11 Ağustos 2012 Cumartesi

KARIŞ MEYVELİ KOMPOSTO

     Ramazandan dolayı bir kompostodur gidiyoruz.Hem hafif oluşu hemde gün içerisinde kaybettiğimiz su ihtiyacından dolayı komposto Ramazan sofralarının baş tacı oldu.Çeşit çeşit mevsim meyvelerini komposto yaparak komposto kültürümüzü genişletmeye çalıştım.Bu Ramazanda böyle geçecek anlaşılan.
      Başladı ha bitti, ha nasıl tutacağız,nasıl tutacağız sıcakta derken işte geldi işte gidiyor.Rabbim bu güzel ayı layıkıyla değerlendirmeyi nasıl eylesin inşallah.Bereketi ile soframızı, ömrümü bereketlendirsin yüce mevlam.
      Gelelim Kompostomuza efendim bu kompostoyu yaparken başıma gelmeyen kalmadı desem yeridir.Tam kızım uyumuşken yapayımda bitsin derken meyveleri soymaya başladım ki pamuk prensesim uyandı.Ondan sonra birlikte mutfağa geldik aklımın yarısı onda yarısı kompostoda derken bitti.Armutları kaynayan suya en sonra atacaktım ilk başta attım:))Sonra Çok kısa süre kaynattım kevgirle armutları sudan çıkardım.Eee iş böyle olunca diğer meyveleride aynı şekilde suya attım 1-2 dakika beklettim kevgirle geri aldım.Kompostonun suyu soğuyunca tüm kaynatıp kevgirle ,çok ezilmesinler diye aldığım meyveleri komposto suyuna geri ekledim.İşte böylelikle kompostomuz tamamlanmış oldu.Çokta lezzetli olmuştu kızımla yaptığımızdan mıdır nedir:))
Malzemeler:
-1 tane şeftali,
-3 tane siyak malta eriği,
-1 tane armut,
-2 tane elma,
-7-8 tane şekerpare
-7 bardak sıcak su,
-1 su bardağı toz şeker,
-yarım limon
Yapılışı:
-7 bardak suyu ocağa alıp şekerini ilave ettim kaynamaya bıraktım.
-Meyveleri soyup(erik hariç) kararmaya meyilli olanları limonlu suda beklettim.Armut,elma gibi
-Soyduğum meyve kabuklarını kaynamakta olan komposto suyunun içine attım.Biraz kaynattım ki kabukların lezzeti komposto suyuna geçsin diye.Daha sonra kevgirle kabukları geri aldım.
-Meyvelerin fazla sıcak suda bekleyip yumuşamaması için sırasıyla kaynayan suya attım 1-2 dakika beklettim.Kevgirle geri aldım.Bütün meyveler aynı işlemi yaptım.
-Ocaktaki komposto suyunu aldım soğumaya bıraktım biraz ılıdıktan sonra kevgirle aldığım meyveleri komposto suyuna ekledim .Doğru buzdolabına.Akşama da soğuk soğuk ikram ettim.
Not :1- Kara eriğin rengi kompostonun suyuna çok güzel bir renk bırakmıştı.Gerçek meyve suyu tadında kompostoyu yapmanızı öneririm..
2-Meyvelerimizi beklettiğimiz limonlu suyu daha sonra kompostomuzun içine ekleyelim.
                                               Afiyet Olsun Sofralarınız Bereketle Dolsun.

6 yorum:

  1. geçen gün sende gördükten sonra ben de yapmıştım. Benim sıpalar yemedi malesef...ellerine sağlık ama iyi bir anımsatma oldu bize Devrim'le birlikte serin serin tükettik...

    YanıtlayınSil
  2. canım maalesef çocuklar çok seçici oluyor.yararlı şeyleri sevmiyorlar.
    siz afiyetle yemişsiniz oh olsun ada ve denize:))

    YanıtlayınSil
  3. nefisss görünüyor..ellerine sağlık canımm..hayırlı geceler..selamlar..

    YanıtlayınSil
  4. Canim afiyetler olsun yazin serin letici .Unzun zamandar komposto yapmadim bizim memleketde hosaf deriz

    YanıtlayınSil
  5. teşekkürler fatoşcuğum,

    teşekkürler gülcancığım ,kuru üzümlerden yapılırsa hoşaf deriz bizde ama yaş mevsim meyvelerinden yapılırsa komposto:))

    YanıtlayınSil
  6. Ben meyve suyu yapıyorum. Çocuklar ve bazı büyükler meyvesini yemiyor, ziyanık oluyor çünkü.

    Ama özlemişim taneli kompostoyu:)

    Ellerine emeklerine sağlık..

    YanıtlayınSil

ÇOK TEŞEKKÜRLER ,

ZİYERETİNİZ VE YORUMLARINIZ BANA İLHAM VERİYOR.:)))