Herkese iyi haftalar yeni bir haftaya yeni bir tarifle başlayalım.
İşte yine bizim oralardan bir lezzet Sömelek köfte.Birçok bölgede bilinir Gaziantep, Şanlıurfa, Adana, Kilis, Kahramanmaraş ve diğer nadide bölgelerimizde de bilenler vardır.Bölgeden bölgeye yapımı farklılık göstermekle birlikle hepsinin amacı aynıdır aslında. Bazı bölgelerimizde içine et yerine irmik, un, yumurta, karbonat gibi malzemeler eklerler.Aslında hem et koyup hem yumurta veya irmik ekleyende olur. Burada maksat yapılan köftenin pişerken dağılmamasıdır. Ama etiniz yağsız siyah etten olursaa köfteniz pişerken dağılmaz.
Kahramanmaraş yöresinin yemekleri arasında köfteler önemli bir yere sahiptir. Bunların arasında sulu yağlı köfte, ekşili köfte, içli köfte, yoğurtlu köfte, mercimek köfte, kısır köfte, simit köfte başta gelir.Bugün sizinle sömelek köftenin tarifini paylaşacağım.
Sabahleyin çayın yanında yada öğlen yemeğinde ayran ve turşu ile harika olur.Bu lezzetli köftenin yapımı biraz zahmetli ama gözünüz korkmasın azmin elinden bir şey kurtulmaz. Hem farklı lezzetler arıyorsanız inanın yorulduğunuza değer.Önce köfte kısmı yapılır daha sonra haşlanır ve yağda kavrulur. Özeti bu kadar yapımıda şöyle:
Köfte için malzemeler:-1kg köftelik bulgur,
-yarım kg yağsız kıyma,
-1 çay kaşığı karabiber,
-1 tane orta boy kuru soğan,
-tuz ve yaprak biber,
-2 kase kadar su,
-tuz,
Yapılışı:
- Bulguru, eti, ince ince doğranmış soğanı, karabiberi, tuzu ve biberi geniş bir yoğurma leğenine alıp elimizle karıştırıyoruz.
- Köfteyi yoğururken yanımız geniş bir kâsenin içine su koyuyoruz. Sudan az az ilave ederek elimizle yoğuruyoruz. Burada maksat köftelik malzemelerin iyice özdeşleşmesi
- Yoğurma işini et makinesi ile de yapabiliriz.Malzemelerin hepsi birbirine özdeşleşene kadar yoğrulur. Sert bir hamur kıvamına benzer son hali.
- Elimizi ıslatarak köfte harcından bir miktar kopartıyoruz ve misket büyüklüğünde parçalara ayırıp elimizin ayası ile bu parçaları yuvarlıyoruz ve sonra yassılaştırıyoruz. Aralarda elimizi ıslatıyoruz ve köfte bitene kadar bu işleme devam ediyoruz.
- Yapılan köfteler geniş bir tepsiye konur. Köfteler tepsinin içine konmadan önce tepsi az biraz unla unlanırsa ,köftelerimiz tepsiye yapışmaz.
- Daha sonra geniş bir tencereye yarısına kadar su konur.Su kaynamaya başlayınca içine az bir tuz atarak haşlanır. Haşlanan köfter süzülerek soğumaya bırakılır.
-2 kase haşlanmış bulgur köftesi,
-2 yemek kaşığı tereyağı
-nane, pul biber
Yapılışı:
Haşlanan köfteler soğuduktan sonra bir tavaya yağ konur. Yağ ısınınca nane, pul biber eklenir biraz kavrulur arkasından köfteler konur kavrulur . Servis tabağına alınarak afiyetle yenir.
Yanında ayran ve turşu iyi olur.
Bulgur ve kıymayı oldum olası yakıştırırım zaten.
YanıtlaSilEllerine emeklerine sağlık canım..
Bulgur ve te ayrılmaz ikili:)
YanıtlaSilTeşekkürler canım..
ooo değişik bir tarif olmuş...
YanıtlaSilharika görünüyor...
canım ellerine sağlık...
sizi izlemeye aldım...
sizde beni izlemeye alırsanız seviniirm...
kocaman sevgiler...
Çok severim, görünce canım çekti:)
YanıtlaSilEline sağlık, sevgiler:)
Teşekkürler gürme şirine
YanıtlaSilselmacığım insanın canı çekmez mi..Hergün olsa yerim ben:)
YanıtlaSilsevgiler
tv de ızlemıstım galıba sömelek koftenın yapılışını bu tarz koftelerı sevıyorum ellerıne sağlık cok guzel gorunuyor
YanıtlaSililk defa gördüm. denemek lazım. Bende bloğuma beklerim.
YanıtlaSilGörüşmek üzere
www.bakbuharika.blogspot.com
Teşekkürler zeymuran.
YanıtlaSilsevgiler
Follow me görüşmek üzere:)
YanıtlaSilBen bunu kesinlikle deneyeceğim..Nefis görünüyor yaa.
YanıtlaSilbulgurlu herseye bayılirim bunuda kesin denemek istiyorum
YanıtlaSilellerinize saglik
benimde heuz yeni blogum var banada beklerim
http://tatlikiraz.blogspot.nl/