5 Aralık 2009 Cumartesi

BULGUR PİLAVI VE CİĞER KAVURMA


Kurban bayramında en sevdiğim lezzetlerden biri bulgur pilavı ve ciğer kavurmasıdır.Sevgili anneciğim de çok güzel yapar bu yemeği.Bu bayramda kurbanlarımızı kestik.Rabbim kabul eylesin cümlemizin kurbanını inşallah.
Bayramlar birlikteliğin ,kardeşiliğin,paylaşmanın tek adresidir.Küskünlerin barıştığı,özlemlerin dindiği bir gündür.Bu yönlerinden mi bilinmez bayramları çok severim.:))))))))))
Gelelim tariflere.
BURGUR PİLAVI
malzemeler:
1 kase pilavlık bulgur,
2 kase kaynamış su,
1 yemek kaşığı tereyeğ,
tuz,
Yapılışı:Benim kullandığım ölçü pirinç pilavı gibidir.Yani bire iki .Tereyağını kızdırıp şehriyelerle kavurun. Çok kızarmamasına dikkat etmek gerek.Yağ ve şehriyenin içine bulguruda ekliyoruz biraz kavurup suyunu ve tuzunu ilave ediyoruz.Kapağını kapatıp pişmesini bekliyoruz.Kapağını suyunu çekene kadar açmıyoruz. Suyunu çektikten sonra hafiften bir alt üst edip havalandırıyoruz.Kapağını kapatıp dinlenmeye bırakıyoruz.
CİĞER KAVURMASI
Malzemeler:
1 tane karaciğer,
1 baş soğan,
kekik,tuz,kırmızı pul biber ,sıvı yağ
Yapılışı:Ciğerleri  kuşbaşı doğruyoruz.Yıkayıp teflon tavaya alıyoruz.kapağını kapatıp suyunu salmasını bekliyoruz. Suyunu bırakınca yavaşca karışrıyoruz.Kapağını tekrar kapatıyoruz.Suyunu çekince yağını ,tuzunu ve çok ince kıyılmış soğanları ilave edip kavuruyoruzSoğanlar eriyip kayboluncaya kadar kavuruyoruz.Pişmesine yakın içine kekik,kırmızı pul biberi ilave edip karıştırıyoruz.
İsteğe göre servis yapıyoruz.
Ciğerin kan yapıcı özelliğinden dolayı özellikle biz bayanlar sık sık ciğer tüketmeliyiz.
Afiyet olsun..

18 yorum:

  1. Canım çekti inanki.Çok severim ciğeri.Her gün yesem bıkmam.Ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  2. rabbim cümlemizin kurbanlarını ibadetlerini kabul eylesin .kurban kavurmasının bizim evdeki yeride bir başkadır.bugur pilavınada hiç dayanamam doğrusu ellerine sağlık .mutlu hafta sonları.

    YanıtlaSil
  3. ayyy baştan çıktım gecenin şu vakti valla:))pazar kahvaltısına uyar mı uyar:))eline sağlık canım.

    hmm evet aslında bir sır vereyim;yemek pişirmesini eşimden öğrendim ben:))

    YanıtlaSil
  4. ellerine sağlık ama binem ciğerle hiç aram yoktur. Hatta pişrken mutfağa bile girmem. Eşim canı çekerse kendi yapar yer

    YanıtlaSil
  5. Merhaba Elif Sultan :)
    Sevgili Elif Sultan diye başlayacaktım ama, bir merhaba da mı yok sorusu üzerine başlığım değişti :)
    Öncelikle geçmiş bayramını kutlarım.
    Kurban kesilen evde bayram sabahı ciğer yemek bana herzaman heyecan vermiştir. Babamın çocuklarına bıraktığı bir duygudur bu bende. Yazını okuyunca o duygularım alevlendi, elinize yüreğinize sağlık.
    Bayram sabahı babam, bayram namazına giderdi ve biz çocukken heyecan ile dönüşünü beklerdik. Kurban kime kesiliyorsa o kişi kahvaltı yapmazdı. Kurbanın şimdi hatırlayamadığım bir organı ile kurban orucunu açardı kişi. Bu sebepten ev halkıda kahvaltı yapmadan beklerdi. Kurban kesilir kesilmez organ eve gönderilir, annem acele bunu pişirip kahvaltıyı hazırlardı. İşte bu heyecanlı bekleyiş sırasında evdeki diğer kişilere de ciğer pişerdi :) Bayılırdım o ana. Bu sebeptenmidir bilmiyorum ama ciğeri her zaman çok sevmişimdir. Benim çocuklarım sevmiyor, ama ben bu ciğer aşkımdan dolayı sadece kendim için alır bu ziyafeti yaşatırım kendime :)
    Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  6. harika görünüyor yaaa sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. Canim ellerine saglik nefis görünüyor

    YanıtlaSil
  8. bizde de her bayram yenilen ilk yemektir ciger kavurma.ellerine saglık.

    YanıtlaSil
  9. Muhteşem bir ikili olmuş ellerine sağlık canım..Yorumun içinde çok teşkr ederim kocaman sevgiler:)

    YanıtlaSil
  10. canım ellerine sağlık
    nefis görünüyor
    çok öptüm
    sevgiler

    YanıtlaSil
  11. Merhaba canım,
    Karaciğer sakatat içinde yiyebildiğim tek şey, onuda sumaklı bol soğanla seviyorum.
    Bulgur pilavıda çok yakışıyor.
    Ellerinize sağlık.
    Rabbim hepimizin kurbanlarını kabul etsin.

    YanıtlaSil
  12. Oo süper bir görüntü ama ciğerle fazla aram yok:((
    Pilavdan iki kaşık aldım kaçtımÇ:))

    YanıtlaSil
  13. Ellerinize sağlık. Nefis görünüyor.

    Sevgiler
    Canan

    YanıtlaSil
  14. Allah bütün müslümanların kurbanını kabul eylesin...harika bir duygu ama git gide değişiyor kurbanlar...

    bende çok severim bu yemeği..

    nefis görünüyor...

    YanıtlaSil
  15. allah kabul etsin canım nefis görünüyor ellerine sağlık sevgiler

    YanıtlaSil
  16. Görüntüsü şahane,çok leziz bir menü..allah kabul etsin.. ellerine sağlık..
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  17. Kurban bayramı sabahı eğer evden ciğer kavurmasının kokusu çıkmıyorsa bayramın geldiğini anlamıyorum çok severim ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil

ÇOK TEŞEKKÜRLER ,

ZİYERETİNİZ VE YORUMLARINIZ BANA İLHAM VERİYOR.:)))