13 Temmuz 2009 Pazartesi

PATLICAN SALATASI


Bugünlerde bir salatadır gidiyorum ama ne yapalım havalar ancak bu tarz yiyeceklere müsade ediyor.Ana yemeğim karpuz ,peynir ,ekmek aralarda değişik salata çeşitlerini deniyorum .Hafif ve lezzetli oluyor.
Efendim Şanlıurfa fırın yemekleri konusunda bir numara .Herşeyi fırında pişiriyorlar.Ya aklınıza ne gelirse.Bizlerde burada yaşayınca Şanlıurfa'nın yemek kültürüne hemen adepte olduk .:)Zor olmadı yani.Burada herşeyi fırın yapıyor siz yiyorsunuz.Şimdi birşey desem inanmazsınız ,menemeni bile fırında pişiriyorlar.:)inanının inanın.....
Gel gelelim patlıcan salatamızın tarifine.
Malzemeler:
  1. 5 tane közlenmiş patlıcan(tabiki fırına gönderildi patlıcanla biberler.)
  2. 4 tane közlenmiş kırmızı biber
  3. 1 tane orta boy kuru soğan
  4. 2 diş sarımsak
  5. yarım demet maydanoz
  6. Biraz zeytinyağ
  7. 1 limon veya nar ekşisi(ben nar ekşisi kullandım.)
  8. tuz,pul biber

Yapılışı:

  1. En zahmetli yeri patlıcanları ve biberleri soymak ama urfa daki patlıcanlar bu konuda çok iyi hemen soyuluyorlar.Soyduğumuz patlıcanları ve biberleri normal bir büyüklükte doğruyoruz.
  2. Soğanı,maydanozları ve sarımsağı doğruyoruz.Patlıcan ve biberlerle karıştırıyoruz.
  3. İçine zeytinyağ,limon,tuz ve pul biberi ilave edip karıştırıyoruz.
  4. Servise hazır .Afiyet olsun

Not:Burada sabah kahvaltısına fırına patlıcan ,biber gönderiyorlar yanında da tırnaklı ekmek istenir işte budur keyif ....

Buraya geldiğimde ilk kez pazara gittim .Pazarcı"balcan balcan" diye bağırıyor.Birşey anlamadım yaklaştım ki ne göreyim.Bizim patlıcan olmuş şanlıurfa'da BALCAN .Eğer yolunuz Şanlıurfa düşerce balcan da neymiş demeyin.Ha unutmadan köfteye de kifte diyorlar benden söylemesi:)

İyi haftalar.Sağlıklı günler herkese

20 yorum:

  1. oy oy oyyyyyy gece gece nasılda canı çekti. dayanamam köz patlıcana. karnım toksa bile yerim:)))))


    ellerine sağlık canımmmm...

    YanıtlayınSil
  2. sıcaklarda yağlı yemekler mafediyor.patlıcan salatasıda pek severim

    YanıtlayınSil
  3. ELLERİNE SAĞLIK CANIM ÇOK LEZETLİ GÖRÜNÜYORLAR TAM YAZA UYGUN BİR LEZZET ...SEVGİLERİMLE...

    YanıtlayınSil
  4. Hmmmmmmmmmm. Tam yaz salatası Harika olmuş. Herhalde sevmeyenimiz yoktur.
    Ellerinize sağlık
    sevgiler
    http://www.lezzetibol.com

    YanıtlayınSil
  5. dün akşam mangal keyfimizin yanında bizdede patlıcan salatası vardı .etten çok bu salataya gömüldüm.çok severim .o köz kokusu yokmu nefis.ellerinize sağlık.sevgilerimle

    YanıtlayınSil
  6. FIRINDA PİŞEN YEMEĞİN LEZZETİ HER ZAMAN BAMBAŞKADIR. BENİMDE TERCİHİM HEP FIRINDAN YANADIR. ÖZELLİKLE BİBER DOLMASININ FIRINDA PİŞMİŞİ ENFES OLUR.

    ELLERİNE SAĞLIK CANIM SALATA ENFES GÖRÜNÜYOR OLDUKÇA HAFİF VE LEZZETLİ... AFİYET ŞEKER OLSUN CANIM

    YanıtlayınSil
  7. çok severim ben bunu
    çok nefis görünüyor ellerinize sağlık ...:)

    YanıtlayınSil
  8. Yaaa bu öğlen saatinde,bu açlıkla yapılırmı bu çok çok severim patlıcan salatasını nefis görünüyor nefiss
    ellerine sağlık canım
    öpüyorum

    YanıtlayınSil
  9. hocam balcan salatan harika duruyor canım çekti kiftede çok severim:))fırında pişmesi daha lezzetli olur sanırım urfalılar agızlarının tadını biliyolar ne güzel adetmiş öle melemen fırında iyi olurmu bilemem ama taş fırındır burda nerden bulacazki neyse çok laf yaptım kaçtım hayırlı haftalar inş görüşmek üzere. selamlar..

    YanıtlayınSil
  10. patlıcan slatasına bayılırım.şöyle bol limonlu olacak.canım çekti.

    YanıtlayınSil
  11. Patlıcanın herçeşidini çok severim ellerine sağlık canım mutlu bir hafta geçirmen dileğiyle...

    YanıtlayınSil
  12. Merhaba,patlıcan salata çok leziz görünüyor,hele nar ekşisiyle,süper!ellerine sağlık,sevgiler.

    YanıtlayınSil
  13. canım ellerine sağlık.. kim hayır diyebilir bu salataya... fırın menemenin tadını merak ettim doğrusu:)
    sevgiler...

    YanıtlayınSil
  14. ellerine sağlık. Bayılırım bu salataya. Yedikçe yedirir kendini.

    YanıtlayınSil
  15. salata manyağı olarak çok severim kendilerini baş salatalarımdandır kendisi :):)
    ellerine sağlık

    YanıtlayınSil
  16. offfff süperr görünüyor süperrr.
    bayılırım nar ekşili olacak birde.
    ellerine sağlık

    YanıtlayınSil
  17. Ay çok canım çekti, biz de mangalda yapıyoruz. Yazlığa gidince ilk fırsatta yapacağım.

    Fırına gönderme işi beni çocukluğuma taşıdı. Elazığ'da da öyleydi. Tele patlıcanlar, biberler dizilirdi, fırına gönderilirdi. Üzerine de domates sosu, adına da kebap denirdi. Offf çok uzaklara gittim.

    Patlıcan salatasını çatalla eziyorum ben. Onun dışında yapılışı aynı...

    Paylaşım için teşekkürler...

    YanıtlayınSil
  18. Hmmm... Yarın ben de patlıcan közleyeceğim. Dün pazardan 4 tane kocaman bostan patlıcanı aldım. Dilerim iyi çıkarlar, çekirdekli patlıcan oldu mu istediğin tadı yakalamak çok zor oluyor.

    YanıtlayınSil
  19. Süpermiş bu fırın olayı, keşke her yerde olsa, hem sağlıklı, hem kolay. Patlıcan salatası da favorilerimdendir, hele fırında közlenince tadı da bir başka güzel oluyor, ellerine sağlık canım, sevgiler..

    YanıtlayınSil

ÇOK TEŞEKKÜRLER ,

ZİYERETİNİZ VE YORUMLARINIZ BANA İLHAM VERİYOR.:)))