3 Mayıs 2009 Pazar

KAHRAMANMARAŞ'DAN YEŞİLLİKLER

ebe gömeci :Bu lezzetli otu bilmeyeniniz yoktur sanırım.Kavurarak bir soğan,biraz salça süper olur.istenilirse üzerine yumurta da kırılabilir.

soğanın ürütmeği :Bölgesel olarak farklı isimleri vardır sanırım .Bilmeyenler için yeşil soğanın iç kısmından çıkan taze kısımdır .Yeşil soğanı sevenlere duyrulur yeşil soğandan daha lezzetlidir.Her zaman bulmak mümkün olmaya bilir,bulunca yemek gerekir.
tirşik otu :Kahramanmaraş,Adana,Osmaniye bölgesinde sevilen bilinen bir ottur.Biz bunun tirşik çorbasını yaparız.İlk kez yiyenlere değişik gelir ama alıştınmıda bırakamazsın:)
purçalık:Bu ot benim en sevdiğim ottur.Bence tatmayanlar çok şey kaybetmişler. Şimdi diyeceksiniz ki bu otu ilk kez duyuyoruz. Biraz tanıtınca aaaaaa o mu diyeceksiniz.Menengiç ağacını bilirmisiniz? Antep fıstığının aşı yapılmamış haline mengiç denir.işte bu ağacın yeni filizlenmiş yapraklarına biz purçalık diyoruz.Hafiften haşlayarak kavurup ,soğan,salça ilave edilerek yenilir .Tadını tarif edemiyorum süperdir diyorum anlayın işte:)

kiriş:Soğangillerden bir bitkidir.Kokusubiraz rahatsız edebilir ama yemeğinde o kokuyu hissetmiyorsunuz.Bulgurla yemeği yapılır.
Biz ailece sebzeyi çok severiz.Anneannemin ,kasabamızda bir bahçesi vardı yaz tatili gelsede kasabaya gitsek diye can atardık.Ondan öğrendim ben ebe gömeçini ,kuzu kulağını,soğukluğu(semiz otu),purçalığı,tirşiği,hardalı, yarpızı,ıspatanı,kiriş otunu daha ismini hatırlayamadığım çeşit çeşit otları....Biz ailece biraz otculuzdur:)
İşte bizde bu hafta sonu 1 mayıs tatilinide fırsat bilerek memlekete gittik aman Allahım her taraf yemyeşildi.Kahramanmaraş 'ın caddeleri yemyeşildir,dağlar yemyeşil, yollar yemyeşil...İşta bahar dedim ama fazla gezme fırsatımız olmadı. Kaynım askerden izine gelmişti,anneannem ameliyat olmuştu .Onları ziyarete gitmiştik. Pazarın yanından geçerken durduk, ben bir iki fotoğraf çektim .Şimdi anlatıp fotoğrafını göstermemek olmaz dimi?

34 yorum:

  1. teyzem maraşta oturmuştu.özellikle tirşiği hep anlatır.yapımı çok zormuş.

    YanıtlaSil
  2. Bayıldım bayıldım bu yeşilliklere! Ah beni de götüreydin ya yanında? Yaşar Pastanesi'nde dondurma ve tatlı yiyemezdik ama bu otlara değerdi...

    YanıtlaSil
  3. BEN HEM ETÇİL HEMDE OTCULUM AMA İNAN SAYDIĞIN ÇOĞU OTUN İSMİNİ İLK KEZ DUYUYORUM RESİMELR ÇOK GÜZEL PAYLAŞIMIN İÇİN TEŞEKKÜRLER...

    YanıtlaSil
  4. Önce geçmiş olsun canım...
    İçim açıldı canım tşkrlr:))

    YanıtlaSil
  5. En üsttekiler kömeç yani ebegümeci. Annem onlardan süllüm diye bir çeşit salata yapıyor. Resmini çekebilirsem yayınlarım ben de bloğumda. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. Hepsini tadmak isterdim. Cogunu tanimiyorum. Cok isterdim sizin gibi hepsini bilip pisirmek:)

    YanıtlaSil
  7. Merhabalar, eşim Göksun doğumludur. Tirşiği öve öve bitiremez. Ama hiç tatmadım, merak ediyorum. TRT'de bir belgeselde yapımını izlemiştim, zahmetli, uzunca bir işti. Ona göstereyim de hasret gidersin.
    Bir de siz ümürtlek demişsiniz, onu ciğer kebabın yanında arar ama bulamadık.
    sağlıcakla kalın.

    YanıtlaSil
  8. Burada da(Ayvalık)çok çeşitli otlar var.Gelseniz hoşunuza gider.Giritten gelme insanlar çok ,onlar da otları çok seviyorlar.

    YanıtlaSil
  9. sevgili Tİjenciğim bir daha ki sefere beraber gideriz.Dondurma yiyecegimiz günlerde olur elbette.ama şimdilik bu güzel yeşillliklerle idare edelim.:)

    YanıtlaSil
  10. ya bende bu hafta pazra açıktım Allah ım yeşil soğan gibi ama kalın kalın yapraklı bu mübarekler ne diyorum bi türlü tanıyamadım buradan öğendim ki kiriş miş aydınlandım valla meraktan çatlıycaktım neredeyse çok güzel şehirde yaşayanlar ve bu otları bilmeyenler için çok bilgilendirici bi yazı olmuş bizde çok otçuluzdur biizm oraların bintürlü otu vardır karadenizliyiz yani her yeşillikten başka yemek çıkarırlar müthiş allah ne güzel nimetlerler ödüllendirmiş bizleri çok şükür :)

    YanıtlaSil
  11. Ne kadar değişik otlar..Hepsi birbirinden nazlılar sanki..İçlerinde tanıdığım, soğanlar sadece..Gönlüne sağlık..Sevgiler..

    YanıtlaSil
  12. otlar güzel olur hepsini afiyetle yiyin inşallah.sağlık ve şifa olsun.benimde kırmızı biberim geldi maraştan.yerinde güzel olur demi?

    YanıtlaSil
  13. ben egeliyim ve egeliler bilindigi uzere ota cok duskundur ama ona ragmen otlarin bir kacini hic duymadim ama eminim lezzetlerine soz yoktur bende bir sebzeci olarak cok severim ot turlerini merakta ettim dogrusu fakat benim onlari bulmama imkan yokk semiz otunu bile bulamiyorumm:(((bu gurbet ellerde...
    banada beklerim listeme alindiniz;))

    YanıtlaSil
  14. ben çocukken 5 sene yaşamıştık marasta.atatürk ilkokuluna gitmiştim hatta.
    ama maalesef bu otların hiç birini hatırlamıyorum.Annem de bilmiyordu ki demek ki pişirmemiş bize:)

    ileride şöyle ev yapımı maraş tarhanası cevizli sucuk bastık resimleri falan da koysan,çok süper olur:)) ara sıra maraş tarhanası gelir bize ama fabrikasyon artık.bi işe aramaz.
    hatta kurumamış olanı da süperdi firig mi bişeydi adı..

    gece gece canım istedi hepsini

    YanıtlaSil
  15. Canım ne güzel olmuş senin için..hem ziyaret hem ticaret gibi.
    yeşilliklerin içinde en alttaki hani soğana benzeyen onu çok gördüm ama yemedim..diğerlerinide hiç bilmiyorum..
    lezzetinin yanısıra ne besleyicidir şimdi onlar nede doğal gıdadır..hiç et yenmese hep ot yensede bu otlar antioksidan işi görür bence..bende diyet yemeği yaptım kendime..pek güzel oldu..gruba giremedim o aralar epey yoğundum yazamadımda..bir üç kilocuk versem yine kafidir..afiyetle yiyyesin yeşillerini.ruloyuda kırmızı biberlede deneyebilirsin..sevgiler.

    YanıtlaSil
  16. Neşeciğim bu otlardan soğanın ürütmeği olanı burada var! Ben de ne bu diyordum harikasın :) Bir de bu tirşik otu burada olabilir, ben buranın otlarını tanıtmaya çalışırken bakarsın ve o mu değil mi söylersin değil mi?
    Öpüyorum çok
    Esra

    YanıtlaSil
  17. güzel şehrimin güzelliklerini ne güzel anlatmışsın, diline sağlık:)

    YanıtlaSil
  18. Esracığım merakla bekliyorum çin'in otlarını bakalım bizim bölgedekilere benziyorlar mı

    YanıtlaSil
  19. ÇOK GÜZEL BİLGİLER CANIM ÇOK SAĞOL...SEVGİLEİMLE...

    YanıtlaSil
  20. Bu otların hiçbirini duymamışım. Maraşlı eniştem var çok da güzel yemekler yapar bize. Ama hep et yerler onlar. Bunlardan hiç bahsetmedi bize. İnşallah yolumuz düşer de tadabiliriz. Metabolizma çayı için de teşekkürler.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  21. aa. ne enteresan otlar var böyle, tam TİJEN olsada görse diyecektim :))
    çoktan keskin gözleri yakalmış hedefi :))
    sevgiler cnm.

    YanıtlaSil
  22. Ne güzel, bayıldım görüntülere,bizim pazarlarda da bol bol var, çok seviyoruz bizde, bol bol tüketmek gerek zamanında, çok teşekkürler paylaşımın için canım, sevgiler...

    YanıtlaSil
  23. selam Nese,ne guzel anlatmissin...bir vejeteryan olarak yemedigim okadar ot var ki...hele su ebegumecini cok merak ediyorum..digerlerini hic duymamistim inan ki..saol tanistirdigin icin:)

    YanıtlaSil
  24. şebnem's atölyesi6 Mayıs 2009 17:07

    Harika resimler..İnsanın şu an keşke ben de orada olsam diyesi geliyor..Hem de ismini duyduğumuz fakat görmediğimiz bitkileri de görmüş olduk..
    Sevgilerimle..Neşeli günler canım:)

    YanıtlaSil
  25. Neşe'ciğim,
    Urfa'ya da gelirim inşallah. Çok severim sizin oraları!

    YanıtlaSil
  26. çok merak ettim bu otları burda niye yok yaaa bende çok severim

    YanıtlaSil
  27. CANIM NEDE GÜZEL ÇEKMİŞİN FOTOLARINI BAHAR BU İŞTEEEEE İÇİMİ AÇTI BİRAZ BU ARA ÇOK İHTİYACIM VAR BUNA

    YanıtlaSil
  28. MERHABA verilen selamı alan olduğu sürece.Otlarınızı gördüm.Ben de otculum ve her otu bilmesemde tarifini satıcıdan alıp deniyorum.Bu yöreler ot çeşidi yönünden çok zengin.Şu an İskenderunda görev nedeni ile bulunuyoruz.O nedenle değişik otlar tanıdım Ankara dan sonra.Hele tırşık harika.Şekerimide dengeliyor.Selamlar.

    YanıtlaSil
  29. MERHABA
    Artık insanlar selam vermekten ve almaktan okadar uzaklaştı ki.Merhaba diyeni nerede ise kucaklayacağız.
    Otlarınız harika.Bende otcullardanım.Şu an İskenderunda yaşıyorum.Bölgede ot çeşidi çok ama ben tanımadığım için toplayamıyorum.Ama pazarda gördüğüm her otu alıp tarifinide satıcıdan öğrenip yapıyorum.Hele tırşık harika oluyor.Şekerimide dengeliyor.Ancak bir süre sonra Ankara ya gittiğimizde bulabilecekmiyim bu çeşidi bilmiyorum.Selamlar...

    YanıtlaSil
  30. SEVGLİ LEYLA YÜREK DOLUSU MERHABA.
    HOŞ GELMİŞSİN BLOGUMA .TIRŞIĞI BİLMEN SEVMEN BENİ ÇOK ŞAŞIRTI.SÜPER BİR LEZZETTİR BENDE ÇOK SEVERİM. ZİYARETİN İÇİN TEŞKEKÜRLER YİNE BEKLERİM

    YanıtlaSil
  31. arkadaşım anladığım kadarıyla maraşlısın. bende antakyalıyım senin bu purçalık dediğin ota bizde murç deriz salatasını yaparız harika oluyor.denemeni tavsiye ederim benim bloğumda zahter salatası olark geçiyor.bakabilirsin.

    YanıtlaSil
  32. Egeliyim otçulum diyenlere gülüyorum ebegömecini 50cm olana kadar bekliyip kartlaşmış şekilde alıyorlar soruyorum ne yapıyorsunuz bunu ekşiliyoz bunun sotesi var yoğurtlusu var süllümü var hani ot bilirdiniz bütün otları haşlayıp ekşiliyonuz yahuu :))

    YanıtlaSil
  33. tirşik otu ile yapılan çorbanın eşi benzeri yok mükemmel bir lezzet ayrıca şifa resmen ....

    YanıtlaSil

ÇOK TEŞEKKÜRLER ,

ZİYERETİNİZ VE YORUMLARINIZ BANA İLHAM VERİYOR.:)))