Yaz mevsimler içinde en bereketlisidir.Ne tür sebze meyve isterseniz vardır.İnsan ne yiyeceğini şaşar kalırda bazılarından vazgeçemez reçeli yapıp kışa saklar.:)İşte reçeli yapılası bir meyve karadut.Benim beyaz dutla aram iyi değildir. Ama karadut görünce dayanamam.İlla başına çıkıp üstüm başım dut lekesi olarak yemeliyim .Bence tadı orada. Birisi toplayıp getirirsede yenir ama dutun başına çıkıp yemenin lezzetini hiçbir şey vermez.Bizim komşunun bahçesinde var karadut.İşte oradan topladığımız karadutların birazını yedik şifa olsun :))Birazını da reçel yaptık
Karadut ağız içi yaralarına çok iyi gelir. Bilmeyenler varsa denesin benim her sene ağzımın içinde yara çıkardı karadut iyi gelir dediler denedim ve gerçekten ağzımda o sene yara çıkmadı sonra annem reçelini yaptı kışında şifa niyetiyle yedim hamd olsun ağız yarasından kurtuldum.
Karadut reçelinin yapılışı diğer reçellere benzer.
Malzemeler:
- 1 kg karadut,
- 1 kg şeker,
- yarım limon,
Yapılışı:
- Akşamdan dutları temizleyip tencereye alıyoruz.
- Üzerine şekeri döküyoruz. Kapağını kapatıp sabaha kadar bekletiyoruz.
- Sabahleyin hiç su eklemeden orta ateşte kaynatıyoruz.Karadut sabaha kadar suyunu salacağı için ayrıca su eklemeye gerek yoktur.
- Aşağı yukarı yarım saat pişiriyoruz.Kaynama tencerenin her köşesinde başlamış oluyor bu sürede.
- Bu sırada köpüğünü arada tahta kaşıkla alıyoruz.
- Daha sonra ocağı yüksek ateşe getiriyoruz, limon suyunu ekliyoruz ve 5 dakika kapağı açık kaynatıyoruz.Bu sürenin sonunda reçeli ocaktan alıp kıvamına bakıyoruz.
- Not:Kıvamı için porselen bir tabağa reçelin sıvı kısmından damlatıp parmağımızla bir yol açıyoruz açtığımız yol kapanmaya çalışıyorsa kıvamı iyidir, kapanmıyor su gibi duruyorsa kıvamı olmamış demektir.Bu durumda kıvamı için ya güneşte biraz bekleteceğiz kıvamı alsın diye yada ocakta biraz daha kaynatmamız gerekir.
- Kıvamı istediğimiz gibi olduysa soğumaya bırakıp, kavanoza boşaltıyoruz.
Afiyet olsun
ELLERİNE SAĞLIK TATLIM..
YanıtlaSilÇOOOK SEVERİM..
Teşekkürler.
YanıtlaSilellerine sağlık canım...
YanıtlaSilekmeği bana bana miiis gibi yenilir valla...
kocaman sevgiler..
karadutla yapılmış herşeyi severek yerim,reçelinide çok severim hatta önümüzdeki günlerde bende yapmayı düşünüyorum bakalım kısmet:)
YanıtlaSileline sağlık..
Oooof of! Bu yaz daha dalından dut yiyemedim. Ortalık dut ağacı dolu ama ben yine de pazardan alıyorum. Sevgili dut ağacımın üzerinde bir sürü meyve varmış ama ben ondan çooook uzağım.
YanıtlaSilBayılırım hatta tuzsuz lorla yemenizi tavsiye ederim.Çok yakışıyor.Elinize sağlık.
YanıtlaSilsevgili gurme şirine teşekkürler ekmeğede banarız tereyağ ilede yeriz reçeli:)
YanıtlaSilsevgili anne eli gibi sanada kolay gelsin karadut reçelini yapman dileğiyle
Ah tijenim sen dutlarından çok uzaktasın ha..canım benim:))
ihlamurcum lorle denemedim ama deneceğim teşekkürler tavsiyen için.sevgiler
Ben reçel çok sevmem ama bu çok güzel görünüyor şifasının olmasıda ayrı.Ellerine sağlık
YanıtlaSilBende bloğuma beklerim
Çok severim, elinize sağlık :)
YanıtlaSilDerya hanım teşekkürler.
YanıtlaSilSevgili Ege teşekkürler
YanıtlaSil