2 Ağustos 2012 Perşembe

FIRINDA BİBER DOLMASI

Dolmayı fırında denediniz mi ?işte size fırında dolma, bende İzmir de arkadaşımın annesinde yedim çok hoşuma gitti ve hemen denedim gerçekten hoş ve denemeye değer bir tat.Yanında nefis bir cacıkla ne de güzel olur..
Malzemeler:
28 tane Dolmalık biber
1,5 su bardağı kırık pirinç,
1,5 yemek kaşığı biber salçası
2 tane domates,+2 domates de biberlerin ağzını kapamak için
2 tane yeşil biber,
2-3 tane kuru soğan,
1 demet maydanoz,
2 çay bardağı zeytin yağ,
1 tatlı kaşığı kuru nane,
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber,
1 çay kaşığı toz karabiber,
2-3 diş ezilmiş sarımsak
1 tatlı kaşığı sıvı sumak ekşi(nar ekşisi-limon tuzu-limon suyu da olabilir o sizin ekşi kültürünüze bağlı bizim oralarda sıvı sumak ekşi kullanılır),
tuz.
1,5 su bardağı sıcak su
Yapılışı:
Dolmalık biberlerin çekirdeklerini temizleyip suda yıkayıp süzeğe alıyoruz. Biberlerin ağzını kapatmak için 2 tane domatesi yarım ay şeklinde kesip hazır ediyoruz
İç malzemesinin hazırlanışı:
-Soğanı,biberi,domatesi, sarımsağı minik minik doğruyoruz.Geniş bir kaba alıyoruz.
-Ayıkladığımız yıkadığımız pirinç kırıklarını bu kabın içine ekliyoruz.
-Zeytinyağı,salçayı,pul biberi,naneyi,karabiberi,tuzu,ekşiyi ,yağı ekliyoruz ve hepsini bir karıştırıyoruz.
-Son olarak ince ince kıydığımız maydanozlarımızı ekliyoruz ve karıştırıyoruz.
-Yağını ekşisini kontrol edin.Az ise ekleyebilirsiniz.Ben yağını biraz az koyarım .Yağ ve ekşisi sizin keyfinize kalmış tabi abartmamak şartıyla:)))))
-Çekirdeklerini çıkardığımız biberleri hazırladığımız iç ile dolduruyoruz.
-Borcama ağız kısımları üstte gelecek şekilde diziyoruz.Biberlerin ağzını başka halka doğradığımız domatesler ile kapatıyoruz .
--Sıcak suyunu ilave edip 180 derecelik fırına veriyoruz.
-Tahminen 30-40 dakikada pişiyor
-Piştikten sonra içinde kalan suyu süzün ki dolmanız hamur gibi olmasın.Eğer çok pişmiş sevmiyorsanız ben biraz diri severim diyorsanız pişirme süresini kısaltabilirsiniz..
Servis yaparken limon ,maydanoz ile süsleyebilirsiniz..
Afiyet olsunn
Notlar:
1-İçini fazla koymazsanız iyi olur .Yoksa tam pişmez ve patlar.
2 -Dolmaları tepsiye dizdikten sonra üzerine az biraz tuz serperiz.
3-Pişmesi için üzerine ekleyeceğiniz su,dolmadan iki parmak aşağıda olmalı.Eğer pişmedi ve suyu bittiyse üzerine biraz sıcak su ekleyebilirsiniz.
4-Bu dolmanın kıymalısıda çok lezzetli olur.
5-İsterseniz servis yaparken üzerine sarımsak ve naneyi yağda yakıp üzerine  gezdirebilirsiniz.
6- Sarımsaklı yoğurtlada servisi çok güzel olur.
7-Dolmaları fırına vermeden önce folyo ile üzerini kapatırsanız dolmalarınız çok kurumaz.Pişmeye yakın folyoyu çıkartın ki biberlerin üzeri biraz kızarsın.

5 yorum:

  1. Uzun zamandır yapmıyordum çok severim nefis gözüküyor canım ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  2. ellerinize sağlık,çok güzel olur fırında dolma..bizde özellikle domatesi fırında pişiririz..tadına doyum olmaz..sizinkide süper duruyor.sevgiler

    YanıtlaSil
  3. ellerine sağlık canım..nefiss görünüyor..sevgiler..hayırlı günler:))

    YanıtlaSil
  4. biber dolmasını çok severim...
    ama fırında hiç denemeiştim...
    canım elleirne sağlık...
    sevgiler...

    YanıtlaSil

ÇOK TEŞEKKÜRLER ,

ZİYERETİNİZ VE YORUMLARINIZ BANA İLHAM VERİYOR.:)))