4 Haziran 2012 Pazartesi

SÖMELEK KÖFTE

                                   Herkese iyi haftalar yeni bir haftaya yeni bir tarifle başlayalım.
           İşte yine bizim oralardan bir lezzet Sömelek köfte.Birçok bölgede bilinir Gaziantep, Şanlıurfa, Adana, Kilis, Kahramanmaraş ve diğer nadide bölgelerimizde de bilenler vardır.Bölgeden bölgeye yapımı farklılık göstermekle birlikle hepsinin amacı aynıdır aslında. Bazı bölgelerimizde içine et yerine irmik, un, yumurta, karbonat gibi malzemeler eklerler.Aslında hem et koyup hem yumurta veya irmik ekleyende olur. Burada maksat yapılan köftenin pişerken dağılmamasıdır. Ama etiniz yağsız siyah etten olursaa köfteniz pişerken dağılmaz.

        Kahramanmaraş yöresinin yemekleri arasında köfteler önemli bir yere sahiptir. Bunların arasında sulu yağlı köfte, ekşili köfte, içli köfte, yoğurtlu köfte, mercimek köfte, kısır köfte, simit köfte başta gelir.Bugün sizinle sömelek köftenin tarifini paylaşacağım. 
        Sabahleyin çayın yanında yada  öğlen yemeğinde ayran ve turşu ile harika olur.Bu lezzetli köftenin yapımı biraz zahmetli ama gözünüz korkmasın azmin elinden bir şey kurtulmaz. Hem farklı lezzetler arıyorsanız inanın yorulduğunuza değer.Önce köfte kısmı yapılır daha sonra haşlanır ve yağda kavrulur. Özeti bu kadar yapımıda şöyle:
Köfte için malzemeler:
-1kg köftelik bulgur,
-yarım kg yağsız kıyma,
-1 çay kaşığı karabiber,
-1 tane orta boy kuru soğan,
-tuz ve yaprak biber,
-2 kase kadar su,
-tuz,

Yapılışı:
  1. Bulguru, eti, ince ince doğranmış soğanı, karabiberi, tuzu ve biberi geniş bir yoğurma leğenine alıp elimizle karıştırıyoruz.
  2. Köfteyi yoğururken yanımız geniş bir kâsenin içine su koyuyoruz. Sudan az az ilave ederek elimizle yoğuruyoruz. Burada maksat köftelik malzemelerin iyice özdeşleşmesi
  3. Yoğurma işini et makinesi ile de yapabiliriz.Malzemelerin hepsi birbirine özdeşleşene kadar yoğrulur. Sert bir hamur kıvamına benzer son hali.
  4. Elimizi ıslatarak köfte harcından bir miktar kopartıyoruz ve misket büyüklüğünde parçalara ayırıp elimizin ayası ile bu parçaları yuvarlıyoruz ve sonra yassılaştırıyoruz. Aralarda elimizi ıslatıyoruz ve köfte bitene kadar bu işleme devam ediyoruz.
  5. Yapılan köfteler geniş bir tepsiye konur. Köfteler tepsinin içine konmadan önce tepsi az biraz unla unlanırsa ,köftelerimiz tepsiye yapışmaz.
  6. Daha sonra geniş bir tencereye yarısına kadar su konur.Su kaynamaya başlayınca içine az bir tuz atarak haşlanır. Haşlanan köfter süzülerek soğumaya bırakılır.
Malzemeler:
-2 kase haşlanmış bulgur köftesi,
-2 yemek kaşığı tereyağı
-nane, pul biber
Yapılışı:
Haşlanan köfteler soğuduktan sonra bir tavaya yağ konur. Yağ ısınınca nane, pul biber eklenir biraz kavrulur arkasından köfteler konur kavrulur . Servis tabağına alınarak afiyetle yenir.
Yanında ayran ve turşu iyi olur.


12 yorum:

  1. Bulgur ve kıymayı oldum olası yakıştırırım zaten.

    Ellerine emeklerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  2. Bulgur ve te ayrılmaz ikili:)
    Teşekkürler canım..

    YanıtlaSil
  3. ooo değişik bir tarif olmuş...
    harika görünüyor...
    canım ellerine sağlık...
    sizi izlemeye aldım...
    sizde beni izlemeye alırsanız seviniirm...
    kocaman sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Çok severim, görünce canım çekti:)
    Eline sağlık, sevgiler:)

    YanıtlaSil
  5. selmacığım insanın canı çekmez mi..Hergün olsa yerim ben:)
    sevgiler

    YanıtlaSil
  6. tv de ızlemıstım galıba sömelek koftenın yapılışını bu tarz koftelerı sevıyorum ellerıne sağlık cok guzel gorunuyor

    YanıtlaSil
  7. ilk defa gördüm. denemek lazım. Bende bloğuma beklerim.
    Görüşmek üzere
    www.bakbuharika.blogspot.com

    YanıtlaSil
  8. Ben bunu kesinlikle deneyeceğim..Nefis görünüyor yaa.

    YanıtlaSil
  9. bulgurlu herseye bayılirim bunuda kesin denemek istiyorum
    ellerinize saglik
    benimde heuz yeni blogum var banada beklerim
    http://tatlikiraz.blogspot.nl/

    YanıtlaSil

ÇOK TEŞEKKÜRLER ,

ZİYERETİNİZ VE YORUMLARINIZ BANA İLHAM VERİYOR.:)))