28 Temmuz 2013 Pazar

SULU YAĞLI KÖFTE

      Bizim oralarda köfte çeşitleri çoktur.Bulgurun her çeşidi makbuldur yani.Bulunduğumuz bölge köfte açısından zengin aslında .Tarifler üç aşağı beş yukarı aynıdır.Ama lezzetleri bambaşka.Yapması biraz zahmetli yok yok gözünüz korkmasın biraz zahmetli sadace .E canım lezzet içinde o kadra olacak değil mi.Tarifin köfte kısmı buradaki ile aynıdır
Köfte için malzemeler:
-1kg köftelik bulgur,
-yarım kg yağsız kıyma,
-1 çay kaşığı karabiber,
-1 tane orta boy kuru soğan,
-tuz ve yaprak biber,
-2 kase kadar su,
-tuz,
Yapılışı:
Bulguru, eti, ince ince doğranmış soğanı, karabiberi, tuzu ve biberi geniş bir yoğurma leğenine alıp elimizle karıştırıyoruz.
  1. Köfteyi yoğururken yanımız geniş bir kâsenin içine su koyuyoruz. Sudan az az ilave ederek elimizle yoğuruyoruz. Burada maksat köftelik malzemelerin iyice özdeşleşmesi
  2. Yoğurma işini et makinesi ile de yapabiliriz.Malzemelerin hepsi birbirine özdeşleşene kadar yoğrulur. Sert bir hamur kıvamına benzer son hali.
  3. Elimizi ıslatarak köfte harcından bir miktar kopartıyoruz ve misket büyüklüğünde parçalara ayırıp elimizin ayası ile bu parçaları yuvarlıyoruz ve sonra yassılaştırıyoruz. Aralarda elimizi ıslatıyoruz ve köfte bitene kadar bu işleme devam ediyoruz.
  4. Yapılan köfteler geniş bir tepsiye konur. Köfteler tepsinin içine konmadan önce tepsi az biraz unla unlanırsa ,köftelerimiz tepsiye yapışmaz.
  5. Daha sonra geniş bir tencereye yarısına kadar su konur.Su kaynamaya başlayınca içine az bir tuz atarak haşlanır. Haşlanan köfter süzülerek soğumaya bırakılır.
Malzemeler:
-2 tane kuru soğan,
-2 tane domates,
-Yarım kaşık biber salçası,
-1 tane kırmızı veya yeşil biber,
-1 kase haşlanmış bulgur köftesi,
-tuz,kırmızı pul biber,
-2 yemek kaşığı zeytinyağı,
-1 litre sıcak su ( et suyu eklenirse daha lezzetli olur.)
Yapılışı:
2 tane kuru soğan zeytinyağında kavurup üzerine kabuğu soyulmuş ince ince doğranmış domatesler ve ince ince doğranmış biberler eklenerek kavrulur. Biber salçası da eklenerek karıştırılır ve biraz kavrulur sonra 1 litre sıcak su eklenir. Su 5 dakika kaynayınca haşlanmış köfteler eklenir, tuzu, pul biberi eklenerek 5-10 dakika daha  kaynatılır ve ocaktan alınır. Sıcak sıcak servis edilir. Afiyet olsun.

2 yorum:

  1. Çok severim bu yemeği ,ellerine sağlık Neşecim..Mutlu haftalar..

    YanıtlaSil
  2. Neşecim süper görünüyor, biz bulgurlu yemekleri çok seviyoruz,
    ellerine sağlık cnm.

    YanıtlaSil

ÇOK TEŞEKKÜRLER ,

ZİYERETİNİZ VE YORUMLARINIZ BANA İLHAM VERİYOR.:)))