Efendim semizotunu
bilmeyeniniz var mı acaba?Ben bu otu çok sever sık sık tüketirim bir ara kanı
temizlediğini duymuştum ama hiç merak edip araştırmadım normalde araştıran bir
insanımdır.Bizim oralarda semizotunun çorbası,salatası,cacığı pek
sevilir,semizotu ile ne yapılırsa severek yerim.Bu çorbayı pek kimse bilmez
tadan da bir daha yemek ister.Ekşili sarımsaklı tadı seviyorsanız bu çorba tam
size göre.Bu arada semiz otunun faydalarını merak edenlere:
Fasulye kadar semizotunun da
hastalıklara iyi geldiği kaydedildi. Uzmanlar, özellikle genetik bilimciler
tarafından mucizevi besin olarak gösterilen semizotunun yararlarını şöyle
sıraladı:
Kanı temizler.
Sinir krizlerini önler.
Beyin yorgunluğunu alır.
Böbreklerdeki kum ve taşları döker.
Şeker hastalarının susuzluğunu azaltır.
Diyet sırasında sıklıkla tüketilmelidir. Çünkü kilo verdirir. (Alıntıdır)
Gelelim semizotunun çorbasına yani ekşili çorbanın
tarifine:
malzemeler:
-Yarım çay bardağı döğme(yarma),
-1 çay bardağı mercimek,(kırmızı
mercimek)
-yarım kğ semiz otu,
-1 avuç haşlanmış nohut
-1 tatlı kaşığı ekşi,tuz,su
sosu için:2-3 diş ezilmiş
sarımsak,pul biber,kuru nane,zeytin yağı
Yapılışı:
-Döğmemizi(yarmayı) sabahtan
sıcak suya ıslattım ki öğleden sonra pişirirken kolaylık olsun diye.Ben
buradaki ölçiden biraz fazla ısladım ve pişirdim .Fazlasını derin dondurucuya
bıraktım hazır haşlanmış döğme, çorbalara katmaya çok iyi oluyor.Nohut içinde aynısı
geçerli eğer evde nohutunuz varsa ve hazır nohut kullanmıyorsanız ;nohutları
akşamdan bolca ıslayıp düdüklüde pişirdikten sonra poşetleyerek derin
dondurucuya koyalım .İşte size her zaman hazır nohut.Pİlavlara,çorbalara
salatalar ...
-Daha sonra mercimeği,döğmeyi
çorba yapar gibi pişiriyoruz.
-Temizleyip doğradığımız semiz
otlarını bu karışıma ekliyoruz ve pişirmeye devam ediyoruz.
-Haşladığımız nohutları pişmeye
yakın ilave ediyoruz.
-Çorbayı ocaktan almadan 1-2
dakika önce ekşisini ilave ediyoruz(Ekşi sizin isteğinize kalmış ) Bir iki
taşım kaynatıyor ocaktan alıyoruz.Ekşi piştikten sonra eklenecek buna dikkat
etmezseniz çorbanın içindeki malzemeler sertleşir.Ekşisinin biraz belirgin
olması gerek tam tadını almanız için.
-Sıra geldi sosuna:1 yemek kaşığı
yağı ısıtıyoruz yanmasına yakın içine ezdiğimiz sarımsakları ,nane ve pul
biberi ilave edip çorbaya katıyoruz.
-Daha sonrada afiyetle
yiyoruz.Sizden bir ricam var bu çorbayı mutlaka deneyin ve sonucu yazarsanız
sevinirim.Deneyen herkes beğendiği için sizinde beğeneceğinizi düşünüyorum.
Herkese iyi haftalar sevgiler
semizotunu ben de çok severim ama çorbasını hiç yapmadım.
YanıtlaSilellerine sağlık canım..
Günaydın canım...
YanıtlaSilHaklıısn daha önce duymamıştım..
Ama mutlaka deneyeceğim ellerine sağlık:)
Mutlu bir hafta geçirmen dileğiyle...
Ben de çok severim semiz otunu.Bu kadar faydası olduğunu da bilmiyordum.Eminim çorbası da nefis olmuştur.Ellerine sağlık...
YanıtlaSilsemizotu bizim evden hic eksik olmaz,corbasini hic yemedim yaz sicaklarinda hem hafif hem saglikli bir yemek olur,eline saglik
YanıtlaSilİyi geceler gece kuşum neşelim günlerim;)
YanıtlaSilYorumun gelince bir selam yolluyayım dedim ankaranın soğuk gecesinden...
muhabbetle...
Beğendiğim blogunuza, maydanoz blog topluluğu arasında tanıtımı için bir sayfa ayırdım, selamlar.
YanıtlaSilımmm güzel görünüyor denemem lazım ellerine sağlık sağlık deposu olmuş
YanıtlaSilMerhaba,
YanıtlaSilSemiz otu sevilmezmi hiç?
Yemeğini salatasını cacığını bilirim.Çorbasını senden öğrendim.Ellerine sağlık.
Sevgiler*
BAK Bİ ÇORBASINI DUYMADIYDIM.ELLERİNE SAĞLIK CANIM.MUTLAKA DENEMELİ..
YanıtlaSil:)))
YanıtlaSilsevdiğimi biliyorsun.. tüm salatalarım malum onla yapılıyor :))
eline sağlık canım. svglr.
bende bugün güzel bi semizotu çorbası aradım buna denk geldim.yapayım bakim nasıl olacak ama bi soru var aklımda mercimek kırmızı mı yeşil mi büyük ihtimal kırmızı ama belirtsen iyi olurdu benim gibi pipiriklilerin aklına takılır:)
YanıtlaSilbu ekşi adana taraflarında sarmaların üzerine yapılır ama o yaptığın sosun içine dökülür hepsi aynı anda yemeğe ilave edilir.acep çiğden katmsakta sosla öldürüp mü katsak ekşiyi...bilmem...hadi deniyim bakim.
saol ellerine sağlık tşk.
sevgili adsız mercimek yeşil olunca belirtiyorum yoksa pek belirtmiyorum.bu çorbada da tahmin ettiğin gibi mercimeğimiz kırmızı.
YanıtlaSilekşiye gelince çorbamız piştikten sonra ekşiyi ilave edip 5 dakika daha pişirirsek ekşiyi içine almış olur ve tadı daha güzel olur.sosu ekşiyle aynı anda atabiliriz.sonrada ekleyebiliriz faketmez..kesinlikle denemenizi tavsiye ederim.sevgiler
mrb ben bu çorbayı tam yaparken internettim gittiği için değiştirmek zorunda kaldım.haşlama gibi yaptım içine soğan ve sarımsak koydum yarma ve nohut koydum.piştikten blendırdan geçirip sonra az içine limon sıktım tabi kırmızı mercimeği okuyamamışım....:))) ama böylede güzel oldu... ellerinize sağlık inş bir daha ki sefere sizinkini deneyeceğim...
YanıtlaSilafiyet olsun sevgili adsız..
YanıtlaSileminim güzel olmuştur.sizin yaptığınızda çünkü işin içinde emek var:)))
ama bu çorbay mutlaka denemenizi tavsiye ederim.
sevgiler