Pırasayı çok insan sevmez nedendir bilmiyorum.Tabi pişirmesini bilmek lazım bazı sebzeleri.Örneğin bamya,pırasa...yani püf noktalarını bilmezseniz bu yemekler çok güzel olmaz.Bence pırasa yemeğinin en önemli püf noktası yemeği karıştırmamak. Hafif ve bol vitaminli bir sebze yemeği olan pırasa yemeğini denemenizi tavsiye ederim.Pırasaya karşı duygularınız değişecektir :):):):) Domuz gribinin yaygın olduğu şu günlerde bol vitaminli yiyecekleri ,sebze meyveyi tercih etmek ve temizliğe dikkat etmek lazım...
Hepinize sağlıklı güzel günler dilerim..
Malzemeler:(3-4 kişilik)
3-4 sap pırasa,
1-2 tane havuç,
2 tane orta boy patates,
1 küçük fincan pirinç
yarım kaşık salça,
2 yemek kaşığı kadar zeytinyağ,
tuz,
1 limon
Yapılışı:
-Pırasaları uç kısımlarını kesip iki parmak kalınlığında doğruyoruz.(Uç yapraklarını atmayalım lütfen Çünkü onları inceceik doğrayıp yağda kavurarak üzerine yumurta kırarsanız güzel bir tat elde eder ve değerlendirmiş olursunuz.
-Havuçları daire şeklinde doğruyoruz.Patatesleri küp küp doğruyoruz.
-Önce malzemelerin hepsini doğrayıp hazır ediyoruz.Havuçları yağda biraz kavuruyoruz ki kıtır kalmasınlar diye.Daha sonra küp küp doğranan patatesleri ekleyip kavuruyoruz.En sonra pırasaları ekleyip biraz daha kavuruyoruz.
-Üzerine yıkadığımız pirinçi ilave ediyoruz.Bir kasede salçamızı suyla ezip karışımın içine ekliyoruz.Üzeri kapanacak şekilde su ilave ediyoruz.Tuzunu ekleyip pişirmeye bırakıyoruz.Piştiğini kontrol etmek için bir pırasa alıp yemek kaşığımızla kolay parçalanıp parçalanmadığına bakıyoruz.Veya tadına bakıyoruz.
-Yemeğimizin suyunu çekmesi ve pişmemesi durumunda üzerine biraz sıcak su ilave edebilirsiniz.
-Pişrikten sonra biraz ılmasını bekleyerek servis yapıyoruz.Üzerine limon sıkıp kırmızı biber serpiyoruz.
Yemekle ilgili püf noktaları:
-Yemeğimizi pişerken karıştırırsanız pırasaların içi dışına çıkar ve bu hiçte hoş bir görüntü olmaz.
-Yemeğimizi pişirdikten sonra biraz ılıyınca servis yaparsanız daha iyi olur.
-Bu yemeğin yaptıktan sonra hemen bitirilmesi gerekiyor tekrar ısıtılınca pek güzel olmuyor.
-Servis önerisi; üzerine limon çok güzel yakışıyor.
Pırasa yemeğinin fotoğraflı yapım aşamaları:
Afiyet olsun...
İyi hafta sonları..
canım ellerine sağlık.bende sıkça pişiririm.afiyet şifa olsun
YanıtlaSilYılın ilk pırasasını pişirmedim daha. Ama acelem de var doğrusu, ekşi pestilimi kullanacağım çünkü. Ellerine sağlık Neşe.
YanıtlaSilSelamlar öğretmenim:)
YanıtlaSildolabımdaki pırasaları yarın pişirmeyi düşünüyordum bende,içine hiç patates koymazdık biz,yarın kısmetse öyle deneyeceğim:)
sevgi ve selamlar
Tüm zeytinyağlıların püf noktasıdar yemek pişerken hiç karıştırılmaz:)
YanıtlaSilBir İstanbullu olarak ne yazık ki pırasayı salçalı olarak yimemem. Ama bol limonlu pırasaya asla hayır demem:)))
Ellerine sağlık öretmenimmm:)
ayy bayılırım bu yemege sevgiler..
YanıtlaSilSEVGİLİ ALEYNE TEŞEKKÜRLER.
YanıtlaSilsevgili tuba begenirsin umarım.sevgiler
YanıtlaSilpapatyam prensesim hoşgeldin tekrar arammıza .
YanıtlaSilcansucuğum bencede çok nefis bir tatdir.sevgiler
YanıtlaSilGörüntü süper ama ben de o sevmeyenler kervanındanım. Keşke yiyebilsem ama ağzıma bile vramıyorum. Bir kere ama sadece bir kere hamileyken yedim o da bir kaşık vitamin olsun diye.)
YanıtlaSilGünaydın örtmenim..Ben daha pırasa sezonunu açmadım..Kendim için kavururum birazcık..Dediğin gibi karışmıycak lapa gibi oluyor sonra..
YanıtlaSilBende buğulama yaparım bolda limon..
Ama ben hariç seven yok..Tek yapabildiğim incecik kıyıp ıspanak,maydanoz vs diye yedirmem..Onu bilemiyolar işte:)
Eline sağlık haftan güzel olsun..
Canım ben çok severim ellerine sağlık...
YanıtlaSilAyrıntılarıyla anlatmanda ayrı bir güzellik katmış))
Bende çok severim ellerine sağlık hafta sonu öğretmen arkadaşın düğünün de idim acaba neşeli buralarda mı diye bakındım sevgiler
YanıtlaSilBencede sevmeyenleri hiç anlamıyorum,en güzel şey sebzeler bence:)
YanıtlaSilellerine sağlık,canım bende mimin var alırsan sevinirm:)
SEVGİLİ CANAN BAK BUNA ÜZÜLDÜM YA ISPANAK SEVİLMEZ Mİ?
YanıtlaSilÇABUK GEL TAZE NANEM ÇOK BEKLETME BİZİ.
CANIŞKOM AKASYA KOKULUM SEN O YEMEYENLERİ BİRAZ AÇ BIRAK BAK YİYORLAR MI:)
ASLIM PEMBOŞUM ÇOK SAĞOL,
SEVGİLİ KEYFE SEYRAN:
hoca hocayı tekkede,
hacı hacıyı mekkede
bacı bacıyıda bir yerde mutlaka bulur:)Biliyorsun şanlıurfa küçük birgün karşılacagız ve ben sana yıllardır aradığım bacım diyecegim:)
AYSULTANIM CANIM BEN BU MİMİ CEVAPLADIM TTALIM AMA SENİN İÇİN BİR DAHA CEVAPLAYAYIM:)AMA SENİN CEVAPLAR ÇOK GÜZEL.TEŞEKKÜRLER
Pırasa nasıl,neden sevilmez ben de bilmiyorum :) çiğ çiğ yerim nerdeyse,o derece seviyorum.Bol limonlu mmm :)Haftanın bir günü mutlaka pişiriyorum ben de.Ellerine sağlık canım,ağzım sulandı gece gece :)
YanıtlaSilelinize sağlık kışın geldiğine en çokda pırasa ve lahana için seviniyorum zatii:):)
YanıtlaSilsevgiler.
canım ellerine sağlık.. bizim evde severek yenildiği için kışın çok sık yaparız..dediğin gibi püf noktalarını bilmek lazım sevdirmek için...
YanıtlaSilsevgiler...
Canım çok güzel gözüküyor,yemeğin...
YanıtlaSilBen bir türlü tadını tutturamıyorum...Nedense...
Ellerine saglık...
öyle çok severim ki ellerine sağlık canım...limonlu limonlu nefisss:)
YanıtlaSilöpüyorummm
Pırasaya patates konduğunu ilk defa görüyorum. Bir dahakine bende koyucam. Hiç tereddüt etmem değişik bir şey görünce hemen denerim eminim lezzetli olmuştur.
YanıtlaSilhülya
Dün yaptım çok güzel çok beğendim. Ellerinize sağlık!
YanıtlaSilDün yaptım çok güzel çok beğendim. Ellerinize sağlık!
YanıtlaSilafiyet olsun efendim..Asıl sizin elinize sağlık
YanıtlaSil