruz.Kaynamaya başlayınca ocağı kısıp ,kısık
ateşte pişiriyoruz.
9. Piştikten sonra bir kevgire alınır ve
suyu süzdürülür.İkram etmeden önce mumbarlarımız az biraz tereyağı ilave edip tavada
hafif kızartıyoruz..tabi burası isteğe kalmış.
10.Sıcak
sıcak servis yapıyoruz. Yerken ipini çekip yiyoruz .
Afiyet olsun.
Neşecim bu benim içli köftelere çok yakıştı..Mumbar içli köfte tam Adana sofrası oldu..ellerine sağlık..canım
YanıtlaSilbu dolmayı gördüm ama yemedim denemedim...
YanıtlaSilmerakda ediyorum tabi...
ellerine sağlık canım...
oldukça zahmetli görünüyor ellerine sağlık...
YanıtlaSilhiç yemediğim bir lezzet zaman zaman merak etsem de pek cesaret edemiyorum.ellerine sağlık canım..
YanıtlaSilNurşen Hanımcığım teşekkürler gerçekten içli köfte ve mumbar çok zahmetli ama bu zahmete değer yemeklerdir.
YanıtlaSilGurme şirine denemeni tavsiye ederim.
YanıtlaSilSevgili ada ve denizin annesi sen bu zahmetli tarifin üstesinden gelirsin.Buna inanıyorum,
Sevgili Reyyan hazıra konarak tadına bakarsın inşallah.
sevgiler
bu mumbari yabancilari anlatmak imkansiz gercekten.o kadar izledim ki tadini.ellerine saglik.
YanıtlaSilÖzgür tatlar yemek bir kültür meselesi.İnsanların kültürlerinde böyle bir lezzet yoksa anlamalarını beklemek yersiz olur.
YanıtlaSilsevgiler