9 Ekim 2013 Çarşamba

KARIN DOLMASI (İŞKEMBE DOLMASI)

     Kurban bayramı yaklaştı hal böyle olunca etli tariflerde bloglarda dolaşmaya başladı.Sakatat sevenlere gelsin bir tarifde.Yapılışı biraz zahmetli bir yemek işkembe dolması sevenleri ve sevmeyenleri ile damak tadına saygımız sonsuz:))
   Bundan yıllar önceydi hala tadı damağımda her fırsatta bahsederim Bir karın dolması yemiştik diye.İşte işkembe dolması bizde pek sık yapılmaz ayda yılda bir yapılır.Yapımı çok zahmetlidir.Tadı kişiden kişiye değişse de bu tadın müdavinleride azımsanamayacak kadar çok.Sevenleri sevmeyenleri derken bu yemeği tatdan geçmeyin derim.
      Bizim buralarda yapılan kaybolmaya yüz tutmuş bir kültürel değerimizdir.Böyle güzel kültürel zenginliklerimizi hatırlamak ve unutmamak adına fırsat buldukça sizlerle paylaşmak istiyorum.
Malzemeler:(5-6 kişilik)
- 1 tane kuzu işkembe,
-250 gr orta yağlı kuzu kıyma,
- 2 su bardağı pirinç,
- 1 demet maydanoz,
-1 tane kuru soğan,
- 2-3 tane yeşil biber,
-1 yemek kaşığı biber salçası,
-1 tatlı kaşığı tuz,karabiber,pul biber
-iğne ve pamuklu ip
Yapılışı:
  1. İşkembeler iyice temizlenir.İşkembeler bir kabın içine alınıp üzerine bir çay kaşığı karabiber,1 çay kaşığı tuz ve yarım limon dilimlenerek ovulur.Yarım saat kadar bu şekilde bekletilip daha sonra bol su ile durulanır.
  2. İşkembeler aşağı yukarı bir el büyüklüğünde kesilip doldurmaya yani dikmeye hazır hale getirilir.
  3. İç malzemeleri dolma içi gibi hazırlanır.
  4. Soğan, Maydanoz ,yeşil biber ince ince kıyılır.Kıyma,yıkanmış pirinç, salça ve baharatlar eklenerek karıştırılır.
  5. El şeklinde kestiğimiz işkembelerin içine 1 yemek kaşığı kadar iç harç konularak dikmeye hazır hale getirilir.Kesilen parçalanırın hepsinin iç malzemeleri konulduktan sonra dikme işlemine geçilir.
  6. İç kısmı fazla doldurmamak gerekiyor yoksa içi pişmez veya patlar.
  7. Diktiğimiz dolmaları düdüklü tencereye alıyoruz üzerini kaplayacak kadar su ilave ediyoruz.
  8. Düdüklü tencereyi pişirmeye almadan içine 2 -3 tane kuru soğan,7-8 tane karabiber ekliyoruz ki kokusu bir nebzede olsa hafiflesin:) pişerken çevreye ağır bir koku yayılıyor mümkünce balkonda pişirin derim.
  9. Düdüklü tencereye ocağa alıyoruz düdüğü ötmeye başladıktan sonra 1 saat kadar pişiriyoruz.
  10. Sıcak sıcak servis yapıyoruz. Yerken ipini  çekip yiyoruz.
Servis önerisi:Yufka ekmeğiniz varsa onunla dürüm yaparak yiyebilirsiniz yanında da  bir bardak ayran o ne güzel olur. 

                                                    Afiyet olsun

3 yorum:

  1. Eskiden kayınvalıdem yaptırıdı,eşimde yerdi..Adanada çok sevilir,davet yemeğinde yapılır..ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  2. tam benlik bir tarif olmuş.zira ben sakatata baylırım.ellerine saglık.

    YanıtlaSil
  3. ellerinize saglik hayirli gunler

    YanıtlaSil

ÇOK TEŞEKKÜRLER ,

ZİYERETİNİZ VE YORUMLARINIZ BANA İLHAM VERİYOR.:)))