29 Haziran 2012 Cuma

FOTOĞRAFLI ÇÖKELEK YAPIMI- EKŞİMİK



Hem doğal hemde lezzetli işte ev yapımı çökelek .İnsan evde yaptığı yiyeceklerin tadını başka yerde bulamıyor.Ev yapımı lezzetlar bir başkadır.Bende bu konuda çok dikkat eden biri olarak çökeleğimi evde yapmaya çalışırım.Çökelek yapmak çok zevklidir kolaydır aynı zamanda.
Evde fazladan sütünüz yada yoğurdunuz mu var?Tamam çökelek yapmak için bir amacınız oldu.
Malzemeler:
-3-4 kg yoğurt,
-1,5 litre su
-tuz,
-bez torba
Yapılışı:
-Yoğurdumuzu geniş derin bir tencereye alıyoruz.
-Su ve tuz ilave edip karıştırıyoruz ,ocağa alıyoruz.
-Kaynamaya başladığında resim-1 deki gibi köpük köpük olmalı biraz bekliyoruz.O kabarcıklar delinmeye başlıyor işte o zaman üzerine elimizle 1 çay bardağı kadar soğuk su serpiyoruz ve ocaktan alıyoruz.
-Çökeleğimiz tencerenin tabanına çöküyor.Resim -2 de olduğu gibi soğuyana kadar bekletiyoruz.
-Sonra çökeleğimizi bez bir torbaya koyup süzmesiniz suyunu bırakmasını bekliyoruz. Suyunu iyice süzmesi için üzerine bir ağırlık koyup pres yapmasını sağlıyoruz. Böylelikle suyu iyice süzülecek çökeleğimiz çamur gibi olmayacak tane tane olacaktır. 
-Ben üzerine bir tencere koydum tencerenin içinede su bıraktım ki ağırlık yapsın diye.
-Suyunu süzdükten sonra bez torbanın ağzını açıp çökeleğimizi bir kaba alıyoruz ve böreklerimizde kahvaltılarımızda afiyetle tüketiyoruz.

8 yorum:

  1. Merhaba, bana uğramışsın,sağol.
    Ben de yoğurttan çökelek yapmaya çalışıyordum ,ekşimik der ve çok severiz.Ama çok iyi olmuyordu. Kaynamaya başlayınca tuz katıyor ve su serpmeyi bilmiyordum. Bir de öyle deneyeyim. Yağı alınmış ayranınki daha da lezzetli oluyor ama yayık döveni nerden bulmalı:))

    YanıtlaSil
  2. ellerinize sağılık,kendi yaptığın gibisi yok.

    YanıtlaSil
  3. çok güzel deneyecegim. beklerim.

    yemekelisleri yemekelisleri

    YanıtlaSil
  4. Nalancığım tuz iyi olur üzerine su serptikten sonra biraz beklet sonra süzmeye al.
    sevgiler

    teşekkürler mazes

    berina teşekkürler

    YanıtlaSil
  5. yerken icinde ne kattilar acaba sorusu olmadan yemek icin alarak tertemiz
    keske herseyimizi kendimiz yapabilsek son günlerde besinlerin icine katilanlari duyunca insan ne yiyecegini sasiriyor
    eline saglik canim

    YanıtlaSil
  6. Teşekkürler bahar çiçeği. gerçekten imkan olsada her yediğimiz içtiğimiz ürünü kendimiz yapabilsek.

    YanıtlaSil
  7. ya bizim cokeelek sulanmadi su serptikten sonra, acaba ocaktan alsammi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. içine su ve tuz ekledikten sonra kaynamaya yakın suyu oluşur ,Kabarcıklar oluşunca üzerine soğuk su serpip soğumaya bırakın.Bez torbada süzün

      Sil

ÇOK TEŞEKKÜRLER ,

ZİYERETİNİZ VE YORUMLARINIZ BANA İLHAM VERİYOR.:)))