30 Mayıs 2012 Çarşamba

PEKMEZLİ ÇÖREK (KÖMBE KAHRAMANMARAŞ YÖRESİ)


                                 KÖY KÖMBESİ(Kahramanmaraş yöresi)  
        Kahramanmaraş da eskiden bayramlarda mutlaka yapılan eski ama güzel bir lezzet köy kömbesi. Uzun süre bayatlamayan özelliğinin yanı sıra sağlıklı bir yiyecektir. Pekmez sevmeyenlerin bu çöreği zevkle yediğini ve pekmezli olduklarını anlamadıklarını göreceksiniz. Özellikle çocuklara yapıp yedirmenizi tavsiye ederim.

Malzemeler:
-1kg un(kepekli un),
-yarım kg üzüm pekmezi,
-1 paket kabartma tozu,
-1 yumurta,
-1 kepçe yoğurt,
-yarım margarin,
-1 yemek kaşığı çörek otu

İç malzemeler
-1 kase çekilmiş ceviz
-1 fincan toz şeker(cevizi ve şekeri bir kasede karıştırıyoruz.)

Yapılışı:
Geniş bir kabın içine un konur, ortası havuz gibi açılarak pekmez, kabartma tozu, yumurta, yoğurt, çörek otu, oda sıcaklığındaki margarin eklenir. Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edilir. Hamur saat dinlendirildikten sonra ceviz büyüklüğünde bezeler oluşturulur. Oluşturulan bezeler oklava ile daire şeklinde açılır içine iç harç malzemeler konur ve ikiye katlanarak kapatılır. Yağlanmış fırın tepsisine dizilir. 180-200 derece arasında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Afiyet olsun.

10 yorum:

  1. Arkadaşımın annesi yapardı... Ama onun yaptığında içinde kavrulmuş un vardı diye hatırlıyorum. Ceviz eminim daha çok yakışmıştır. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba, 13 yıl Maraş'ta öğretmenlik yaptım. Bu tarifi görünce çalıştığım köy geldi aklıma...
    Bunu kalıpla sıkıştırıp yaparlardı.
    Elinize sağlık, kokusu buralara kadar geldi.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Merhaba, 13 yıl Maraş'ta öğretmenlik yaptım. Bu tarifi görünce çalıştığım köy geldi aklıma...
    Bunu kalıpla sıkıştırıp yaparlardı.
    Elinize sağlık, kokusu buralara kadar geldi.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Ne güzel memleketimizin lezzetleri. Şimdi şu güzelim kömbeden olsa herhalde direnmekte zorlanırdım:)

    YanıtlaSil
  5. sevgili Ayşegül teşekkürler buralarda bayramların vazgeçilmeziymiş bu kömbe eskiden. kalıpla yapanda var.
    sevgiler
    Yöresel zenginliklerimiz

    YanıtlaSil
  6. Tijen lezzet avcısı güzel memleketimin lezzetlerini sen iyi bilirsin canım.

    Bir kereden bişey olmaz diyeceğim ama olur olur. tut sen kendini yinede.
    İnsanlar can boğazdan gelir derler doğrudur. Can boğazdan gelir,boğazdan da gider. kontrollü elimizde tutmalıyız. Azı karar çoğu zarar.:))))

    YanıtlaSil
  7. güzele benziyor denemek lazım. Ellerine sağlık

    YanıtlaSil

ÇOK TEŞEKKÜRLER ,

ZİYERETİNİZ VE YORUMLARINIZ BANA İLHAM VERİYOR.:)))