Herkese merhabalar.Anlatamayacağım kadar duygulandım yazdığınız güzel yorumları okuyunca Allah hepinizden razı olsun.Hamd olsun daha iyiyim.Aslında öyle abartılacak birşey yok ama ben çok duyarlı bir kişiliğe sahip olduğum için ,olaylarda,birikti sanırım bardağı taşıran son damlaya döndü .
Buradan şunu anladım ki sizler sanal değil gerçeksiniz.Hemde çok gerçek.Hepinize yürek dolusu sevgiler selamlar:)))))))))))
Gelelim bu güzel ayın tatlısı aşureye.Benim çok sevdiğim kültürel olaylardan biridir aşure yapıp,eş dostla yemek.Tarifine gelince:
MALZEMELER:
yarım kg. buğday,(döğme,yarma)
1 su bardağı nohut,
1 su bardağı kurufasulye,
100 gr kuru kayısı, yıkanmış ve ufak ufak doğranmış,
50 gr. kuş üzümü,
100 gr. çekirdeksiz kuru üzüm,
750 gr toz şeker,1 çay bardağı üzüm pekmezi,
1 tane kabukları soyulmuş küp küp doğranmış elma
1 tane kabukları dış zarı ile birlikte soyulmuş küp küp doğranmış portakal,
şam fıstığı,Antep fıstığı,nar taneleri,fındık,ceviz,susam,tarçın
2 yemek kaşığı sıvı yağ
dilerseniz ufak ufak doğranmış kuru incir (incir aşurenin rengini koyulaştırdığı için pek kullanmıyorum.),
Yapılışı:
1- Akşamdan nohut ve fasulyeyi ıslıyoruz.Ve yarmayıda ayrı bir kapta sıcak su ile ıslıyoruz.2- 8-9saat ıslattığımız kuru bakliyatlarımızdan nohut ile fasulyenin akşamdan ıslatığımız suyunu döküp yeni su koyup haşlıyoruz..Tamamen pişmeden ocaktan alıyoruz.Haşladığımız suyunu döküyoruz ki sası bir koku olmasın diye.
3-Akşamdan ısladığımız yarmanın suyunu dökmeye gerek yok.Yarmayı geniş bir tencereye alıyoruz.Yarım tatlı kaşığı tuz ilave edip pişiriyoruz.Tabanının yapışmaması için sık sık karıştırıyoruz.Pişmesine yakın içine ,ayrı bir tencerede pişirdiğimiz nohut ve fasulyeyi ilave ediyoruz..10 dakika kadar pişiriyoruz.
4-İçine ufak ufak doğradığımız kayısıları,kuş üzümünü,çekirdeksiz üzümü ,şekeri ve pekmezi ilave ediyoruz.Ve bunların pişmesini bekliyoruz.8-10 dakika pişmesi yeterli oluyor.
5-İçine 1 tatlı kaşığı tarçın ilave ediyoruz.Küp küp doğradığımız elma ve portakalıda ekliyor 2-3 dakika kadar pişiriyoruz.Annemin deyimi ile iki -üç takla attıktan sonra altını kapatıyoruz.:)))))
6-Aşurenin kıvamını kaynar su ekleyerek dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.
7- Cevizi, fındığı irice doğruyoruz yağda hafifce çeviriyoruz.Üzerine susamı katıp karıştırıyoruz.Aşuremizin içine ekliyor ve karıştırıyoruz.Şekeri sizin damak tadınıza bağlı ister ekleyin ister azaltın.
8- Süslemek için nar ,şam fıstığı,antap fıstığı ile süslüyoruz
Efendim her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır derler işte bu da benim aşure tarifim
NOTLAR:
1- Renginin beyaz olmasını istiyorsanız sadece şekerle yapın pekmez katmayın.Ama ben pekmezi seviyorum diyorsanız biraz ekleyebilirsiniz bence daha doğal oluyor.
2-Renginin koyu olmasının sebeplerinden biride incir ve börülcedir
3-Cevizin önceden eklenmeside rengini koyulaştırıyor.Servis sırasında eklenirse bu sorun yaşanmaz.
4-İstenirse içine bir portakal kabuğı rendeside eklenebilir.Güzel bir koku alsın istiyorsanız.Ben tarçın eklediğim için gerek görmedim.
5-Bazen içine 1 bardak sütte ekliyorum o da güzel bir lezzet veriyor bence.
Afiyet olsun............:))))))))))))))))))))
Allah kabul etsin canım.Bi kase aliim şurdan :)
YanıtlaSilAllah kabul etsin öğretmenim :)
YanıtlaSilsevgiler
Canım allah kabul etsin afiyetler olsun...
YanıtlaSilRABBİM KABUL EYLESİN...
YanıtlaSilYUVANDAN HUZUR SAĞLIK MUTLULUK HİÇ EKSİK OLMASIN.
SEVGİLERLE...
Allah kabul etsin canım çok güzel görünüyor ben zaten bembeyaz aşureyi sevmiyorum bebek maması gibi geliyor bana rengi çok güzel kaçırdığım için yanıyorum aşureyi sevgiler
YanıtlaSil