Dolmayı fırında denediniz mi ?işte size fırında dolma, bende İzmir de arkadaşımın annesinde yedim çok hoşuma gitti ve hemen denedim gerçekten hoş ve denemeye değer bir tat.Yanında nefis bir cacıkla ne de güzel olur..
Malzemeler:
28 tane
Dolmalık biber
1,5 su
bardağı kırık pirinç,
1,5
yemek kaşığı biber salçası
2 tane
domates,+2 domates de biberlerin ağzını kapamak için
2 tane
yeşil biber,
2-3 tane
kuru soğan,
1 demet
maydanoz,
2 çay
bardağı zeytin yağ,
1 tatlı
kaşığı kuru nane,
1 tatlı
kaşığı kırmızı pul biber,
1 çay
kaşığı toz karabiber,
2-3 diş
ezilmiş sarımsak
1 tatlı
kaşığı sıvı sumak ekşi(nar ekşisi-limon tuzu-limon suyu da olabilir o sizin ekşi
kültürünüze bağlı bizim oralarda sıvı sumak ekşi kullanılır),
tuz.
1,5 su
bardağı sıcak su
Yapılışı:
Dolmalık biberlerin çekirdeklerini temizleyip suda yıkayıp süzeğe alıyoruz. Biberlerin ağzını kapatmak için 2 tane domatesi yarım ay şeklinde kesip hazır ediyoruz
İç malzemesinin
hazırlanışı:
-Soğanı,biberi,domatesi,
sarımsağı minik minik doğruyoruz.Geniş bir kaba alıyoruz.
-Ayıkladığımız yıkadığımız
pirinç kırıklarını bu kabın içine ekliyoruz.
-Zeytinyağı,salçayı,pul
biberi,naneyi,karabiberi,tuzu,ekşiyi ,yağı ekliyoruz ve hepsini bir
karıştırıyoruz.
-Son
olarak ince ince kıydığımız maydanozlarımızı ekliyoruz ve
karıştırıyoruz.
-Yağını
ekşisini kontrol edin.Az ise ekleyebilirsiniz.Ben yağını biraz az koyarım .Yağ
ve ekşisi sizin keyfinize kalmış tabi abartmamak şartıyla:)))))
-Çekirdeklerini çıkardığımız biberleri hazırladığımız iç ile dolduruyoruz.
-Borcama ağız kısımları üstte gelecek şekilde diziyoruz.Biberlerin ağzını başka halka doğradığımız domatesler ile kapatıyoruz .
--Sıcak
suyunu ilave edip 180 derecelik fırına veriyoruz.
-Tahminen 30-40 dakikada pişiyor
-Piştikten sonra içinde
kalan suyu süzün ki dolmanız hamur gibi olmasın.Eğer çok pişmiş sevmiyorsanız
ben biraz diri severim diyorsanız pişirme süresini
kısaltabilirsiniz..
Servis
yaparken limon ,maydanoz ile süsleyebilirsiniz..
Afiyet
olsunn
Notlar:
1-İçini
fazla koymazsanız iyi olur .Yoksa tam pişmez ve patlar.
2
-Dolmaları tepsiye dizdikten sonra üzerine az biraz tuz serperiz.
3-Pişmesi için üzerine
ekleyeceğiniz su,dolmadan iki parmak aşağıda olmalı.Eğer pişmedi ve suyu
bittiyse üzerine biraz sıcak su ekleyebilirsiniz.
4-Bu dolmanın kıymalısıda çok
lezzetli olur.
5-İsterseniz servis yaparken üzerine sarımsak ve naneyi yağda yakıp üzerine gezdirebilirsiniz.
6- Sarımsaklı yoğurtlada servisi çok güzel olur.
7-Dolmaları fırına vermeden önce folyo ile üzerini kapatırsanız dolmalarınız çok kurumaz.Pişmeye yakın folyoyu çıkartın ki biberlerin üzeri biraz kızarsın.
vay vay vaaaaaay nefis gözüküyor
YanıtlaSilUzun zamandır yapmıyordum çok severim nefis gözüküyor canım ellerine sağlık...
YanıtlaSilellerinize sağlık,çok güzel olur fırında dolma..bizde özellikle domatesi fırında pişiririz..tadına doyum olmaz..sizinkide süper duruyor.sevgiler
YanıtlaSilellerine sağlık canım..nefiss görünüyor..sevgiler..hayırlı günler:))
YanıtlaSilbiber dolmasını çok severim...
YanıtlaSilama fırında hiç denemeiştim...
canım elleirne sağlık...
sevgiler...