13 Şubat 2013 Çarşamba

SİMİT KÖFTESİ (K.Maraş yöresi)


 
 
Kahramanmaraş yöresinden başlamışken devam edelim dedim.Bulgurun her hali sevilir bizim buralarda.Kısır köfte,İçli köfte,yuvalama köfte,sömelek köfte,mercimek köfte,analı kızlı,yoğurtlu köfte,patatesli köfte yani anlayacağınız bizim köfte ile aşkımız çok sıkı..İşte bu köftelerden simit köftesi ince bulgurla yapılır.Pilavlık bulgurun ince olanlarından simit köftelik ayrılır.Bu bulgurdan pilav olmaz.Simit dediğimiz bulgur ince bulgurdur.Köfte için özel hazırlanır.Bu köftemize diğer köfteler gibi ekşi yada limon eklenmez .Yumuşacık lezzetli bir köftedir.Ayran ve turşu ile ikram edilir.Tadına doğum olmaz."Babamın tabiri ile kuş yemi kızım bu der:)." yani kuş yemi gibi yumuşacık.
Malzemeler:(4 kişilik)
- 4 çay bardağı simit dediğimiz ince bulgur,
-4 çay bardağı sıcak su,
-1 orta boy kuru soğan,
-1 yemek kaşığı biber -domates salçası karışımı,
-1 çay bardağı zeytinyağı,
-2 tane domates,
-1 tane yeşil biber,
-yarım demet maydanoz,
-1 çay kaşığı kimyon,
-1 çay kaşığı reyhan (isteğe bağlı),
-1 tatlı kaşığı pul biber,
-tuz
Yapılışı:
-Bulgur(simit) geniş bir yoğurma kabına alınır.Üzerine  sıcak su eklenir ,karıştırılır ve üzeri tepsi ile kapatılarak 10 dakika kadar dinlenmeye alınır.
-Soğan ince ince doğranır ,zeytinyağıda kavrulur.Soğanlar piştikten sonra üzerine biberler küçük küçük doğranır ve kavrulmaya devam edilir.
-Soğan ve biber zeytinyağında kavrulduktan sonra üzerine ince ince doğranmış domatesler eklenir.Domatesler piştikten sonra üzerine salça eklenir ve karıştırılır
-Köftemizin sosu hazır,sosumuzun içine kimyon,kırmızı biber,reyhan eklenir ve dinlenen bulgurun üzerine eklenerek karıştırılır.Tuzu kontrol edilir.İsteğe göre tuz eklenir.Öyle uzun süre yoğurmaya gerek yok .Direk sosu döküp bulgura ekleyip ve elimizle karıştırıyoruz.
-Sos ile bulgur karıştırıldıktan sonra üzerine ince kıyılmış maydanoz eklenir ve karıştırılarak servis edilir.
Yanında salata ikram edilir.İsteğe göre salata köftenin üzerine dökülerek servis edilir.Yanında turşu ve ayran harika olur.
Afiyet olsun. 

16 yorum:

  1. Bizim pişmiş kısıra benziyor,merak ettim doğrusu..Deneyeceğim..ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nurşen Hnaımcığım teşekkürler

      evet sizin pişirilen kısıra biraz benziyor:)

      denemeni tavsiye ederim.

      Sil
  2. Uzun zaman oldu yapmadim,hatirlattiginiz için tesekkurler :)
    ellerinize saglik olsun,
    sevgiyle kalin..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mihriban Hanımcığım teşekkürler
      sevgiler

      Sil
  3. Neşecim merhabalar,
    Biz buna kısır deriz. İki gün önce evimizde pişirildi.
    Ellerine sağlık, nefis görünüyor, sevgiler, Pırıl.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pırıl Bizde kısırv yaparız ama onun bulguru biraz kalındır.Bu bulgur çok ince.Bizde kısıra limon yada ekşi konur uzun süre yoğurulur.Bu biraz köfte biraz
      daha farklııdr kısırdan

      teşekkürler sevgiler

      Sil
  4. Kisir gibi ama sosu pistigi icin degisik olmus cok lezzetli olmustur elinize saglik

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet canım sosunun pişmesi ve bulgurun türü bu köfteyi farklı kılan
      teşekkürler
      sevgiler

      Sil
  5. Neşecim sen Maraşlı mıydın? Çok hoş görünüyor. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  6. tarif için teşekkür ederim annemi arayacaktım nette buldum. Memleketimizin yemekleri ayrı bir özleniyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim umarım istediğiniz lezzeti yakalamışsınızdır.

      Sil
  7. Harika hafif bi yemek ayrica yapimi da kolay Teşekkürler neşe hanim

    YanıtlaSil
  8. Harika hafif bi yemek ayrica yapimi da kolay Teşekkürler neşe hanim

    YanıtlaSil
  9. Harika hafif bi yemek ayrica yapimi da kolay Teşekkürler neşe hanim

    YanıtlaSil

ÇOK TEŞEKKÜRLER ,

ZİYERETİNİZ VE YORUMLARINIZ BANA İLHAM VERİYOR.:)))