Hem doğal hemde lezzetli işte ev yapımı çökelek .İnsan evde yaptığı yiyeceklerin tadını başka yerde bulamıyor.Ev yapımı lezzetlar bir başkadır.Bende bu konuda çok dikkat eden biri olarak çökeleğimi evde yapmaya çalışırım.Çökelek yapmak çok zevklidir kolaydır aynı zamanda.
Evde fazladan sütünüz yada yoğurdunuz mu var?Tamam çökelek yapmak için bir amacınız oldu.
Malzemeler:
-3-4 kg yoğurt,
-1,5 litre su
-tuz,
-bez torba
Yapılışı:
-Yoğurdumuzu geniş derin bir tencereye alıyoruz.
-Su ve tuz ilave edip karıştırıyoruz ,ocağa alıyoruz.
-Kaynamaya başladığında resim-1 deki gibi köpük köpük olmalı biraz bekliyoruz.O kabarcıklar delinmeye başlıyor işte o zaman üzerine elimizle 1 çay bardağı kadar soğuk su serpiyoruz ve ocaktan alıyoruz.
-Çökeleğimiz tencerenin tabanına çöküyor.Resim -2 de olduğu gibi soğuyana kadar bekletiyoruz.
-Sonra çökeleğimizi bez bir torbaya koyup süzmesiniz suyunu bırakmasını bekliyoruz. Suyunu iyice süzmesi için üzerine bir ağırlık koyup pres yapmasını sağlıyoruz. Böylelikle suyu iyice süzülecek çökeleğimiz çamur gibi olmayacak tane tane olacaktır.
-Ben üzerine bir tencere koydum tencerenin içinede su bıraktım ki ağırlık yapsın diye.
-Suyunu süzdükten sonra bez torbanın ağzını açıp çökeleğimizi bir kaba alıyoruz ve böreklerimizde kahvaltılarımızda afiyetle tüketiyoruz.
Merhaba, bana uğramışsın,sağol.
YanıtlaSilBen de yoğurttan çökelek yapmaya çalışıyordum ,ekşimik der ve çok severiz.Ama çok iyi olmuyordu. Kaynamaya başlayınca tuz katıyor ve su serpmeyi bilmiyordum. Bir de öyle deneyeyim. Yağı alınmış ayranınki daha da lezzetli oluyor ama yayık döveni nerden bulmalı:))
ellerinize sağılık,kendi yaptığın gibisi yok.
YanıtlaSilçok güzel deneyecegim. beklerim.
YanıtlaSilyemekelisleri yemekelisleri
Nalancığım tuz iyi olur üzerine su serptikten sonra biraz beklet sonra süzmeye al.
YanıtlaSilsevgiler
teşekkürler mazes
berina teşekkürler
yerken icinde ne kattilar acaba sorusu olmadan yemek icin alarak tertemiz
YanıtlaSilkeske herseyimizi kendimiz yapabilsek son günlerde besinlerin icine katilanlari duyunca insan ne yiyecegini sasiriyor
eline saglik canim
Teşekkürler bahar çiçeği. gerçekten imkan olsada her yediğimiz içtiğimiz ürünü kendimiz yapabilsek.
YanıtlaSilya bizim cokeelek sulanmadi su serptikten sonra, acaba ocaktan alsammi?
YanıtlaSiliçine su ve tuz ekledikten sonra kaynamaya yakın suyu oluşur ,Kabarcıklar oluşunca üzerine soğuk su serpip soğumaya bırakın.Bez torbada süzün
Sil