31 Mayıs 2009 Pazar

EKŞİLİ ÇORBA-SEMİZOTU ÇORBASI


  
  Efendim semizotunu bilmeyeniniz var mı acaba?Ben bu otu çok sever sık sık tüketirim bir ara kanı temizlediğini duymuştum ama hiç merak edip araştırmadım normalde araştıran bir insanımdır.Bizim oralarda semizotunun çorbası,salatası,cacığı pek sevilir,semizotu ile ne yapılırsa severek yerim.Bu çorbayı pek kimse bilmez tadan da bir daha yemek ister.Ekşili sarımsaklı tadı seviyorsanız bu çorba tam size göre.Bu arada semiz otunun faydalarını merak edenlere:
Fasulye kadar semizotunun da hastalıklara iyi geldiği kaydedildi. Uzmanlar, özellikle genetik bilimciler tarafından mucizevi besin olarak gösterilen semizotunun yararlarını şöyle sıraladı:
Kanı temizler.
Sinir krizlerini önler.
Beyin yorgunluğunu alır.
Böbreklerdeki kum ve taşları döker.
Şeker hastalarının susuzluğunu azaltır.
Diyet sırasında sıklıkla tüketilmelidir. Çünkü kilo verdirir. (Alıntıdır)
Gelelim semizotunun çorbasına yani ekşili çorbanın tarifine:
malzemeler:

-Yarım çay bardağı döğme(yarma),
-1 çay bardağı mercimek,(kırmızı mercimek)
-yarım kğ semiz otu,
-1 avuç haşlanmış nohut
-1 tatlı kaşığı ekşi,tuz,su
sosu için:2-3 diş ezilmiş sarımsak,pul biber,kuru nane,zeytin yağı
Yapılışı:

-Döğmemizi(yarmayı) sabahtan sıcak suya ıslattım ki öğleden sonra pişirirken kolaylık olsun diye.Ben buradaki ölçiden biraz fazla ısladım ve pişirdim .Fazlasını derin dondurucuya bıraktım hazır haşlanmış döğme, çorbalara katmaya çok iyi oluyor.Nohut içinde aynısı geçerli eğer evde nohutunuz varsa ve hazır nohut kullanmıyorsanız ;nohutları akşamdan bolca ıslayıp düdüklüde pişirdikten sonra poşetleyerek derin dondurucuya koyalım .İşte size her zaman hazır nohut.Pİlavlara,çorbalara salatalar ...
-Daha sonra mercimeği,döğmeyi çorba yapar gibi pişiriyoruz.
-Temizleyip doğradığımız semiz otlarını bu karışıma ekliyoruz ve pişirmeye devam ediyoruz.
-Haşladığımız nohutları pişmeye yakın ilave ediyoruz.
-Çorbayı ocaktan almadan 1-2 dakika önce ekşisini ilave ediyoruz(Ekşi sizin isteğinize kalmış ) Bir iki taşım kaynatıyor ocaktan alıyoruz.Ekşi piştikten sonra eklenecek buna dikkat etmezseniz çorbanın içindeki malzemeler sertleşir.Ekşisinin biraz belirgin olması gerek tam tadını almanız için.
-Sıra geldi sosuna:1 yemek kaşığı yağı ısıtıyoruz yanmasına yakın içine ezdiğimiz sarımsakları ,nane ve pul biberi ilave edip çorbaya katıyoruz.
-Daha sonrada afiyetle yiyoruz.Sizden bir ricam var bu çorbayı mutlaka deneyin ve sonucu yazarsanız sevinirim.Deneyen herkes beğendiği için sizinde beğeneceğinizi düşünüyorum.

Herkese iyi haftalar sevgiler

14 yorum:

  1. semizotunu ben de çok severim ama çorbasını hiç yapmadım.

    ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  2. Günaydın canım...
    Haklıısn daha önce duymamıştım..
    Ama mutlaka deneyeceğim ellerine sağlık:)
    Mutlu bir hafta geçirmen dileğiyle...

    YanıtlaSil
  3. Ben de çok severim semiz otunu.Bu kadar faydası olduğunu da bilmiyordum.Eminim çorbası da nefis olmuştur.Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  4. semizotu bizim evden hic eksik olmaz,corbasini hic yemedim yaz sicaklarinda hem hafif hem saglikli bir yemek olur,eline saglik

    YanıtlaSil
  5. İyi geceler gece kuşum neşelim günlerim;)

    Yorumun gelince bir selam yolluyayım dedim ankaranın soğuk gecesinden...

    muhabbetle...

    YanıtlaSil
  6. Beğendiğim blogunuza, maydanoz blog topluluğu arasında tanıtımı için bir sayfa ayırdım, selamlar.

    YanıtlaSil
  7. ımmm güzel görünüyor denemem lazım ellerine sağlık sağlık deposu olmuş

    YanıtlaSil
  8. Merhaba,

    Semiz otu sevilmezmi hiç?
    Yemeğini salatasını cacığını bilirim.Çorbasını senden öğrendim.Ellerine sağlık.

    Sevgiler*

    YanıtlaSil
  9. BAK Bİ ÇORBASINI DUYMADIYDIM.ELLERİNE SAĞLIK CANIM.MUTLAKA DENEMELİ..

    YanıtlaSil
  10. :)))
    sevdiğimi biliyorsun.. tüm salatalarım malum onla yapılıyor :))
    eline sağlık canım. svglr.

    YanıtlaSil
  11. bende bugün güzel bi semizotu çorbası aradım buna denk geldim.yapayım bakim nasıl olacak ama bi soru var aklımda mercimek kırmızı mı yeşil mi büyük ihtimal kırmızı ama belirtsen iyi olurdu benim gibi pipiriklilerin aklına takılır:)
    bu ekşi adana taraflarında sarmaların üzerine yapılır ama o yaptığın sosun içine dökülür hepsi aynı anda yemeğe ilave edilir.acep çiğden katmsakta sosla öldürüp mü katsak ekşiyi...bilmem...hadi deniyim bakim.
    saol ellerine sağlık tşk.

    YanıtlaSil
  12. sevgili adsız mercimek yeşil olunca belirtiyorum yoksa pek belirtmiyorum.bu çorbada da tahmin ettiğin gibi mercimeğimiz kırmızı.
    ekşiye gelince çorbamız piştikten sonra ekşiyi ilave edip 5 dakika daha pişirirsek ekşiyi içine almış olur ve tadı daha güzel olur.sosu ekşiyle aynı anda atabiliriz.sonrada ekleyebiliriz faketmez..kesinlikle denemenizi tavsiye ederim.sevgiler

    YanıtlaSil
  13. mrb ben bu çorbayı tam yaparken internettim gittiği için değiştirmek zorunda kaldım.haşlama gibi yaptım içine soğan ve sarımsak koydum yarma ve nohut koydum.piştikten blendırdan geçirip sonra az içine limon sıktım tabi kırmızı mercimeği okuyamamışım....:))) ama böylede güzel oldu... ellerinize sağlık inş bir daha ki sefere sizinkini deneyeceğim...

    YanıtlaSil
  14. afiyet olsun sevgili adsız..
    eminim güzel olmuştur.sizin yaptığınızda çünkü işin içinde emek var:)))
    ama bu çorbay mutlaka denemenizi tavsiye ederim.
    sevgiler

    YanıtlaSil

ÇOK TEŞEKKÜRLER ,

ZİYERETİNİZ VE YORUMLARINIZ BANA İLHAM VERİYOR.:)))