29 Temmuz 2013 Pazartesi

MEYAN ŞERBETİ NASIL HAZIRLANIR?

 
Bizim bu bölgede meyan şerbeti çarşıda meyancılar tarafından satılır.Sırtların meyan düğümleri "Meyannnnn ,meyannnnn" diye bağıran yöresel kıyafetler giymiş birini görürseniz şaşırmayın efendim.Bunlar bizim geleneksel meyancılarımız:))
Tadını bilmediğiniz bir lezzettir belki ama ilk içişte dikkat edilecek şey bir dikişte nefes almadan içmektir..Ben çocukken öyle yudumlaya yudumlaya içmiş ve pek beğenmemiştim.Tabi daha sonra pek denemeye cesaret edemedim.Meyan ağaç köklerinden yapılan bir içecek, köksü ve çok tatlı bir tadı var.İlk içişte tadı biraz ilginç gelebilir.
Geçenlerde eşim" Bir meyan hazırlasak. "dedi bende bir denemekte fayda var dedim ve başladık meyan hazırlamaya.Çok da güzel oldu.Meyan tek başına hazırlanınca biraz ağır geliyor ama içine karanfil ve tarçın eklerseniz o ağır kokusunu biraz hafifletiyorsunuz.Yapılışı çok pratik.Bizim buralarda meyana yerli kola derler.Ramazanın vazgeçilmez içeceğidir.Faydası ise saymakla bitmez.
Malzemeler:
-1 avuç meyan kökü,
-2 litre su,
-1 çay kaşığı toz tarçın,
-3 tane karanfil
Yapılışı:
-Önce meyanı bir bez torbanın içine alıp ağzını bağlıyoruz.
-Derin bir tencerenin içine 2 litre su ve meyan kökünü ekleyip 1 saat demlemeye alıyoruz.Demlemekten kastım soğuk suda bekletmek.Kaynatmak değildir.
-Bu arada içine tarçın ve karanfilleride eklemeyi unutmuyoruz.
-1 -2 saatten sonra meyan torbasını tencereden alıyoruz ve biraz bekledikten sonra meyan şerbetimizi süzüyoruz.Aslında meyanı torbaya koyduğumuz için işimiz kolaylaştı.Sadece tencerenin tabanında meyanın az bir tortusu ve tarcın ile karanfil taneleri olacaktır. Onunda tencereyi süzerken dikkat edip dibine gelince tortu kısmını süzmüyoruz ki şerbetimiz bulanık olmasın.
-Şerbetimizin kıvamı koyu olmuşsa biraz su ekleyebiliriz.
-Şerbetimizi soğuk ikram ediyoruz.
 
Not:1-Eğer isterseniz tarçın ve karanfil eklemeden sadede hazırlayabilirsiniz.Tamamen damak tadınıza kalmış.-İkram ederken yüksekten aşağıya doğru doldurarak ikram ederseniz meyamı havalandırmış olursunuz.
2-Böbrek rahatsızlığı,mide rahatsızlığı,balgam söktürme gibi bir çok faydası varmış.
3-Çok faydası var deniliyor ama siz siz olun fazlaya kaçmayın çünkü bitki çaylarının fazlasının zarar olduğunu uzmanlar belirtiyor.
 
Afiyet olsun

7 yorum:

  1. Meyanı soğuk algınlığında diğer bitkilerle kullanırdım ama hiççayını denemedim. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Ellerine sağlık,neşecim..Hiç denemedim..

    YanıtlaSil
  3. Esimde çok sever meyan serbetini,Turkiye'den getiriyorum tatil donusu.Cok faydali oldugunu biliyorum ama ben bir turlu sevemedim,içemiyorum :/
    Ellerinize saglik olsun,
    hayirli ramazanlar,hayirli iftarlar :)

    YanıtlaSil
  4. Bende siirt pazarında tanışmıştım yıllaar evvel
    Halbuki adını sanını pek bilirdim kısmet oraymış :)))
    Eline sağlık

    YanıtlaSil
  5. ELİNE SAĞLIK BALIM MMMM HAYIRLI BAYRAMLAR:))

    YanıtlaSil

ÇOK TEŞEKKÜRLER ,

ZİYERETİNİZ VE YORUMLARINIZ BANA İLHAM VERİYOR.:)))