28 Ekim 2013 Pazartesi

CUMHURİYETİMİZİN 90. YILI KUTLU OLSUN


Cumhuriyetimizin 90. yılı kutlu olsun.Cumhuriyet bizden aklı hür vicdanı hür nesiller ister

26 Ekim 2013 Cumartesi

MÜCİZE YİYECEK BAL


Fotoğraf: • Balın büyüme çağındaki çocukların ZEKA GELİŞİMİ’ne azımsanmayacak derecede olumlu etkisi vardır.


• İDRAR: BAL idrar söktürücüdür. İdrar yolu enfeksiyonuna iyi gelir. Mesane hastalıkları ve iltihabını giderir.

• KARIN AĞRISI: Bal şerbeti karın ağrılarını çok kısa bir sürede dindirir.

• BAL GÖZE FAYDALIDIR: Gözün görme gücünü arttırır.

• BAL BALGAM SÖKTÜRÜR: Balgamı keser vücudun pis rutubetini giderir.

• BAL YARA ve İLTİHAP GİDERİR: Bugün modern tıpta ameliyat yaralarında BAL kullanıldığı bilinmektedir. Özellikle boğaz iltihaplarında kendini gösteren mikroplar ve mantarlar üzerinde balın olumlu etkisi gözlemlenmektedir.

• ŞİŞMANLIK: BAL içerdiği enzimler sebebiyle şişmanlığı önler. Bilhassa ılık bal şerbetinin zayıflatıcı özelliği vardır.

• KABIZLIK: Bilhassa sıcak BAL şerbeti kabızlığı kısa sürede geçirir.

• DOĞAL DİŞ MACUNU: Diğer tatlı ve meyvelerin zıttı bal dişleri ve diş etlerini temizleyip parlatan bir macundur. Dişleri ve diş etlerini mikroplardan korur, ağızdaki yaraları tedavi eder.

• İŞTAH AÇICI: BALIN ihtiva ettiği A,B,C ve diğer vitaminler ve mineraller insana zindelik verir.

• AĞRI DİNDİRİCİ: Balın bilhassa buharı, ağrı ve sızıyı birkaç dakika içinde dindirmeye başlar.


• ALERJİ: BAL'ın alerjik vakalarda pahalı ve zahmetli birçok tedaviden daha etkili olduğu gözlemlenmiştir. Bu vakalarda Organik Bal kullanımı tavsiye edilmektedir.

• BAL CİLDİ GÜZELLEŞTİRİR: Vücud bal ile ovulursa cilt yumuşar ve parlar.

• BAL SAÇLAR’ı besler. Saça sürülürse saçları yumuşatır, besler, uzatır, parlaklık ve canlılık kazandırır.

• BAL NEZLE’yi geçirir. Bal limonla veya sütle içilirse nezle için çok faydalıdır.

• 2 çorba kaşığı BAL, 2 çorba kaşığı süt ve limon suyundan oluşan karışımın sürülmesi AKNE izlerini ve lekeleri geçirmekte etkilidir.

• BAL ilaçların yan tesirlerini önler, zararlarını nötüre eder.

• BAL, yatağını ıslatan çocuklar için faydalıdır.

• BAL KOLESTOL’ü düşürür. Kolestrolü düşüren yiyecekler arasında ilk sıralarda yer alır.

• BAL İSHAL’e çok faydalıdır. Soğuk bal şerbeti ishali kısa sürede durdurur.

• BAL TERLEME’yi giderir: Bal mumu ile birlikte birkaç gün sakız gibi çiğnenirse burun tıkanıklığı ve bundan dolayı meydana gelen terlemeyi giderir.

• SARILIK: Bala salatalık rendelenerek yenirse susuzluğu giderir. Kanı temizler. Sarılığı kısa sürede iyileştirir.

• KARACİĞER: Bal, karaciğer ve göğsü temizler. Baldaki ciholin karaciğerin fonksiyonunu kuvvetlendirir ve karaciğer yağlanmasını engellemek için hücreleri harekete geçirir.

• BAL VARİS’e faydalıdır. Vücutta olan varis ve varis yaralarına masaj yapılarak sürülürse çok faydalıdır.

• YANIKLAR: Bal, zeytinyağı ve gres yağıyla karıştırılıp yanan yerlere sürülürse acı, sızı çekilmez. Kısa sürede iyileşir, yanık izi kalmaz.

• VEREM: Özellikle çiçek balı gül ile karıştırılıp sabah akşam yenirse akciğer enfeksiyon ve vereme çok faydalıdır.

• BAL ve ROMATİZMA: Romatizmal hastalıklarda haricen kullanmak hastayı kısa sürede rahatlatır.

• BAL DAMARLARI AÇAR: Diğer şekerlerin aksine oksijen ile reaksiyona girdiğinde tam yanma meydana geldiği için kanda daha az atık madde bırakır. Kalp adelesine faaliyet ve zindelik vermesiyle “kalp hastalarına” faydalıdır.

• BAL KANSIZLIĞI GİDERİR: Kan yapıcı özelliğinin yanında hastalıktan yeni kalkmışlara kuvvet verir.


• İnsan vücudunu etkileyen birçok mikroorganizma balda yok olur. Bal içinde bakteri barındırmamakla kalmaz aynı zamanda bir bakteri yok edici olarak kullanılır.

• Cilt üzerindeki olumlu etkilerinden dolayı pek çok kozmetik ürünün içeriğinde de bulunmaktadır.

• Yapılan araştırmalarda balın mide-bağırsak sistemi üzerinde düzenleyici etki gösterdiği belirtilmiştir.

• Balın antioksidan aktivitesi gösteren maddeler içerdiği de bilinmektedir.

• Balın bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği, yara ve iltihapların iyileşmesinde olumlu etkiye sahip olduğu bilinmektedir.

• Balın antimikrobiyal ve antifungal etkisi sayesinde yaraları dezenfekte ettiği, bakteri ve mantar gelişimini önlediği çeşitli çalışmalar ile gösterilmiştir.

• Bal, bitkilerin nektarlarından elde edildiği için onların şifa veren pek çok özelliğini taşımaktadır.

• Bir yemek kaşığı bal, 64cal enerji sağlayarak kaslar için yakıt görevi yapmaktadır.

• Bal temel karbonhidratların kaynağıdır; içeriğinde %82 karbonhidrat, %17 su ve % 1 oranında da proteinler, aminoasitler, vitaminler ve mineraller bulunur.

• Bal vitamin, mineral, aminoasit ve enzimler gibi pek çok yaşamsal madde içermektedir.

• Bal bir doğal enerji kaynağıdır. Bu nedenle çocuklar, yaşlılar, sporcular ve hastalarla birlikte sağlıklı insanlar tarafından da bilinçli olarak tüketilmelidir.

• Balda 12 değişik enzim vardır. Enzimsiz yaşam mümkün olmazdı; enzimler bütün biyokimyasal süreci organize eder, yönetir, düzene koyar ve hızlandırır, hastalıkları iyileştirir.

• Balın içerdiği magnezyum damarlarda kanın pıhtılaşmasını önler, ayrıca stresin olumsuz etkilerinden korur. Potasyum bağırsak adalelerinin faaliyetini hareketlendirir.

• BAL MİDEYE KUVVET VERİR: Baldaki şeker emilimi en kolay olan şeker olması ve hazmı gerektirmediğinden kolayca kana geçer ve midedeki fazlalıkları dışarı atar.

• BAL İYİ BİR KORUYUCUDUR: Antibakteriyel özelliğinden dolayı içinde birçok gıda bozulmadan saklanabilir.

• BAL ve DİYET: Balın şişmanlığa yol açtığı yanlış bir görüştür. Bal glikoz ve meyve şekerinden oluşur. Şişmanlığa neden olan sakaroz ise bal oluşumunun sadece %5'ini teşkil eder. Glikoz ve meyve şekeri vücut tarafından doğrudan alındığı için yağa dönüşmez.

• BAL yaklaşık 500 hastalığa faydalı olmaktadır. BAL’ın içinde barındırdığı vitaminler ve mineraller ve yapısal özellikleri insanlar için tam bir şifa kaynağıdır.

• İshalli bir çocuğun sağlığına kavuşması için Dünya Sağlık Teşkilatı ve British Medical Journal adlı dergi şekerli, tuzlu solüsyonlarda şeker yerine BAL kullanmayı asrın buluşu olarak tavsiye etmektedir.

• Ani ishal ve kusmalarla başlayan AKUT GASTROENTERİT’in yılda 0-5 yaş arası 500 milyon çocuğu ölümle tehdit etmektedir. İshalli hastalara damar yolundan takılan serumun pıhtı oluşturması ve damarı tıkaması gibi sakıncaları bulunmaktadır.

• Balın içindeki antibakteriyel etki sebebiyle dişeti enfeksiyonlarının tedavisinde faydalanılır. Anti-enflamatuar kompenentleri sayesinde şişliği ve ağrıyı azaltmada mükemmel sonuç verir.(http://www.dentalgazete.com/)

• Y.Zelenda Waikata Üniversitesi Biyokimya uzmanı Bal Araştırma Ünitesi başkanı Doç. Dr.Peter Molan diş çürüğünden sorumlu bakterilerin ürettikleri asit miktarını balın azalttığını belirtmiştir.

• Amerikan Dental Araştırmalar Birliği'nin Chicago'da düzenlenen ‘Oral Sağlık İçin Yararlı Yiyecekler’ sempozyumda, balın diş çürüğünü önlediği ispatlanmıştır.

• Balda vücudun az miktarda üretebildiği Chocin maddesi vardır. Chocin karaciğerin yağ dengesini ayarlar ve yağ bağlamasını önler. (http://www.genetikbilimi.com/genbilim/dogalilacbal.html)

• Bal yendikten 20dk. sonra bağırsak cidarının bağışıklık sistemini kuvvetlendiren ve besinler yoluyla alınan zararlı maddelerin etkisinden koruyan maddeler barsakta serbest bırakılmasında etkili olur.

• Vücutta kemik ve dişlerin teşekkülünde önemli rol oynayan minerallerin balda bulunuşu kansız kalmış şahıslar, büyüme ve gelişme çağındaki gençler ve her yaşta insanların beslenmelerinde önemli rol oynamaktadır.

•Bal arıları, çiçekler ve meyve tomurcuklarından toplayıp yuttukları nektarları, vücuttaki bir enzim arcılığıyla bala dönüştürürler. İntervaz denilen bu enzimle, nektar bala çevrilirken, nektardaki sakarozu, früktoz ve glikoz şeklinde basit şekerlere dönüştürürler..
Arılar, balın içindeki suyu uçurup fermantasyona uğrayarak bozulmamasını temenni ederler. Daha sonra peteklerin içine doldurdukları balı ince balmumu bir kapakla kapatıp, kovanın içindeki sıcaklığı 35 derecede tutarak, o sevdiğimiz kıvamı oluştururlar. Bal, olağandışı bir etkiye uğramadığı sürece bozulmaz. Yapısı itibariyle mikroorganizmaların hayatta kalmasına da olanak vermez. Bu yüzden insanlar asırlarca yanık ve yaraları iyileştirmekte balı kullanmışlardır.
Eski zamanlarda güzellik ve zenginlik kaynağı olan bal, başka tatlandırıcı olmadığından çok değerliydi. Hatta 2. Ramses döneminde Mısır’da, memurların maaşlarının bir kısmı bal olarak ödenirmiş.

Bal besinlerin daha hızlı sindirilmesine neden olmakta, sindirim sistemi enfeksiyonlarında, kabızlığın giderilmesinde on iki parmak bağırsağı ülserlerinde, ve karaciğer rahatsızlıklarında yaygın olarak kullanılmaktadır.

Her gün kullanılan bal ve tarçın bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve vücudu bakteri ve virüs saldırılarına karşı korur. Araştırmacılara göre bal, birçok vitamin ve büyük miktarda demir içermektedir.

Bal, limon suyu ve bir bardak sıcak su ile içildiğinde boğaz ağrısını ve öksürüğünü giderir, gribe yakalanmış kişileri rahatlatır. Bademciklerin doğal ilacıdır. Kaynatılmış ada çayına biraz sirke biraz bal karıştırılıp önce gargara yapılıp sonra yudum yudum içilirse boğaz içindeki ağrılar geçer, bademcik iltihaplarında iyileşme görülür. Kan yapar. Kanın temizlenmesine yardımcı olur. Kan dolaşımını hem düzenler, hem kolaylaştırır ve damar sertliğinde olumlu etki yapar.
Efendim bu günlerde biraz yoğun geçiyor günlerimiz.pek uğramaya fırsatım olmuyor bloguma. Ama bu güzel bilgiyi paylaşmadan edemeyeceğim.Eğer halis katkısız bir bal bulursanız faydalarını test edebilirsiniz malum çağımızda her şeyin sahtesi çıktı..B u faydaları okuyunca mücide yiyecek dememek elde değil.
BALIN FAYDALARI
.Balın büyüme çağındaki çocukların ZEKA GELİŞİMİ’ne azımsanmayacak derecede olumlu etkisi vardır.


• İDRAR: BAL idrar söktürücüdür. İdrar yolu enfeksiyonuna iyi gelir. Mesane hastalıkları ve iltihabını giderir.

• KARIN AĞRISI: Bal şerbeti karın ağrılarını çok kısa bir sürede dindirir.

• BAL GÖZE FAYDALIDIR: Gözün görme gücünü arttırır.

...
• BAL BALGAM SÖKTÜRÜR: Balgamı keser vücudun pis rutubetini giderir.

• BAL YARA ve İLTİHAP GİDERİR: Bugün modern tıpta ameliyat yaralarında BAL kullanıldığı bilinmektedir. Özellikle boğaz iltihaplarında kendini gösteren mikroplar ve mantarlar üzerinde balın olumlu etkisi gözlemlenmektedir.

• ŞİŞMANLIK: BAL içerdiği enzimler sebebiyle şişmanlığı önler. Bilhassa ılık bal şerbetinin zayıflatıcı özelliği vardır.

• KABIZLIK: Bilhassa sıcak BAL şerbeti kabızlığı kısa sürede geçirir.

• DOĞAL DİŞ MACUNU: Diğer tatlı ve meyvelerin zıttı bal dişleri ve diş etlerini temizleyip parlatan bir macundur. Dişleri ve diş etlerini mikroplardan korur, ağızdaki yaraları tedavi eder.

• İŞTAH AÇICI: BALIN ihtiva ettiği A,B,C ve diğer vitaminler ve mineraller insana zindelik verir.

• AĞRI DİNDİRİCİ: Balın bilhassa buharı, ağrı ve sızıyı birkaç dakika içinde dindirmeye başlar.


• ALERJİ: BAL'ın alerjik vakalarda pahalı ve zahmetli birçok tedaviden daha etkili olduğu gözlemlenmiştir. Bu vakalarda Organik Bal kullanımı tavsiye edilmektedir.

• BAL CİLDİ GÜZELLEŞTİRİR: Vücud bal ile ovulursa cilt yumuşar ve parlar.

• BAL SAÇLAR’ı besler. Saça sürülürse saçları yumuşatır, besler, uzatır, parlaklık ve canlılık kazandırır.

• BAL NEZLE’yi geçirir. Bal limonla veya sütle içilirse nezle için çok faydalıdır.

• 2 çorba kaşığı BAL, 2 çorba kaşığı süt ve limon suyundan oluşan karışımın sürülmesi AKNE izlerini ve lekeleri geçirmekte etkilidir.

• BAL ilaçların yan tesirlerini önler, zararlarını nötüre eder.

• BAL, yatağını ıslatan çocuklar için faydalıdır.

• BAL KOLESTOL’ü düşürür. Kolestrolü düşüren yiyecekler arasında ilk sıralarda yer alır.

• BAL İSHAL’e çok faydalıdır. Soğuk bal şerbeti ishali kısa sürede durdurur.

• BAL TERLEME’yi giderir: Bal mumu ile birlikte birkaç gün sakız gibi çiğnenirse burun tıkanıklığı ve bundan dolayı meydana gelen terlemeyi giderir.

• SARILIK: Bala salatalık rendelenerek yenirse susuzluğu giderir. Kanı temizler. Sarılığı kısa sürede iyileştirir.

• KARACİĞER: Bal, karaciğer ve göğsü temizler. Baldaki ciholin karaciğerin fonksiyonunu kuvvetlendirir ve karaciğer yağlanmasını engellemek için hücreleri harekete geçirir.

• BAL VARİS’e faydalıdır. Vücutta olan varis ve varis yaralarına masaj yapılarak sürülürse çok faydalıdır.

• YANIKLAR: Bal, zeytinyağı ve gres yağıyla karıştırılıp yanan yerlere sürülürse acı, sızı çekilmez. Kısa sürede iyileşir, yanık izi kalmaz.

• VEREM: Özellikle çiçek balı gül ile karıştırılıp sabah akşam yenirse akciğer enfeksiyon ve vereme çok faydalıdır.

• BAL ve ROMATİZMA: Romatizmal hastalıklarda haricen kullanmak hastayı kısa sürede rahatlatır.

• BAL DAMARLARI AÇAR: Diğer şekerlerin aksine oksijen ile reaksiyona girdiğinde tam yanma meydana geldiği için kanda daha az atık madde bırakır. Kalp adelesine faaliyet ve zindelik vermesiyle “kalp hastalarına” faydalıdır.

• BAL KANSIZLIĞI GİDERİR: Kan yapıcı özelliğinin yanında hastalıktan yeni kalkmışlara kuvvet verir.

Bal, limon suyu ve bir bardak sıcak su ile içildiğinde boğaz ağrısını ve öksürüğünü giderir, gribe yakalanmış kişileri rahatlatır. Bademciklerin doğal ilacıdır. Kaynatılmış ada çayına biraz sirke biraz bal karıştırılıp önce gargara yapılıp sonra yudum yudum içilirse boğaz içindeki ağrılar geçer, bademcik iltihaplarında iyileşme görülür. Kan yapar. Kanın temizlenmesine yardımcı olur. Kan dolaşımını hem düzenler, hem kolaylaştırır ve damar sertliğinde olumlu etki yapar.

9 Ekim 2013 Çarşamba

KARIN DOLMASI (İŞKEMBE DOLMASI)

     Kurban bayramı yaklaştı hal böyle olunca etli tariflerde bloglarda dolaşmaya başladı.Sakatat sevenlere gelsin bir tarifde.Yapılışı biraz zahmetli bir yemek işkembe dolması sevenleri ve sevmeyenleri ile damak tadına saygımız sonsuz:))
   Bundan yıllar önceydi hala tadı damağımda her fırsatta bahsederim Bir karın dolması yemiştik diye.İşte işkembe dolması bizde pek sık yapılmaz ayda yılda bir yapılır.Yapımı çok zahmetlidir.Tadı kişiden kişiye değişse de bu tadın müdavinleride azımsanamayacak kadar çok.Sevenleri sevmeyenleri derken bu yemeği tatdan geçmeyin derim.
      Bizim buralarda yapılan kaybolmaya yüz tutmuş bir kültürel değerimizdir.Böyle güzel kültürel zenginliklerimizi hatırlamak ve unutmamak adına fırsat buldukça sizlerle paylaşmak istiyorum.
Malzemeler:(5-6 kişilik)
- 1 tane kuzu işkembe,
-250 gr orta yağlı kuzu kıyma,
- 2 su bardağı pirinç,
- 1 demet maydanoz,
-1 tane kuru soğan,
- 2-3 tane yeşil biber,
-1 yemek kaşığı biber salçası,
-1 tatlı kaşığı tuz,karabiber,pul biber
-iğne ve pamuklu ip
Yapılışı:
  1. İşkembeler iyice temizlenir.İşkembeler bir kabın içine alınıp üzerine bir çay kaşığı karabiber,1 çay kaşığı tuz ve yarım limon dilimlenerek ovulur.Yarım saat kadar bu şekilde bekletilip daha sonra bol su ile durulanır.
  2. İşkembeler aşağı yukarı bir el büyüklüğünde kesilip doldurmaya yani dikmeye hazır hale getirilir.
  3. İç malzemeleri dolma içi gibi hazırlanır.
  4. Soğan, Maydanoz ,yeşil biber ince ince kıyılır.Kıyma,yıkanmış pirinç, salça ve baharatlar eklenerek karıştırılır.
  5. El şeklinde kestiğimiz işkembelerin içine 1 yemek kaşığı kadar iç harç konularak dikmeye hazır hale getirilir.Kesilen parçalanırın hepsinin iç malzemeleri konulduktan sonra dikme işlemine geçilir.
  6. İç kısmı fazla doldurmamak gerekiyor yoksa içi pişmez veya patlar.
  7. Diktiğimiz dolmaları düdüklü tencereye alıyoruz üzerini kaplayacak kadar su ilave ediyoruz.
  8. Düdüklü tencereyi pişirmeye almadan içine 2 -3 tane kuru soğan,7-8 tane karabiber ekliyoruz ki kokusu bir nebzede olsa hafiflesin:) pişerken çevreye ağır bir koku yayılıyor mümkünce balkonda pişirin derim.
  9. Düdüklü tencereye ocağa alıyoruz düdüğü ötmeye başladıktan sonra 1 saat kadar pişiriyoruz.
  10. Sıcak sıcak servis yapıyoruz. Yerken ipini  çekip yiyoruz.
Servis önerisi:Yufka ekmeğiniz varsa onunla dürüm yaparak yiyebilirsiniz yanında da  bir bardak ayran o ne güzel olur. 

                                                    Afiyet olsun

3 Ekim 2013 Perşembe

TAVADA TAVUK İNCİK

Çalışan insanlara , öğrencilere yani zamanı sınırlı insanlara pratik tarifler can kurtarıcı nitelikte.Hal böyle olunca bende bu tariflere ihtiyaç duyanlardanım.İşten gelince salatayı yapana kadar tavuklarda kendi halinde pişiyor ve üzerine biraz  baharat desteği işte size pratik ve lezzetli bir yemek.
Malzemeler:
-6 tane tavuk incik,
-tuz,karabiber,kekik,pul biber
yapılışı:
-Tavuk incik yapımı çok pratik.Tavukları bir güzel yıkıyoruz,tuzluyoruz.Sonra teflon tavaya yerleştirip tavamızın ağzını kapatıyoruz.Tavuk kendi suyunu salıyor.
-Aralarda tavukları alt üst çeviriyoruz.İyice pişsin diye.Zaten tavuğu ocağa almayla pişmesi bir oluyor.
-Hiç yağ koymuyoruz tavuğun derisinin yağı yeterli oluyor.İndirmeye yakın üzerine karabiber ,pul biber,kekik ekliyor ve servis tabağına alıyoruz.Yanında bir de pirinç pilavı harika olur.
Afiyet olsun.