23 Eylül 2009 Çarşamba

MARAŞ ÇÖREĞİ VE HOŞAF & BAYRAM İKRAMI


Bayram için memlekete gittik.Ailelerimizi ,eşimizi ,dostumuzu ziyeret ettik ve bayramlarını kutladık.Bayramın farklı bir havası vardır bizde.Uzun zamandır göremediğimiz eş dostla bayramlarda görüşürüz.Geç vakitlere kadar oturur ,özlem gideririz .

El öptük, şeker aldık ,harçlık yerine hayır duası aldık.Cepler boşaldı döndük:)İşte bir bayramda böyle geçti.Diğer bayram( Allah kısmet ederse ),görüşmek üzere ayrıldık.

Bizim oralarda Bayramda misafirlere hoşaf ile Maraş çöreği ikram edilir.Biz küçükken çörek evlerde yoğrulur,fırına gönderilirdi.Bayram çöreğini yemek için bayramı sabırsızlıkla beklerdik.Çöreğin tuzlusuda olurdu şekerliside.Şimdi çörek yemek için bayramı beklemeye gerek kalmadı.Çörek heryerde her zaman satılır oldu.Artık o eski tadıda kalmadı ...Nerde o eski bayramlara döndü:):):)

HOŞAF:

Malzemeler:
  • Kuru kayısı,
  • elma,
  • kuru üzüm,
  • kuru vişne(biz kullanmadık.),
  • şeker ,su
Yapılışı:Malzemelerin ölçüsü isteğe bağlı.Kuru üzümü yıkayıp sıcak suya ekledik.Biraz piştikten sonra içine yıkadığımız kayısıları ilave ettik.Pişirmeye devam ettik.Elmaları yıkayıp dilimlere ayırdık ve küp küp doğradık.Kaynayan hoşafın içine doğradığımız elmaları ekledik.Yarım bardak şeker ilave ettik.Şekeri size kalmış.Çok şekerli olmamasına dikkat edin.Elmalar piştikten sonra ocaktan alıyoruz.Soğuk olarak çörekle beraber servis yapılır.Afiyet olsun.
MARAŞ ÇÖREĞİ:
Şimdi bu kadar anlattık.Canınız çörek çekti.Kahramanmaraş'ta çok uzak,nasıl gideceksiniz değil mi?Yolunuz Maraş'ada düşmez.Ah yazık size.Durun no panik!Stres yapmayın:)İşte colanın sırrı kadar gizli Maraş çöreğinin tarifi:
Malzemlere:
  • 1 Kg un,
  • Yarım kg tereyağ,(yarı tereyağ yarı margarin olabilir.)
  • 1 paket kabartma tozu,
  • 1 yemek kaşığıçörek otu,
  • 1 yemek kaşığı susam,
  • Tuz yada şeker,(İsteğe bağlı)Tuzlu simit gibi olmalı tuz oranı
  • Yeteri kadar süt.
Yapılışı:Un,tereyağ(Oda sıcaklığında da olabilir ama genelde eritip hafif soğuduktan sonra eklenir.) ,tuz yada şeker,kabartma tozu,çörek otu,susam karıştırılır.Yumuşak bir hamur oluncaya kadar süt ilave edilir.Küçük parçalara ayrılarak merdane ile açılır.Üzeri çatalla çizilir.160-180 derecede üzeri hafif kızarıncaya kadar pişirilir.Sonra afiyetle yenir.Denemeye değer bir tatdır.En önemli özelliği uzun süre saklanabilmesi ,tazeliğini koruyabilmesidir.

27 yorum:

  1. Merhaba Nese'cigim,

    Ellerine saglik, hepsi harika gorunuyor. Kucukken Maras'fa bulunmustuk babamin isi dolayisiyle, o yuden tadi damagimda kalan bir tad, denemeye calisacagim.

    Sevgilerimi gonderiyorum, sizleri ozlemisim:)

    YanıtlayınSil
  2. bende maraş afşinliyim.göksundan geçerken çörek gördüm alayım dedim ama unuttum.ama senin tarifinle evde yapacagım.teşekkürler.

    YanıtlayınSil
  3. Geçmiş bayramın kutlu olsun Neşe.

    YanıtlayınSil
  4. canım geçmiş bayramını kutluyorum önce..maraş çöreği hakiketen güzel gözüküyor..attığına göre de kolay..inşallah en kısa zamanda deneyeceğim..

    YanıtlayınSil
  5. cok guzel gorunuyor afiyet olsun
    Tarifi aldim tadi super cok severim
    Marastan arkadasim getirdiginde yedigim corekleri hazirlamak guzel olacak
    Sevgiler canim....

    YanıtlayınSil
  6. mmmm maraş çöreği hoş görünüyor,denemeye değer gerçekten,ellerine sağlık ,sevgiler arkadaşım....

    YanıtlayınSil
  7. merhaba tatlım oh nede iyi etmişsin memeleketine gitmekle meleket havası almışsın fenamı :)
    ben memleketime gitmeyeli 5 yıl oldu sorma cok zledim oraları ama kimse yokki herkes ayrı şehirlerde eskiden herkes köyde buluşurduk sonra ne oldu hepimiz büyğüdük evlendik eşlerimizin memleketleri bizim memleketimiz oldu böyle olunca kendi memleketimizi unutur olduk neyse senide sıkmayayım arkadaşım birden meleketimi özledim işte :))
    gecmiş bayramın mübarek olsun canım
    çörekte hoşafta nefis olmuş çörek tarifini not aldım bile inş. bir gun yapmak nasip olur sevgiler

    YanıtlayınSil
  8. tatlım bu tereyag oda sıcaklıgında mı olacak yoksa eritilecekmi ?? cvp bekliyorum

    YanıtlayınSil
  9. Çok güzel bir çörek görüyorum.
    Çok merak ettim tadını.
    Sevgiler canım.

    YanıtlayınSil
  10. sevgili sevil maraş çöreğinde yağı oda sıcaklığında da koyabilirsin,eriterekte koyabilirsin.ama genelde eritilir.

    YanıtlayınSil
  11. bu çöreğin enfes tadını biliyorumm görüntüde çok güzel hoşafıyla birlikte ohhh

    ellerine sağlık
    sevvgiler

    YanıtlayınSil
  12. Maraş çöreği ne güzel görünüyor Neşe'ciğim! Bir de "bayram çörekleri" listesi yapsak ne güzel olacak değil mi? (Hayırlı ve uğurlu bir eğitim yılı olsun senin nezdinde tüm öğrenci ve öğretmenlere!)

    YanıtlayınSil
  13. CANIM BAYRAMIN KUTLU OLSUN.YENİ EĞİTİM ÖĞRETİMİMİZ DE HAYIRLI UĞURLU OLSUN..MARAŞ ÇÖREĞİ VE HOŞAFIN MÜKEMMEL.AFİYET BAL ŞEKER OLSUN SİZE..

    YanıtlayınSil
  14. sizinde yeni eğitim öğretim yılınız hayırlı uğurlu olsun .Allah muvaffak etsin .
    sevgiler.

    YanıtlayınSil
  15. Neşecimmm paketini aldım bu günnn :)Çok çok beğendim canımm,çok teşekkür ederimmm.çok zahmetler etmişsinnnn.geçmiş bayrmaın tekrar kutlu olsun canım.

    YanıtlayınSil
  16. Ellerinize sağlık nefis görünüyor,geçmiş bayramınızıda kutluyorum.sevgiler

    YanıtlayınSil
  17. sevgili Ebruli güle güle kullan begenmene sevindim.
    sevgilerimle.

    YanıtlayınSil
  18. öğretmenimm kaç gündür yorum yazamadım bu enfes çöreklere.
    gelip gidip bakıyorum. ne kadar güzel görünüyorlar:)


    yeni öğretim eğitim yılı hayırlı olsun:)

    YanıtlayınSil
  19. Canım çöreği inan çok merak ettim.hoşafla harika olacağına eminim.gece yarısı canım çekti yaaa
    ellerine sağlık
    çok öpüyorum.

    YanıtlayınSil
  20. sevgili meliha inan tatmaya deger.,
    papatyam çok teşekkürler .inşallah güzel bir eğitim öğretim yılı olur.

    YanıtlayınSil
  21. yörösel lezzetlere hep ilgim çok olmuştuur.

    eline sağlık canım..
    sevgiler.

    YanıtlayınSil
  22. ellerine sağlık, maraş'ta ramazan bayramının olmazsa olmaz ayrılmaz ikilisi:)

    YanıtlayınSil
  23. Yöresel tarifler vazgeçilmez oluyor, ellerinize sağlık sevgiler

    YanıtlayınSil
  24. AYYYY AŞK OLSUN MARAŞ ÇÖREĞİMİ DEDİN
    ÜHÜHÜHÜÜHÜÜ BURNUMUN DİREĞİ SIZLADI
    HER MARAŞA GİTTİĞİMİZDE YAPTIRIRDI DAYIM BİZİM İÇİN KOKUSUNU BİLE HATIRLIYORUM:(

    YanıtlayınSil
  25. Merhaba

    Memleketten gelirken gelinimiz vermişti Maraş çöreğini
    Tarifi olsa da ben de yapsam diye düşünüyordum ne zamandır:)
    İlk fırsatta deneyeceğim inşallah.

    Sevgiler

    YanıtlayınSil
  26. merhaalar bu maraş çöreğini çok severim marşa gittiğimde bulamadım taze çörek aldım onuda beğenmedim,geçen sene denedim buna benzer bir tarif ama olmadı acaba tarif tam tutuyor mu?ellerinize sağlık..

    YanıtlayınSil
  27. sevgili Seli bu tarif tutuyor ama senin istediğin çörek hangisi.Maraş'ta iki çeşit çörek vardır biri kıtır kıtır olan diğeri yumuşak çörek diye adlandırdığımız.Eger kıtır kıtır istiyorsan bu tarif kıtır kıtır olandan..İstersen önce yarım ölçü yap dene istediğin tat mı diye bakarsın:)
    çörek seviyorsan birde buradaki tarifi denemeni mutlaka öneririm

    kurabiyelerde bayatlamayan çörek otlu kurabiye

    YanıtlayınSil

ÇOK TEŞEKKÜRLER ,

ZİYERETİNİZ VE YORUMLARINIZ BANA İLHAM VERİYOR.:)))