20 Aralık 2010 Pazartesi

BOL ÇEŞİTLİ AŞURE


Aşure yapmak muharrem ayında güzel gelenek olmuş bizlere.Bu güzel ayın hikmetleri pek çoktur.En önemlisi bereket ve bolluk ayıdır.Bizim oralarda her sokakta koca koca kazanlarla yapılır aşure.Bütün mahalleli bir araya gelir herkes evinde ne varsa aşurelik katar aşurenin içine.Ortaya nefis bir tat çıkar ki sormayın gitsin.Sonra pişen aşure evlere dağıtılır.Paylaşmak ,birlik olmak adına çok güzel bir gelenek bu.
Ben Muharrem ayının dışında da aşure yapanlardanım .Ailece çok sevdiğimiz bir tatlıdır.
Herkes farklı yapar aşureyi,yöreden yöreye ,bölgeden bölgeye değişir yapılışı.Ben denemelerim sonunda bu tarifte karar kıldım nefis bir tat denemenizi tavsiye ederim.
Malzemeler:(40 kişilik)
-1 kase buğday(yarma),
-1 kase kuru nohut,
-1 kase kuru fasulye,
-1,5-2 kase arası toz şeker,
-1 kase doğranmış ceviz,
-yarım kase doğranmış fındık,
-yarım kase kuş üzümü,
-1 kase kuru kayısı,
-1 tatlı kaşığı tarcın,
-3 tane orta boy elma,
-2 tane orta boy portakal,
-1fincan susam
-2-3 yemek kaışığı sıvı yağ,
-1 çay kaşığı tuz,
-üzeri için ayıklanmış nar,
-2 litreye sıcak su
Yapılışı:
 -Yarmayı ,nohuttu,fasulyeyi ayrı ayrı kaplarda ılık suya ıslıyoruz.3-4 saat bekliyoruz.Daha sonra sularını süzüp ayrı tencerelerde sıcak suda pişiriyoruz.Nohut ve fasulye piştikten sonra sularını süzüyoruz.
-Yarmayı geniş bir tencereye alıyoruz ve çorba kıvamında pişiriyoruz.Tuzu ekliyoruz.Pişirdiğimiz nohut ve fasulyeyide süzdükten sonra yarmanın içine ekliyoruz.Şekerini ekliyoruz ve karıştırıyoruz.Yramayı 2 litre suda pişirmemiz gerekiyoruz ,eğer suyu az olursa biraz sıcak su eklenebilir.
-Kuru kayısıyı dörde bölüyoruz,kuş üzümü ile beraber sıcak suda 2-3 dakika bekletiyoruz.Daha sonra kuş üzümü ve kayısıyıda aşurenin içine atıyoruz karıştırıyoruz.
-Bu arada cevizi,fındığı doğruyoruz.Teflon tavaya sıvı yağı ekliyoruz ısınınca cevizi ve fındığı ekliyor ve biraz kavuruyoruz.İndirmeye yakın içine susamıda katıp kraıştırıyoruz ve bir köşede soğumaya bırakıyoruz.Soğuduktan sonra aşurenin içine katıyoruz.
-Elmaları soyuyoruz,parmak başı büyüklüğünde küp küp doğruyoruz.
-Portakalı biraz kalın soyuyoruz.İçindeki beyaz tabakayı alacak kadar,Sonra küp küp doğruyoruz.
-Hazırladığımız elma ve portakalı aşurenin içine ekliyoruz,1 tatlı kaşığıda tarcın atıp karıştırıyoruz.Malzemeleri karıştırıp biraz şekerini çekmesi için bekiyoruz.
-Süslemesi size kalmış ben nar ile süsleyerek servis yaptım:))
Not:
1-Eğer aşureniz katı olduysa ki olabilir her buğdayın su çekme oranı aynı değildir.Biraz kaynamış su ekleyip bir taşım kaynatın.
2- Kayısı ,üzüm,elma,portakal ocağın kapatılmasına 1-2 dakika eklenirse iyi olur yoksa fazla pişip ezilir,tane tane olmaz.
3-Börülce,incir doğrarsanız aşurenin rengi biraz koyu olur,Cevizide önceden eklerseniz renginde koyulaşma yapar.
4-Şekerini damak tadınıza göre ayarlayınız.Şekerli seviyorsanız biraz şeker ilave edebilirsiniz.
4- Süsleme sizin hayal gücünüze kalmış.
5-Elma ve portakal meyhoş bir tat veriyor .Bu tadı sevmiyorsanız eklemeye bilirsiniz.
Afiyet olsun

13 yorum:

  1. Ne hoş bir aşure yapmışsın böyle :)
    Ellerine sağlık canım, konu komşu bayram etti anlaşılan :)
    Rabbim kabul buyursun..
    sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  2. ellerinize sağlık çok güzel görünüyor,Allah kabul etsin...

    YanıtlaSil
  3. Canım ellerine sağlık..allah kabul etsin

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. N e güzelmiş tüm mahalleli birlikte aşure yapmak. Çoğu yerde artık dağıtılmıyor bile, o güzel geleneklerimiz birer birer yok oluyor..

    YanıtlaSil
  5. Bayılırım aşureye.Bu aralar sıkça yiyorum eş dost sağolsun.Enfes görünüyor.Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  6. Ellerine saglik asure nefis görünüyor eminim yiyenlerden konu komsulardanda bir sürü övgüler aldin, ki hakediyorsunda sahane olmus sunum ayrica Allah kabul eylesin,sevgiler...
    Seval

    YanıtlaSil
  7. Ellerinize sağlık. Allah kabul etsin. Evinize bu güzel tatlı bolluk getirsin.

    YanıtlaSil
  8. sunumu çok güzel olmuş... eline sağlık..

    YanıtlaSil
  9. Allah kabul etsin.En güzel yanı paylaşmak .ellerine sağlık,sevgiler...

    YanıtlaSil
  10. Canım,
    Ellerine sağlık, aşure nefis görünüyor.
    Allah kabul etsin.

    YanıtlaSil
  11. aşure nefis görünüyor... elelrine sağlık... bir kaşık alıyorum ve seni blogumdaki ödülünü alamaya davet ediyorum.. şayet kabul edersen...

    YanıtlaSil
  12. canım ellerine emeklerine sağlık..
    Allah kabul etsinn:))
    harika olmuş:)

    YanıtlaSil

ÇOK TEŞEKKÜRLER ,

ZİYERETİNİZ VE YORUMLARINIZ BANA İLHAM VERİYOR.:)))