26 Kasım 2012 Pazartesi

MUMBAR DOLMASI





   Mumbar dolması sanırım yemeklerin en zoru ama sevenleri içinde vazgeçilmezidir.İnce ve kalın bağırsağın temizlenerek içinin harç ile doldurulması ile oluşur.Kalın bağırsak elle rahatlıkla doldurulur.Ama ince bağırsağı doldururken dolma oyacağını kullanmakta fayda var.Temizlemek çok önemli bizim buralarda temizlenmiş haliyle market ve kasaplarda satılır.Ne kadar temizlenirse temizlensin evde yinede işlemden geçirmekte fayda var.Mumbar doldurulup haşlandıktan sonra ister bu şekilde ister yağda kızartarak yenilir.Orası tamamen isteğe kalmış kızartılmış olanlar çıtır çıtır oluyor.
Malzemeler:(5-6 kişilik)
- 2 tane kuzunun mumbarı
-250 gr orta yağlı kuzu kıyma,
- 2 su bardağı pirinç,
- 1 demet maydanoz,
-1 tane kuru soğan,
- 2-3 tane yeşil biber,
-1 yemek kaşığı biber salçası,
-1 tatlı kaşığı tuz,karabiber,pul biber
- pamuklu ip
-dolma oyacağı
Yapılışı:
    1. Mumbarlar iyice temizlenir. Bizim burada büyük marketlerde, kasaplarda, temizlenmiş işkembe ve mumbar bulunur.Ama yinede evde iyice temizlemekte fayda var.
2. Mumbarlarıbir kabın içine alınıp üzerine bir çay kaşığı karabiber,1 çay kaşığı tuz ve yarım limon dilimlenerek ovulur.Yarım saat kadar bu şekilde bekletilip daha sonra bol su ile durulanır.
3. İç malzemeleri dolma içi gibi hazırlanır. Soğan, Maydanoz ,yeşil biber ince ince kıyılır.Kıyma,yıkanmış pirinç, salça ve baharatlar eklenerek karıştırılır.
4. Dolma oyacağının ucunu hafifçe mumbarın içine yerleştirin. Dolma oyacağının dışta kalan kısmına bir miktar iç malzemeden alın. Dolma oyacağını, mumbarın içine doğru itin. Sonra parmağınızla mumbarı iç malzemeleriyle birlikte geri çekin. Bu işlemi mumbarın tamamını dolduruna kadar devam ettirin.
5. Mumbarlar çok sıkı olmayacak şekilde doldurulur.Uç kısımlarıiple bağlanır.Ve mumlarların üzerinden belli aralıklarla iğne ile delinir.
6. İç kısmı fazla doldurmamak gerekiyor yoksa içi pişmez veya patlar.
7. Mumbarlarıtencereyi ,pişirmeye almadan içine 2 -3 tane kuru soğan,7-8 tane karabiber ekliyoruz ki kokusu bir nebzede olsa hafiflesin:) pişerken çevreye ağır bir koku yayılıyor mümkünce balkonda pişirin derim.
8. Tenceremizin içine mumbarlarımızı alıyoruz, üzerini geçecek kadar sıcak su ilave ediyoruz.Kaynamaya başlayınca ocağı kısıp ,kısık ateşte pişiriyoruz.
9. Piştikten sonra bir kevgire alınır ve suyu süzdürülür.İkram etmeden önce mumbarlarımız az biraz tereyağı ilave edip tavada hafif kızartıyoruz..tabi burası isteğe kalmış.
10.Sıcak sıcak servis yapıyoruz. Yerken ipini çekip yiyoruz .
                       Afiyet olsun.



8 yorum:

  1. Neşecim bu benim içli köftelere çok yakıştı..Mumbar içli köfte tam Adana sofrası oldu..ellerine sağlık..canım

    YanıtlaSil
  2. bu dolmayı gördüm ama yemedim denemedim...
    merakda ediyorum tabi...
    ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
  3. oldukça zahmetli görünüyor ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  4. hiç yemediğim bir lezzet zaman zaman merak etsem de pek cesaret edemiyorum.ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  5. Nurşen Hanımcığım teşekkürler gerçekten içli köfte ve mumbar çok zahmetli ama bu zahmete değer yemeklerdir.

    YanıtlaSil
  6. Gurme şirine denemeni tavsiye ederim.

    Sevgili ada ve denizin annesi sen bu zahmetli tarifin üstesinden gelirsin.Buna inanıyorum,

    Sevgili Reyyan hazıra konarak tadına bakarsın inşallah.
    sevgiler

    YanıtlaSil
  7. bu mumbari yabancilari anlatmak imkansiz gercekten.o kadar izledim ki tadini.ellerine saglik.

    YanıtlaSil
  8. Özgür tatlar yemek bir kültür meselesi.İnsanların kültürlerinde böyle bir lezzet yoksa anlamalarını beklemek yersiz olur.
    sevgiler

    YanıtlaSil

ÇOK TEŞEKKÜRLER ,

ZİYERETİNİZ VE YORUMLARINIZ BANA İLHAM VERİYOR.:)))