2 Şubat 2013 Cumartesi

ISPANAKLI YUMURTA

     Bizim çocukluğumuzda Temel Reis vardı. Ispanak yer ve hemen güçlenir Kabasakal'ın elinden Safinazı kurtarırdı.Biz çocukken ıspanak yememiz önerilirdi.Sanırım bu çizgi filmin çok etkisi olmuştur ıspanak tüketimine:)) Beynimize ıspanak ye Temek Reis gibi güçlen mesajı gönderiliyordu nasıl yemezdik ıspanağı:))Şimdi uzmanlar ıspanağın güçlenmeye karşı o kadarda etkili olmadığını söylüyorlar.Yani anlayacağız bu uzmanların bir dedikleri diğerini tutmuyor.Tabi işin latifesi bu yüce mevlam sebepsiz yararsız bir yiyecek yaratmamıştır elbette bu yiyeceğinde önemli faydaları mevcuttur.Bunun için bilim adamlarının açıklamalarını beklemeye gerek yok sanıyorum.
Ispanağın yemeği ,salatası hatta keki bile yapılmakta bizim mutfakta ama ben size bugün ıspanaklı yumurta tarifini yazacağım.Aslında bir çoğumuzun bildiği pratik bir tariftir kendisi.
Malzemeler:
-2 demet ıspanak,
-1 orta boy kuru soğan,
-2-3 yemek kaşığı zeytinyağı,
-2 yumurta,
-Yarım yemek kaşığı biber salçası,
-tuz,pul biber,karabiber
Yapılışı:
-Ispanağı haşlayıp suyunu süzenler var ama o şekilde yapıldığında tüm vitaminleri su ile uçup gitmekte.Ispanakları ince ince doğrayıp önce sap kısımlarını sonra yapraklı kısımları doğruyoruz.
-Doğradığımız sap kısımlarını geniş bir tavaya alıp kendi suyunda 3-5 dakika pişmesini bekliyoruz.Aralarda karıştırmakta  fayda var.Daha sonra yaprak kısımlarını ekliyor sap kısımları ile karıştırıp tencerenin ağzını kapatıyoruz.Ispanağımız suyunu salıp kendi suyunda pişmesini bekliyoruz.Aralarda karıştırmayı ihmal etmiyoruz.
-Suyunu çeken ıspanağımız pişti içine 2 yemek kaşığı zeytinyağı ekliyor kavuruyoruz.
-Yemeklik doğradığımız soğanları ilave edip soteliyoruz.Yarım yemek kaşığı biber salçası ekleyip karıştırıyoruz.Tuzunu kontrol edip tuzunu ilave ediyoruz.
-Ayrı bir kasede 2 yumurtayı tuz ekleyip çırpıyoruz.Pişmekte olan ıspanağın üzerinden gezdirip tavamızın ağzını kapatıyoruz. Yumurta ile 2-3 dakika pişiriyoruz.
-Piştikten sonra servise alıp üzerine pul biber serpip servis ediyoruz.
   Afiyet olsun
Not :
-Ispanağın temizlenmesi biraz zahmetlidir.İyice temizlenmediğinde içerisinde kum tanecikleri kalabilir o nedenle ıspanakları iyice yıkadıktan sonra bir süre bol suyun içinde biraz sirke ekleyerek bekletirsek içerisinde gizlenen kum taneciklerinden temizlemiş oluruz.
-Ispanak kendi suyunda pişti için biraz köksü bir tat gelebilir ağzınıza rahatsız olursanız üzerine yoğurt ilave ederek servis edebilirsiniz.

2 yorum:

  1. Gözümü açtım karşımda nefis bir yumurta..EE bu sabah yapmak farz oldu..ellerine sağlık canım,nefis görünüyor..

    YanıtlaSil

ÇOK TEŞEKKÜRLER ,

ZİYERETİNİZ VE YORUMLARINIZ BANA İLHAM VERİYOR.:)))