7 Nisan 2009 Salı

KEME

HİÇ KEME YEDİNİZ Mİ?

Geçenlerde serviste giderken değişik yemeklerden konu açıldı.Derken konu Ş.Urfa' da bilindiği söylenen KEME bitkisine geldi.Urfa'lı arkadaşlar anlata anlata bitiremedi bu kemeyi .Neyse akşam eve geldim,eşim keme almış .Kalp kalbe karşımıdır .Okulda bahsetmişler, o da okulun yakınındaki pazarda görmüş ve almış.Daha yapmak kısmet olmadı ama önce bir araştırma yapayım dedim.Bulduğum sonuçlara inanamazsını.Daha doğrusu ben inanamadım sizi bilmem.


İlkbaharda yağmur sonrası hemen kuruyan kumlu topraklarda fruktifikasyonu toprak altında yetiştiğinden toprak yüzeyinde oluşturduğu çatlaklardan bulunabilir. dünyanın en değerli ve makbul mantar türü olup Amerika da kilosu 2000 dolardan alıcı bulmaktadır.ülkemizin florasında bulunmakta olup daha çok fındık ve mese ağaçları ile mikorizal ilişki içindedir. çok keskin bir kokusu olduğu için hasatı eğitilmiş köpek ve domuzlarca yapılır.kaynak vikipedi.

Hangi aylarda yetişir?

Halkımızın "Kumi, Keme, Dümbelek, Domalan, Tombalak" diye adlandırdığı yeraltında ve toprak yüzeyinden 5-10 cm derinde yetişen Keme, bazı Akdeniz ve Arap ülkelerinde ise Çöl Domalanları olarak bilinir. Kimine göre Türüf mantarı olarak nitelendirse de gerçekte türüf mantarı olup olmadığı muallâkta bir konudur. Kıbrıs, Cezayir, Suriye, Tunus, Fransa, İspanya, İtalya ve Libya gibi Akdeniz ülkelerinde varlığı bilinen Keme, ülkemizde ise Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde özellikle Antep, Urfa, Malatya dolaylarında yılın en çok yağış alan Mart, Nisan ve Mayıs gibi İlkbahar aylarında yetişir ve çok kısa bir süre görünüp kaybolur. kaynak
Burada kilosu 15-20 Tl ye satılıyor Ben daha denemedim yukarıdaki foto alıntıdır.Bu kadar bilgiden sonra foto vermeden ayrılmak istemedim hani içinizde merak eden olursa mevsimi geçmeden denesin diye.Gaziantep'te keme kebabı yapan yerler varmış.Meraklılarına duyrulur.Ben kemeyi yumurtalı yapacağım bu şekilde de yenilebiliyormuş .Yaptıktan sonra yayınlayacağım biraz bekleteceğim anacığım:)

15 yorum:

  1. Kim bilir ne lezzetli bi mantardır,merek ettim:)

    YanıtlayınSil
  2. :)
    ?? değil yemek,
    ilk kez duydum..
    ama ot-sebzeleri çok severek tüketirim..merak ettim ama tadını :)
    afiyet olsun sevgiler.

    YanıtlayınSil
  3. hiç bilmiyordum biz de bulursak alalım sağolasın

    YanıtlayınSil
  4. çok değişik, hiç duymamıştım, afiyet şeker olsun arkadaşım.....

    YanıtlayınSil
  5. yarı gaziantepli sayılırım ama kemeyi ilk defa duyuyorum.

    YanıtlayınSil
  6. ilk kez duydum çok da merak ettim mantarı çok sverim çünkü..antep e bir kaç kez gittim ama duymamıştım...tşkler arkadaşım bizi bilgilendirdiğin için...kocamannnn sevgilerimi gönderiyorum...

    YanıtlayınSil
  7. Hiç yemedim ama güzel gözüküyor..Değişik tatları tatmayı severim...

    YanıtlayınSil
  8. ben hiç yemedim,çok merak ettim ama:))
    ellerinize sağlık

    YanıtlayınSil
  9. ilk kez duydum inan.ama bulursam alırım...

    YanıtlayınSil
  10. Bayılırım! İstanbul'da oturan arkadaşlar bu mevsimde Kadıköy'de, Çiya Sofrası'nda kemeli lezzetler tadabilirler.

    YanıtlayınSil
  11. Keme duydum ama hiç yemedim de görmedim de. Merak ettim tadı nasıl. Tarifini ve yorumlarını bekliyorum. Sevgiler...

    YanıtlayınSil
  12. Nasıl lezzetlidir.
    Tadını merak ettim.
    Sevgiler.

    YanıtlayınSil
  13. Çok ilginç, bunun trüf mantarıyla ilgisi var mı diye merak ettim açıkçası.

    YanıtlayınSil
  14. hemen cevap veriyorum hiç yemedim.bitki yönünden türkiyemiz gerçekten de çok zengin.

    YanıtlayınSil

ÇOK TEŞEKKÜRLER ,

ZİYERETİNİZ VE YORUMLARINIZ BANA İLHAM VERİYOR.:)))