15 Aralık 2012 Cumartesi

EKŞİLİ BULGUR KÖFTESİ

Köftelerimizin yapım aşaması buradaki ile aynıdır.
Köfte için malzemeler:
-1kg köftelik bulgur,
-yarım kg yağsız kıyma,
-1 çay kaşığı karabiber,
-1 tane orta boy kuru soğan,
-tuz ve yaprak biber,
-2 kase kadar su,
-tuz,
Yapılışı:
Bulguru, eti, ince ince doğranmış soğanı, karabiberi, tuzu ve biberi geniş bir yoğurma leğenine alıp elimizle karıştırıyoruz.
  1. Köfteyi yoğururken yanımız geniş bir kâsenin içine su koyuyoruz. Sudan az az ilave ederek elimizle yoğuruyoruz. Burada maksat köftelik malzemelerin iyice özdeşleşmesi
  2. Yoğurma işini et makinesi ile de yapabiliriz.Malzemelerin hepsi birbirine özdeşleşene kadar yoğrulur. Sert bir hamur kıvamına benzer son hali.
  3. Elimizi ıslatarak köfte harcından bir miktar kopartıyoruz ve misket büyüklüğünde parçalara ayırıp elimizin ayası ile bu parçaları yuvarlıyoruz . Aralarda elimizi ıslatıyoruz ve köfte bitene kadar bu işleme devam ediyoruz.
  4. Yapılan köfteler geniş bir tepsiye konur. Köfteler tepsinin içine konmadan önce tepsi az biraz unla unlanırsa ,köftelerimiz tepsiye yapışmaz.
  5. Daha sonra geniş bir tencereye yarısına kadar su konur.Su kaynamaya başlayınca içine az bir tuz atarak haşlanır. Haşlanan köfter süzülerek soğumaya bırakılır.
Malzemeler:
-2 tane kuru soğan,
-2 tane domates,
-Yarım kaşık biber salçası,
-1 tane kırmızı veya yeşil biber,
-1 kase haşlanmış bulgur köftesi,
-tuz,kırmızı pul biber,
-2 yemek kaşığı zeytinyağı,
-1 litre sıcak su ( et suyu eklenirse daha lezzetli olur.)
-1 avuç haşlanmış nohut,
-1 tatlı kaşığı sıvı sumak ekşi,
-1 -2 diş ezilmiş sarımsak,
- 1 tatlı kaşığı nane,
Yapılışı:
2 tane kuru soğan zeytinyağında kavurup üzerine kabuğu soyulmuş ince ince doğranmış domatesler ve ince ince doğranmış biberler eklenerek kavrulur. Biber salçası da eklenerek karıştırılır ve biraz kavrulur sonra 1 litre sıcak su eklenir. Su 5 dakika kaynayınca haşlanmış köfteler ve nohut eklenir, tuzu, pul biberi,ekşisi,sarımsağı eklenerek 5-10 dakika daha  kaynatılır ve ocaktan alındıktan sonra üzerine nane serpilir.. Sıcak sıcak servis edilir. Ekşili lezzetleri sevenlere tavsiye edilir. Afiyet olsun.


8 yorum:

  1. Ekşili ekşili çok lezzetli olduğuna eminim..
    Ellerine sağlık.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. ne lezzetli olmuştur şimdi...
    canım ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  3. ben geldim hayırlı günler.
    ellerine sağlık çok severim:)

    YanıtlaSil
  4. of of of nefis gözüküyor bayılırız biz ellerinizesağlık

    YanıtlaSil
  5. of of of nefis gözüküyor bayılırız biz ellerinizesağlık

    YanıtlaSil
  6. Teşekkürler malihacığım,
    sevgli gurme şirine teşekkürler,
    bir kase lezzet teşekkürler,
    teşekkürler mine

    YanıtlaSil
  7. ekşi ekşi bayılırım,ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  8. Çok çok severim sık sık da yaparım ellerine sağlık sevgili Neşe.

    YanıtlaSil

ÇOK TEŞEKKÜRLER ,

ZİYERETİNİZ VE YORUMLARINIZ BANA İLHAM VERİYOR.:)))