31 Ocak 2010 Pazar

 MİMLENDİM
Sevgili arkadaşlarım Ebruli   ve Zeynep tarafından mimlendim.Teşekkür ederim.Mim konusu hakkımda 7 ilginç şey.Ya benim o kadar ilginç yönlerim varmıdır acaba diye düşünüyorum..Ya da ne kadar ilginçtir?Buyrun siz karar verin..
1-Okuldan geldiğimde uzun bir süre tv ,radyo ,blendar gibi ses çıkartan eşyaları açmam kullanmam.
2-Sabah uyandığımda pek konuşmam.
3-Simertri takıntım vardır .Asla eğri bir eşyaya dayanamam.
4-Sakinimdir.ama patlarsam yakınımdan olmayınn(Zeynep ortak yanımız sanırım.)
5-Paylamayı çok severim.Ama çikolatamı asla kimseyle paylaşmak istemem:)
6-Yemeğimi yer yemez tatlı birşeyler yemezsem olmaz..
7-Aynen Ebruli gibi sağ ayak takıntım vardır.Ayakkabının sağ tekini giyerim ilk olarak.Yürümeye sağ adımla başlarım.(Sünnettir aynı zamanda)
İşte bunlar benim aklıma gelen ilginç olabilecek yönlerimmm..
Şimdi ben kimsecikleri mimlemiyorummm ama benim bu mimi cevaplamak istiyorum derseniz buyrun efendim:)))

25 Ocak 2010 Pazartesi

FISTIKLI HİNDİSTAN CEVİZLİ KURABİYE

Bu güzel tarif sevgili annemden .Her gittiğimizde yapar bizde zevkle yeriz.Bende tarifini alıp denemek istedim hemen ilk fırsatta yaptım .Tabi anneminkinin yanında biraz acemi işi oldu o içini biraz daha fazla koyuyordu ben ilk deneyimim olduğu için içini biraz az koymuşum ama tadı aynıydı.Hindistan cevizli tarifleri sevenlere tavsiye ederim çok güzel oluyor.Kıtır kıtır ağızda dağılıyor.:)))
Malzemeler:
1 paket margarin veya tereyağ,
1 bardak pudra şekeri,
1 bardak hindistan cevizi,
1 çay bardağı sıvı yağ,
1 yumurta sarısı ve akı ayrılacak,
1 vanilin,
1 paket kabartma tozu,
Aldığı kadar un tahminen 2,5 bardak
İç malzemeler:200g çekilmiş fıstık içi,içine 2 yemek kaşığı toz şeker
Yapılışı:
Malzemelerin hepsi oda sıcaklığında olacak.Margarini,pudra şekerini,hindistan cevizini,
sıvı yağı,yumurta sarısını,vanilyayı,kabartm atozunu hepsini ekleyip karıştıralım.Unu yavaş yavaş ekleyelim kulak memesi kıvamına gelince tamamdır.Elimize ceviz büyüklüğünde parçalar alıyoruz. Avcumuzun içinde açıyor içine iç malzemesini koyup ağzını kapatıyoruz.Ve şekilllendiriyoruz.Daha sonra ayırdığımız yumurta akına bandırıyoruz. Arkasından bir tabağa hindistan cevizi koyup, hindistan cevizine de batırıyoruz.Tepsiye diziyoruz. 180 derecede üzerleri hafif pembeleşinceye kadar pişiriyoruz.
Afiyet olsun..

22 Ocak 2010 Cuma

VE.....


Kaç gündür yazamıyorum. Çok yorgunum,şu karne telaşı ve boğaz ağrısı yordu beni diye düşünüyordum ki değilmiş.Doktora gittim.Uzun zamandır beklediğim istediğim bir durumdu: HAMİLEYİM..:)))))))
Rabbim isteyen herkese nasip eylesin inşallah.Henüz 5 haftalık ,kalp atışını 20 gün sonra duyacağız Allah nasip ederse..
Gün boyu ağzım kulaklarımda gezdim.Ne büyük bir mutluluk Allahım .Sana sonsuz kere hamdusenalarr olsun

18 Ocak 2010 Pazartesi

HAVUÇLU TOPLAR


malzemeler:
3-4 adet havuç
1 paket sade betibör büskivi
1 çay bardağı şeker
1 yemek kaşığı margarin
hindistan cevizi
kürdan.
yapılışı: Bir tencereye ince kısmından rendelenmiş havuçu, şekeri koyun ve suyunu çekene kadar karıştırarak pişirin. Havuçlar biraz ılındıktan sonra robottan çektiğiniz büskivileri, margarini ekleyip karıştırın. Elinizi biraz ıslatıp, ceviz büyüklüğüde parçalar alıp yuvarlayın. Düz bir tabağa bolca hindistan cevizi döküp, her tarafını bulayıp servis tabağına alın.Ve üzerine kürdan batırın işte bu kadar..
Afiyet olsunnn....

17 Ocak 2010 Pazar

GÜN MENÜLERİİ

Bu güzel lezzetler arkadaşlarımın günlerinden uzun zamandır yazayım dedim yeni kısmet oldu...Yapan arkadaşlarım Özlem1 ,Özlem2 yani ikisinde özlem öğretmen,ikisininde ellerine sağlık çok nefisti herşey...Gün menüsü arayanlara fikir olması dileğiyle..:)))


-Gül Böreği,
  -Sigara böreği,
      -Fındıklı kurabiye,
        -üzümlü fındıklı kek,
-Elmalı pasta,
       -Patatesli çanaklar,
Şimdi diyeceksiniz ki ya ne obursunuz bunların hepsini yediniz mi ? İşte bizde israf olmasın diye bundan sonraki günleri 3-4 çeşide düşürdük.Yazık yapanasa yiyenede dimi ama:)))


Bu menüde :
Tuzlu kurabiye,
sünger kek
kısır,
turşu,
Tarifleri zamanla ekleyeceğim şimdilik  gün yapanlara ilham olsun diye ekledimmm:))))))))

14 Ocak 2010 Perşembe

TAVUKLU BEZELYE

Bezelyenin en güzel halidir sanırım.Benimde zevkle yaptığım bir yemek.Eğer denemeyenler varsa tavsiye ederim.
Malzemeler:
1 kutu konserve bezelye(taze bezelye de olabilir),
3 tane orta boy patates,
300 gram tavuk eti(göğüs),
yarım kaşık biber salçası,
2 yemek kaşığı zeytin yağ,
tuz ,karabiber,pul biber,sıcak su
Yapılışı:
Öncelikle tavukları küp küp doğrayıp suyunu bırakana kadar pişiriyoruz.Suyunu çekince, küp küp doğradığımız patatesleri ve yağı ekliyor bir iki çeviriyoruz.Hafifce kavrulduktan sonra içine salçasını ekliyoruz.Karabiber,bezelye ve tuzunu ekliyoruz.Üzerini kapatacak kadar sıcak su ekliyoruz.Tencerenin ağzını kapatıp pişmeye bırakıyoruz.Patatesler pişince yemek pişmiş demektir.Servis yaparken üzerine isteğe bağlı olarak kırmızı pul biber ekeliyoruz.
Afiyet olsunnn...:)))))))))))))

Not:Eğer bezelyeniz taze bezelye ise tavuklar suyunu çekince yağı ,patatesi,bezelyeyi iyice kavurun.Ama bezelyeniz konserve ise patatesler hafif piştikten sonra bezelyeyi ekleyin ki bezelyeleriniz fazla pişerek dağılmasın...

12 Ocak 2010 Salı

UNUTULMUŞ MİMLERİMMM

Proust anketi..
Büyük Fransız romancı Marcel Proust'un meşhur ettiği anket,yıllar sonra dön dolaş bana geldi.Nerdennn nereye :) Sevgili Ebruli gönderdi bana bu güzel anketi.Teşekkür ederim canım,ben de bu zincirin bir halkası oldum mutluyum ;)
Marcel Proust (1871-1922) 13 yaşındayken bir ‘hatıra defteri’ alıp, içindeki İngilizce soruları cevaplayarak arkadaşı küçük Antoinette Faure’a doğum günü armağanı olarak vermişti. Benzer bir anketi, 20 yaşındayken cevaplamıştı. Bu iki anket o öldükten birkaç yıl sonra yayınlandı, soruların çoğu zaten aynıydı, adı ‘Proust anketi’ne dönüştü ve meşhur oldu.O kadar ki, birkaç yıl önce, Proust’un el yazısıyla doldurduğu sayfaların orijinali Paris’te bir açık artırmada 120 bin Euro’ya satıldı. Fransız televizyonlarında ‘Apostrophes’ ve ‘Bouillon de culture’ adlı iki edebiyat programı yapan Bernad Pivot, yıllar boyu konuklarına bu anketi uyguladı. Amerikan talk şovcu James Lipton ‘Inside the Actor’s Studio’ adlı programında soruları her hafta konuklarına sordu. Vanity Fair Dergisi, uzun süre son sayfasında bir ünlüyle Proust anketi yaptı. PROUST anket sorularıyla cevaplarıma geçiyorum hemen:

Sizi en çok üzecek olay:Sevdiğim bir insanın ani ölümü
Nerede yaşamak isterdiniz?Yeşil ile mavinin buluştuğu her yer olabilir.

Yaşayabileceğiniz en mutlu an: Sanırım anne olacağım duysaydım yaşayacağım en mutlu an olur şimdilik tabi:
Hangi hataları hoşgörüyle karşılayabilirsiniz? Yapıldıktan sonra tekrar edilmeyecek olanları
En sevdiğiniz erkek karakter: özel bir karakter yok.
Tarihteki favori kahramanlarınız: Alpaslan
Gerçek hayattaki favori kahramanınız: Annem ,annem ,annem
En sevdiğiniz ressam:Abidin Dino
En sevdiğiniz müzisyen :İşini hakkıyla yapan her müzisyeni severimmmm
Bir erkekte en çok beğendiğiniz özellik: Zeki , anlayışlı,temiz ve güvenilir olması.
Bir kadında en çok beğendiğiniz özellik: İnsani özelliklere sahip olsun yeter.
En sevdiğiniz erdem: Sebat
Yapmaktan en mutlu olduğunuz iş: Öğretmenlik
Kimin yerinde olmak isterdiniz? Yerimden memmunummm
Arkadaşlarınızda hangi özelliklerin olmasını isterdiniz? Arkadaşlarımda aradığım tüm özellikler var .Kendilerinin istediği bir artı özellik var mı bilmem ben memmunum özellikleriden
Kendinizde gördüğünüz en temel eksiklik?İnsanları olduklarından fazla önemsemek
Hayatınızın en büyük şanssızlığı? Kilo almaya meyilli bir vücudumun olması
En sevdiğiniz renk:pempeee
En sevdiğiniz çiçek: zambak ,orkide,papatya...
En sevdiğiniz kuş: Ben en sevmediğimi yazayaım diğerleri ile sorunum yok. Karga ve güvercin balkonumu kirletiyorlar....
En sevdiğiniz yazar: Ayşe kulin.
Tarihte en sevmediğiniz karakter: Tarihle pek aram iyi değildir.
En sevdiğiniz şair: Necip fazıl kısakürek,orhan veli,ümit yaşar
En çok isteyeceğiniz özellik: Işınlanabilmak..
Nasıl ölmek isterdiniz? Rabbim nasıl hayırlı görüyorsa o şekilde imanla
Hayattaki sloganınız? Sevgi,saygı,sabır,hoşgörü
Şu anki ruh haliniz?Hastayım boğazım ağrıyor .Ama hamdolsun diyebiliyorum..

Canım Ebruliciğim biraz geç oldu ama kusura bakma biliyorsunuz ki bu aralar pek vaktim yok karne dönemi yazılılar performans ödevleri  derken başımı kaşıyacak vaktim olmuyor.

ÜZÜLEREK SÖYLÜYORUM UNUTULMUŞ BİR MİM DAHA
Geç kalmış hatta söylemeye utanıyorum ama unutulmuş bir mimde Sevgili Gece nin mimi sanırım kendisi biraz bana kırılmış olmalı bu yüzden artık blogumu ziyaret etmiyor sanırım:((((((
Kusura bakma sevgili gece ben malesef biraz unutkan bir insanın ama senin mimini cevaplamak için özellikle bekledim çünkü fotoğraf mimiydi bende istedim ki güzel bir kare yakalayınca yayınlayayım  dedim tabi unutkanlığımın kurbanı oldum.Biraz geç oldu ama kabul buyur lütfen..

Aslında ben mim olayını pek takip edemiyorum.Beni mimleyenleri elimden geldiğince cevaplamaya çalışıyorum onun hariçinde ben kimseleri mimlemek istemiyorum Sanki insanlar  mimi cevaplamak istemiyorlar ama beni kırmamak için cevaplıyorlarmış gibi geliyor.. Kimseyi zor durumda bırakmak istemem.Şahsi düşüncem bu.Kimse umarım yanlış anlamaz:))))))))))))

Beni mimleyenlere bir sözüm var cevaplarınızı hemen yazamazsam kırılmayın lütfen yazacağım ama ne zaman derseniz zaman veremem:)))))))))))
Sevgiler hepinizi kocaman öpüyorummm.

10 Ocak 2010 Pazar

URFA TURŞUSU-HARİKA BİR TURŞU

İlk yediğimde çok hoşuma gitti Urfa  turşusu .Tadı ve rengi çok güzeldi.Sağolsun Ayşe öğretmenimizin annesi ile beraber yaptık .Teyzeciğim ellerine sağlık ..:))Eğer farklı lezzetleri seviyorsanız mutlaka deneyin derim çok zahmetli değil ,üstelik çok çeşide de gerek yok..
Malzemeler: (Bu tarif 5 litrelik pet için geçerli)
1 kg kırmızı havuç,
küçük boy beyaz lahana,
3-4 tane yeşil acı biber,
7-8 baş sarımsak,
4 yemek kaşığı kaya tuzu,
2,5 yemek kaşığı limon tuzu,
1 litre üzüm sirkesi ve yeterince su
Yapılışı:
Lahananın dış kabuklarını çıkartıp atıyoruz.Ve lahanamızı iri iri parçalıyoruz.(Çokta iri olmasın yerken zor olur.)Siyah havuçlarımızı iyice yıkıyoruz, çubuk çubuk yada halka halka doyruyoruz.
Malzemelerimizi en alta havuç üstüne sarımsak üstüne lahana ve tekrar aynı sıra ile  yerleştiriyoruz.Sıkı sıkı bastırıp üzerine  4 yemek kaşığı kaya tuzunu,2,5 yemek kaşığı limon tuzunu ,1 litre sirkeyi   ve üstünü kapatacak şekilde su ile dolduruyoruz .Ağzını kapataıp iyice çalkalıyoruz.
Efendim turşunuz iki haftaya olur.Şalgam seven arkadaşlar suyunu şalgam gibi içtiler ve çok hoşlarına gitti.
Benden söylemesi deneyin  Not:Havuçları doğrarken eldiven giymenizi tavsiye ederim.Yoksa ellerinizi kırmızı olur:)
Şimdi turşu zamanımı demeyin bu turşu kışın yapılıyor buralarda...

....Afiyet olsun

9 Ocak 2010 Cumartesi

ELMALI KEK


Posted by Picasa
Demiştim ya kek olayına taktım diye .İşte bunlar benim kek dünyasında tek olmamı sağlayan lezzeti şahaneler.
Yaptığımda bende bu kadar güzel olacağını tahmin etmiyordumm.Deneyin şiddetle tavsiye ederim..
Malzemeler:
2-yumurta,
1su bardağı şeker,
1 su bardağı sıvı yağ,
1su bardağı süt,
1 paket vanilya ,
1 paket kabartma tozu,
2,5 bardakdan iki parmak eksik un
1 tatlı kaşığı tarçın,
2 tane elma
Elmaları soyup dilimliyoruz hazır olsun.
Yapılışı:
1-Burada dikkat edilmesi gereken şey unu koyduğumuz bardak,yağı koyduğumuz bardak,şekeri koyduğumuz bardak aynı olacak.Ölçünün tutması açısından
 2-Yumurta ile şekeri iyice köpürünceye kadar çırpıyoruz.
3-Sonrasında yağ,sütü ekliyoruz.
4-Un,kabartma tozu,vanilyayı eleyerek ekledim.Tarçını ekledim çırptım
5-Orta boy  borcama  döktüm.yağlayarak:))))
6-Üzerine dilimlediğim elmaları dizdim
6-180 derecelik fırında 25-30 dakika kadar ağzını açmadan pişirdim.
7-Kürdan testi ile kontrol ettim piştiğine kanaat getirince fırından aldım soğuması için bıraktım.Soğuyunca kestim tadı harikaydı
İstenirse üzerine pudra şekeri ile tarcın serpilebilir.

Sunshine (Güneş Işığı) Ödülü


Sunshine (Güneş Işığı) Ödülü
Sevgili Aslı'ya  (Pembe Tatlar )çok teşekkür ediyorum beni hatırlayarak bu ödülü gönderdiği için .Ben de bu ödülün kurallarını yazayım:
Ödülü alan kişi 12 kişiye dağıtacakmış..
Ödülü verdiği kişilerin isimlerini belirtip bloglarına giderek haber verecekmiş...
Benim seçtiğim 12 kişi:))
Bacım keyfeseyran,
huysuz balık Esin,
Eylemin mutfağı,
yansımalar ebrulim ,
defneyle birlikte Fundacığım,
zeyneple,
 tazenane,
narince,
didem,
gülün mutfağı,
begüm,
3 prenses,
gülaymutfakta
ab-ı hayat,
aysultan,
sarımutfak,
leziz sofralar,
mutfakta sanat,
candan tarifler melike,
elifle yaşamak,
mutfak havlusu,
betül mutfakta
mimoza cafe,
pelininpastanesi,
dilek mutfakta,
tubanın tarifleri,
akasya kokusu nuray,
asiyeninmutfağı,
pembe defter,
acemi bohçası
hülyanın mutfağı,
..........bu liste uzar gider.. Bu ödülü almak isteyen veya almayan varsa alsın lütfennn ben :))))))))))
Normalde mimleri pek devam ettirmeyi sevmem .Ama çiçek çok hoşuma gitti açsın sizlerin gönüllerinde istedim:))))))))))))))

7 Ocak 2010 Perşembe

ÖĞRENDİM

                               
Hoş geldiniz.Sizlerden bir ricam olacak .Lütfen yorum yazmadan önce bu yazıyı okuyun.Yok okumadan yorum yazmayı düşünüyorsanız zahmet etmeyin lütfen.Çünkü gerçekten okunması için paylaştım bu yazıyı sizinle.Yorum yazılması diye bir kaygım olmadı ,olmazda.Maksadım paylaşmak.Güzeli ,doğruyu....

Sonsuz bir karanlığın içinden doğdum.
Işığı gördüm korktum.
Ağladım.
Zamanla ışıkta yaşamayı öğrendim
Karanlığı gördüm, korktum.
Gün geldi sonsuz karanlığa uğurladım sevdiklerimi...Ağladım.
Yaşamayı öğrendim.
Doğumun ,hayatın bitmeye başladığı  an olduğunu,aradaki bölümün ölümden çalınan zamanlar olduğunu öğrendim.
Zamanı öğrendim.
Yarıştım onunla...Zamanla yarışılmayacağını ,zamanla başarılacağını ,zamanla öğrendim....
İnsanı öğrendim.Sonra insanları içinde iyiler ve kötüler olduğunu ....Sonra da her insanın içinde iyilik ve kötülük bulunduğunu öğrendim.
Sevmeyi öğrendim.Sonra güvenmeyi...Sonra da güvenin sevgiden daha kalıcı olduğunu,sevginin güvenin sağlam zemini üzerine kurulduğunu öğrendim.
Evreni öğrendim.Sonra evreni aydınlatmanın yollarını öğrendim.Sonunda evreni aydınlatabilmek için önce çevreni aydınlatmak gerektiğini öğrendim.
Ekmeği öğrendim.Sonra barış için ekmeğin bolca üretilmesi gerektiğini.Sonra da ekmeği hakça üleşmenin ,bolca üretmek kadar önemli olduğunu öğrendim.
Düşünmeyi öğrendim.Sonra kalıplar içinde düşünmeyi öğrendim.Ve nihayet ,sağlıklı düşünmenin kalıpları yıkarak düşünmek olduğunu öğrendim.
Namusun önemini öğrendim evde....Sonra gerçek namusun ,Günah elinin altındayken ,günaha el sürmemek olduğunu öğrendim.
Gerçeği öğrendim birgün...Ve gerçeğin acı olduğunu....Sonra kararında acının ,yemeğe olduğu kadar hayata da lezzet kattığını öğrendim.
Her canlının ölümü tadacağını ,ama sadece bazılarının hayatı tadacağını öğrendim...

Ben dostlarımı ne kalbimle ne de aklımla severim.
Olur ya....
Kalp durur...
Akıl unutur...
Ben dostlarımı ruhumla severim.
O ne durur ne de unutur
                                       MEVLANA
Alıntıdır.

2 Ocak 2010 Cumartesi

MANTAR ÇORBASI( GÖBELEK SULUSU)


Canlarım içinizden bir çoğunuz belki mantarın  çorbası olur mu diyeceksiniz.Aslında biz buna mantar sulusu diyoruz.Bizim oralarda dağlardan toplanan doğal mantarlarla yapılır bu yemek ve tadına doyum olmaz.Tabi şimdi o doğal mantarları bulamayacağımıza göre elimizdekilerle idare edeceğiz.
malzemeler:
Yarım kg mantar,
1 tane kuru soğan,
Bir avuç kadar kurutulmuş domates veya 2 tane domates,
yarım kase haşlanmış nohut ,(miktarı isteğe kalmış)
1 tatlı kaşığı sıvı sumak ekşi veya 1çay kaşığı limon tuzu,nar ekşiside olur ,
tuz,yarım yemek kaşığı biber salçası.2 yemek kaşığı sıvı yağ
yapılışı:
Mantarlar temizlenerek suyunu bırakana kadar pişirilir . Sıvı yağ eklenir mantarlar kavrulmaya devam ederken küçük küçük doğranan soğanlar eklenir kavrulur.Domates ve salça eklenir kavrulur.Yarım litre sıcak su eklenir.Haşlanmış nohut eklenir.Biraz piştikten sonra sıvı sumak ekşi eklenir nane de ekleye bilirsiniz.Tadı ekşili paça gibi oluyor.İstenirse bir iki diş de sarımsak ezilerek eklenebilir.
Denemenizi tavsiye ederim değişik tatlar sevenlere duyrulur.
Afiyet olsunnn