soğanın ürütmeği :Bölgesel olarak farklı isimleri vardır sanırım .Bilmeyenler için yeşil soğanın iç kısmından çıkan taze kısımdır .Yeşil soğanı sevenlere duyrulur yeşil soğandan daha lezzetlidir.Her zaman bulmak mümkün olmaya bilir,bulunca yemek gerekir.
tirşik otu :Kahramanmaraş,Adana,Osmaniye bölgesinde sevilen bilinen bir ottur.Biz bunun tirşik çorbasını yaparız.İlk kez yiyenlere değişik gelir ama alıştınmıda bırakamazsın:)
purçalık:Bu ot benim en sevdiğim ottur.Bence tatmayanlar çok şey kaybetmişler. Şimdi diyeceksiniz ki bu otu ilk kez duyuyoruz. Biraz tanıtınca aaaaaa o mu diyeceksiniz.Menengiç ağacını bilirmisiniz? Antep fıstığının aşı yapılmamış haline mengiç denir.işte bu ağacın yeni filizlenmiş yapraklarına biz purçalık diyoruz.Hafiften haşlayarak kavurup ,soğan,salça ilave edilerek yenilir .Tadını tarif edemiyorum süperdir diyorum anlayın işte:)
kiriş:Soğangillerden bir bitkidir.Kokusubiraz rahatsız edebilir ama yemeğinde o kokuyu hissetmiyorsunuz.Bulgurla yemeği yapılır.
Biz ailece sebzeyi çok severiz.Anneannemin ,kasabamızda bir bahçesi vardı yaz tatili gelsede kasabaya gitsek diye can atardık.Ondan öğrendim ben ebe gömeçini ,kuzu kulağını,soğukluğu(semiz otu),purçalığı,tirşiği,hardalı, yarpızı,ıspatanı,kiriş otunu daha ismini hatırlayamadığım çeşit çeşit otları....Biz ailece biraz otculuzdur:)
İşte bizde bu hafta sonu 1 mayıs tatilinide fırsat bilerek memlekete gittik aman Allahım her taraf yemyeşildi.Kahramanmaraş 'ın caddeleri yemyeşildir,dağlar yemyeşil, yollar yemyeşil...İşta bahar dedim ama fazla gezme fırsatımız olmadı. Kaynım askerden izine gelmişti,anneannem ameliyat olmuştu .Onları ziyarete gitmiştik. Pazarın yanından geçerken durduk, ben bir iki fotoğraf çektim .Şimdi anlatıp fotoğrafını göstermemek olmaz dimi?
İşte bizde bu hafta sonu 1 mayıs tatilinide fırsat bilerek memlekete gittik aman Allahım her taraf yemyeşildi.Kahramanmaraş 'ın caddeleri yemyeşildir,dağlar yemyeşil, yollar yemyeşil...İşta bahar dedim ama fazla gezme fırsatımız olmadı. Kaynım askerden izine gelmişti,anneannem ameliyat olmuştu .Onları ziyarete gitmiştik. Pazarın yanından geçerken durduk, ben bir iki fotoğraf çektim .Şimdi anlatıp fotoğrafını göstermemek olmaz dimi?
teyzem maraşta oturmuştu.özellikle tirşiği hep anlatır.yapımı çok zormuş.
YanıtlaSilBayıldım bayıldım bu yeşilliklere! Ah beni de götüreydin ya yanında? Yaşar Pastanesi'nde dondurma ve tatlı yiyemezdik ama bu otlara değerdi...
YanıtlaSilBEN HEM ETÇİL HEMDE OTCULUM AMA İNAN SAYDIĞIN ÇOĞU OTUN İSMİNİ İLK KEZ DUYUYORUM RESİMELR ÇOK GÜZEL PAYLAŞIMIN İÇİN TEŞEKKÜRLER...
YanıtlaSilÖnce geçmiş olsun canım...
YanıtlaSilİçim açıldı canım tşkrlr:))
En üsttekiler kömeç yani ebegümeci. Annem onlardan süllüm diye bir çeşit salata yapıyor. Resmini çekebilirsem yayınlarım ben de bloğumda. Sevgiler...
YanıtlaSilHepsini tadmak isterdim. Cogunu tanimiyorum. Cok isterdim sizin gibi hepsini bilip pisirmek:)
YanıtlaSilMerhabalar, eşim Göksun doğumludur. Tirşiği öve öve bitiremez. Ama hiç tatmadım, merak ediyorum. TRT'de bir belgeselde yapımını izlemiştim, zahmetli, uzunca bir işti. Ona göstereyim de hasret gidersin.
YanıtlaSilBir de siz ümürtlek demişsiniz, onu ciğer kebabın yanında arar ama bulamadık.
sağlıcakla kalın.
ne şanslısın canım..
YanıtlaSilBurada da(Ayvalık)çok çeşitli otlar var.Gelseniz hoşunuza gider.Giritten gelme insanlar çok ,onlar da otları çok seviyorlar.
YanıtlaSilsevgili Tİjenciğim bir daha ki sefere beraber gideriz.Dondurma yiyecegimiz günlerde olur elbette.ama şimdilik bu güzel yeşillliklerle idare edelim.:)
YanıtlaSilya bende bu hafta pazra açıktım Allah ım yeşil soğan gibi ama kalın kalın yapraklı bu mübarekler ne diyorum bi türlü tanıyamadım buradan öğendim ki kiriş miş aydınlandım valla meraktan çatlıycaktım neredeyse çok güzel şehirde yaşayanlar ve bu otları bilmeyenler için çok bilgilendirici bi yazı olmuş bizde çok otçuluzdur biizm oraların bintürlü otu vardır karadenizliyiz yani her yeşillikten başka yemek çıkarırlar müthiş allah ne güzel nimetlerler ödüllendirmiş bizleri çok şükür :)
YanıtlaSilNe kadar değişik otlar..Hepsi birbirinden nazlılar sanki..İçlerinde tanıdığım, soğanlar sadece..Gönlüne sağlık..Sevgiler..
YanıtlaSilotlar güzel olur hepsini afiyetle yiyin inşallah.sağlık ve şifa olsun.benimde kırmızı biberim geldi maraştan.yerinde güzel olur demi?
YanıtlaSilben egeliyim ve egeliler bilindigi uzere ota cok duskundur ama ona ragmen otlarin bir kacini hic duymadim ama eminim lezzetlerine soz yoktur bende bir sebzeci olarak cok severim ot turlerini merakta ettim dogrusu fakat benim onlari bulmama imkan yokk semiz otunu bile bulamiyorumm:(((bu gurbet ellerde...
YanıtlaSilbanada beklerim listeme alindiniz;))
ben çocukken 5 sene yaşamıştık marasta.atatürk ilkokuluna gitmiştim hatta.
YanıtlaSilama maalesef bu otların hiç birini hatırlamıyorum.Annem de bilmiyordu ki demek ki pişirmemiş bize:)
ileride şöyle ev yapımı maraş tarhanası cevizli sucuk bastık resimleri falan da koysan,çok süper olur:)) ara sıra maraş tarhanası gelir bize ama fabrikasyon artık.bi işe aramaz.
hatta kurumamış olanı da süperdi firig mi bişeydi adı..
gece gece canım istedi hepsini
Canım ne güzel olmuş senin için..hem ziyaret hem ticaret gibi.
YanıtlaSilyeşilliklerin içinde en alttaki hani soğana benzeyen onu çok gördüm ama yemedim..diğerlerinide hiç bilmiyorum..
lezzetinin yanısıra ne besleyicidir şimdi onlar nede doğal gıdadır..hiç et yenmese hep ot yensede bu otlar antioksidan işi görür bence..bende diyet yemeği yaptım kendime..pek güzel oldu..gruba giremedim o aralar epey yoğundum yazamadımda..bir üç kilocuk versem yine kafidir..afiyetle yiyyesin yeşillerini.ruloyuda kırmızı biberlede deneyebilirsin..sevgiler.
Neşeciğim bu otlardan soğanın ürütmeği olanı burada var! Ben de ne bu diyordum harikasın :) Bir de bu tirşik otu burada olabilir, ben buranın otlarını tanıtmaya çalışırken bakarsın ve o mu değil mi söylersin değil mi?
YanıtlaSilÖpüyorum çok
Esra
güzel şehrimin güzelliklerini ne güzel anlatmışsın, diline sağlık:)
YanıtlaSilEsracığım merakla bekliyorum çin'in otlarını bakalım bizim bölgedekilere benziyorlar mı
YanıtlaSilÇOK GÜZEL BİLGİLER CANIM ÇOK SAĞOL...SEVGİLEİMLE...
YanıtlaSilBu otların hiçbirini duymamışım. Maraşlı eniştem var çok da güzel yemekler yapar bize. Ama hep et yerler onlar. Bunlardan hiç bahsetmedi bize. İnşallah yolumuz düşer de tadabiliriz. Metabolizma çayı için de teşekkürler.
YanıtlaSilSevgiler
aa. ne enteresan otlar var böyle, tam TİJEN olsada görse diyecektim :))
YanıtlaSilçoktan keskin gözleri yakalmış hedefi :))
sevgiler cnm.
Ne güzel, bayıldım görüntülere,bizim pazarlarda da bol bol var, çok seviyoruz bizde, bol bol tüketmek gerek zamanında, çok teşekkürler paylaşımın için canım, sevgiler...
YanıtlaSilselam Nese,ne guzel anlatmissin...bir vejeteryan olarak yemedigim okadar ot var ki...hele su ebegumecini cok merak ediyorum..digerlerini hic duymamistim inan ki..saol tanistirdigin icin:)
YanıtlaSilHarika resimler..İnsanın şu an keşke ben de orada olsam diyesi geliyor..Hem de ismini duyduğumuz fakat görmediğimiz bitkileri de görmüş olduk..
YanıtlaSilSevgilerimle..Neşeli günler canım:)
Neşe'ciğim,
YanıtlaSilUrfa'ya da gelirim inşallah. Çok severim sizin oraları!
çok merak ettim bu otları burda niye yok yaaa bende çok severim
YanıtlaSilCANIM NEDE GÜZEL ÇEKMİŞİN FOTOLARINI BAHAR BU İŞTEEEEE İÇİMİ AÇTI BİRAZ BU ARA ÇOK İHTİYACIM VAR BUNA
YanıtlaSilMERHABA verilen selamı alan olduğu sürece.Otlarınızı gördüm.Ben de otculum ve her otu bilmesemde tarifini satıcıdan alıp deniyorum.Bu yöreler ot çeşidi yönünden çok zengin.Şu an İskenderunda görev nedeni ile bulunuyoruz.O nedenle değişik otlar tanıdım Ankara dan sonra.Hele tırşık harika.Şekerimide dengeliyor.Selamlar.
YanıtlaSilMERHABA
YanıtlaSilArtık insanlar selam vermekten ve almaktan okadar uzaklaştı ki.Merhaba diyeni nerede ise kucaklayacağız.
Otlarınız harika.Bende otcullardanım.Şu an İskenderunda yaşıyorum.Bölgede ot çeşidi çok ama ben tanımadığım için toplayamıyorum.Ama pazarda gördüğüm her otu alıp tarifinide satıcıdan öğrenip yapıyorum.Hele tırşık harika oluyor.Şekerimide dengeliyor.Ancak bir süre sonra Ankara ya gittiğimizde bulabilecekmiyim bu çeşidi bilmiyorum.Selamlar...
SEVGLİ LEYLA YÜREK DOLUSU MERHABA.
YanıtlaSilHOŞ GELMİŞSİN BLOGUMA .TIRŞIĞI BİLMEN SEVMEN BENİ ÇOK ŞAŞIRTI.SÜPER BİR LEZZETTİR BENDE ÇOK SEVERİM. ZİYARETİN İÇİN TEŞKEKÜRLER YİNE BEKLERİM
arkadaşım anladığım kadarıyla maraşlısın. bende antakyalıyım senin bu purçalık dediğin ota bizde murç deriz salatasını yaparız harika oluyor.denemeni tavsiye ederim benim bloğumda zahter salatası olark geçiyor.bakabilirsin.
YanıtlaSilEgeliyim otçulum diyenlere gülüyorum ebegömecini 50cm olana kadar bekliyip kartlaşmış şekilde alıyorlar soruyorum ne yapıyorsunuz bunu ekşiliyoz bunun sotesi var yoğurtlusu var süllümü var hani ot bilirdiniz bütün otları haşlayıp ekşiliyonuz yahuu :))
YanıtlaSiltirşik otu ile yapılan çorbanın eşi benzeri yok mükemmel bir lezzet ayrıca şifa resmen ....
YanıtlaSil