30 Eylül 2009 Çarşamba

YENİ BANNER


Bu blog camiasına başlayalı 1 yıla yakın bir süre oldu.Ben genelde nette tanıdığım insanlara karşı temkinliyimdir .Ama siz sevgili dostlarımı tanıyınca bu düşüncelerim değişti.Yani net öyle bir yer ki hem bilginin kaynagı hem bilginin çöplüğü.İyi kullanılınca bir cevher ,iyi kullanılmazsa tehlikeli bir silah..Net üzerinden bankalar dolandırılıyor, insanlar kandırılıyor.Tabi bunları duyunca insan biraz daha dikkatli olmak istiyor.


Blog camiasında tanıdığım insanlar birbirinden değerli özel ve güzel insanlar.1 yıldan sonra yavaş yavaş artık bende vakit buldukça msn de benim eklediğim ve beni ekleyen blogcu arkadaşlarımla sohbet ediyorum.Hiç tanımadığım, resmini bile görmediğim insanlarla duygularımızı ve bilgilerimizi paylaşıyoruz.Ne güzel bir durum.İnsan ayrımı yok sadece güzel yürekler var sohbetlerde.Bazen sanki sizleri önceden tanıyormuşum gibi geliyor.:)Biraz görmesem acaba nerelerdeler diyorum.Merak ediyorum.Bu blog sayesinde güzel bir sevgi bağı oldu aramızda.Blogumu ve blogcu arkadaşlarımı çok seviyorum.İşte bu banneride sevgili arkadaşım, blog camiasının çalışkan maharetli kızı papatya prenses benim için hazırlamış.Kendisine çok teşekkür ediyorum.Tatlım çok zahmet etmişsin ellerin dert görmesin.

Hepinizi kocaman öpüyorum.:)))

28 Eylül 2009 Pazartesi

HİNDİSTAN CEVİZLİ KURABİYE


Efendim yeni bir eğitim öğretim yılına bir ümitle heyecanla başladık.Mini mini birler yine ağladı.Annelerini istediler.Onların okula uyumu bir ay sürer.Bizede bir ay eğlence çıktı.:)
Benim yavru kuşlarım büyüdü kocaman adam oldular .(4. sınıfız ya artık değmeyin bize.) Yaz tatilince bir özlemişiz birbirimizi ki sormayın gitsin.Okul bahçesinde bir sarılmalar öpmeler..İlk gün doyamadık birbirimize.Yaz tatilinde neler yaptılar ,nerelere gittiler tek tek anlatıyorlar.Zaten anlatacakları hiçççççççççç bitmez:)İnşallah bizim ve tüm eğitim camiası için hayırlı bir yıl olur.Bu kadar okul heyecanı yeter değil mi?
Tatlı yiyelim tatlı konuşalım biraz da ağzımız tatlansın.Bu bayram annemin menüsünden bir esinti.Hindistan cevizli kurabiye.Yiyen bir pişman yemeyen bin pişman diyebiliriz.Kesinlikle hindistan cevizi sevenler denesin beğeneceklerini düşünüyorum.İŞte tarifimiz:

HİNDİSTAN CEVİZLİ KURABİYE

Malzemeler:

  • 1Paket margarin,
  • 1 Bardak pudra şekeri,
  • 1 Bardak Hindistan cevizi,
  • 1 çay bardağı sıvı yağ,
  • 1 Yumurta sarısı,
  • 1 Vanilin,
  • 1 Kabartma tozu,
  • Alabildiği kadar un

Yapılışı:Malzemelerin hepsini karıştırıyoruz.Fazla sert olmayacak şekilde bir hamur elde ediyoruz.Bir parça alıyoruz ve elimizle rulo gibi yuvalıyoruz.Daha sonra üzerinden merdane ile hafiften geçiyor Yassı hale getiriyoruz ve verev olarak kesiyoruz.Kestiğimiz kurabiyeleri önce yumurta akına sonra hindistan cevizine bandırıyoruz..Fırında üzeri hafif pembeleşinceye kadar pişiriyoruz.

Değişik şekillerde verilebilir.

Ağzınızda dağılan ve kolay kolay bayatlamayan ,uzun ömürlü bir kurabiye.Afiyetle

Herkese iyi haftalar.:)))))))))))

27 Eylül 2009 Pazar

MEMLEKETTEN GELDİ.




İnsan alıştığı tatları bırakamıyor.Her gittiği yerde arıyor ,özlüyor.Bende memleketimden yediğim üzüm ,incir ,elma ve narı özlüyorum.Memlekete gittikçe getiriyorum .Bu bayram tatilinde dönüşte pek fırsatım olmadı ama hafta sonu annemler ,amcamlar geldi.Sağolsun anneciğim yeni mahsül üzüm,elma vs. getirmiş.Ne kadar sevindim bilemezsiniz.
Bizim oraların havası çok hoştur.Her türlü meyve sebze yetişir.Tadınada doyum olmaz.Domatesleri bir başka güzeldir.Üzümleri ayrı güzel.Bertiz üzümü pek meşhurdur bizim oralarda; zarı ince ,çekirdeği küçük, tadı şahane.Bazılarının rengi pembemsidir,fotodaki gibi.Yani anlatmakla olmaz görmek lazım.Birgün yolunuz Kahramanmaraş'a düşerse mutlaka pazarına uğrayın.Gözlerinize inanamayacaksınız.Her türlü meyve sebze yerli yani kendi üretimimiz.Dalından yeni kopmuştur,missssssss gibi.Bu kadar memleket reklamı yeter sanırım:)

23 Eylül 2009 Çarşamba

MARAŞ ÇÖREĞİ VE HOŞAF & BAYRAM İKRAMI


Bayram için memlekete gittik.Ailelerimizi ,eşimizi ,dostumuzu ziyeret ettik ve bayramlarını kutladık.Bayramın farklı bir havası vardır bizde.Uzun zamandır göremediğimiz eş dostla bayramlarda görüşürüz.Geç vakitlere kadar oturur ,özlem gideririz .

El öptük, şeker aldık ,harçlık yerine hayır duası aldık.Cepler boşaldı döndük:)İşte bir bayramda böyle geçti.Diğer bayram( Allah kısmet ederse ),görüşmek üzere ayrıldık.

Bizim oralarda Bayramda misafirlere hoşaf ile Maraş çöreği ikram edilir.Biz küçükken çörek evlerde yoğrulur,fırına gönderilirdi.Bayram çöreğini yemek için bayramı sabırsızlıkla beklerdik.Çöreğin tuzlusuda olurdu şekerliside.Şimdi çörek yemek için bayramı beklemeye gerek kalmadı.Çörek heryerde her zaman satılır oldu.Artık o eski tadıda kalmadı ...Nerde o eski bayramlara döndü:):):)

HOŞAF:

Malzemeler:
  • Kuru kayısı,
  • elma,
  • kuru üzüm,
  • kuru vişne(biz kullanmadık.),
  • şeker ,su
Yapılışı:Malzemelerin ölçüsü isteğe bağlı.Kuru üzümü yıkayıp sıcak suya ekledik.Biraz piştikten sonra içine yıkadığımız kayısıları ilave ettik.Pişirmeye devam ettik.Elmaları yıkayıp dilimlere ayırdık ve küp küp doğradık.Kaynayan hoşafın içine doğradığımız elmaları ekledik.Yarım bardak şeker ilave ettik.Şekeri size kalmış.Çok şekerli olmamasına dikkat edin.Elmalar piştikten sonra ocaktan alıyoruz.Soğuk olarak çörekle beraber servis yapılır.Afiyet olsun.
MARAŞ ÇÖREĞİ:
Şimdi bu kadar anlattık.Canınız çörek çekti.Kahramanmaraş'ta çok uzak,nasıl gideceksiniz değil mi?Yolunuz Maraş'ada düşmez.Ah yazık size.Durun no panik!Stres yapmayın:)İşte colanın sırrı kadar gizli Maraş çöreğinin tarifi:
Malzemlere:
  • 1 Kg un,
  • Yarım kg tereyağ,(yarı tereyağ yarı margarin olabilir.)
  • 1 paket kabartma tozu,
  • 1 yemek kaşığıçörek otu,
  • 1 yemek kaşığı susam,
  • Tuz yada şeker,(İsteğe bağlı)Tuzlu simit gibi olmalı tuz oranı
  • Yeteri kadar süt.
Yapılışı:Un,tereyağ(Oda sıcaklığında da olabilir ama genelde eritip hafif soğuduktan sonra eklenir.) ,tuz yada şeker,kabartma tozu,çörek otu,susam karıştırılır.Yumuşak bir hamur oluncaya kadar süt ilave edilir.Küçük parçalara ayrılarak merdane ile açılır.Üzeri çatalla çizilir.160-180 derecede üzeri hafif kızarıncaya kadar pişirilir.Sonra afiyetle yenir.Denemeye değer bir tatdır.En önemli özelliği uzun süre saklanabilmesi ,tazeliğini koruyabilmesidir.

17 Eylül 2009 Perşembe

BİSKÜVİLİ KOLAY PASTA

Bu tarif lise yıllarıma dayanır.O zamanda çok severdim pasta,börek,çörek yapmayı.Her duyduğum gördüğüm pastayı denerdim.Olmadı mı hopppp anneannemin tavuklarına:)(Anneannemin bahçeli bir evi vardı.Tabi kümesi tavuklarıda.Annem çalışan bir bayan olduğu için evde olmazdı.Bende gazetelerde ,tv de gördüğüm her tarifi denerdim.Olmayınca malum anneannemin tavuklarına gündoğardı.)

İşte böyle öğrendim yemek yapmayı tavukların üzerinde deneyerek.:):):):):)
Malzemeler:
  1. 1 Paket petibör bisküvi,
  2. 1 litre süt,
  3. 1 peket hazır muhallebi,
  4. Pasta süsü,Hindistan cevizi

Yapılışı:

Sütle hazır muhallebiyi hazırlıyoruz.Küçük bir kaba yarım su bardağı süt koyuyoruz.Bisküvileri süte batırarak tepsiye yerleştiriyoruz.Üzerine muhallebi yayıyoruz .Bu işlemi 3 kat bisküvi olana kadar tekrarlıyoruz.Ve üzerine muhallebiyi döküp pasta süsü ve hindistan cevizi ile süslüyoruz. Bakın tarifi ne kadar kolay:)

İstenirse ara kata muz dilimleri de yerleştirilebilir.Orası sizin hayal gücünüze kalmış:)))))))

Afiyet olsun.....

HERKESE İYİ BAYRAMLAR

15 Eylül 2009 Salı

13 Eylül 2009 Pazar

BORANI-SOĞUK ÇORBA

     Kahramanmaraş'ta yaz günleri boranı çok sık yapılır nedir bu boranı diyeceksiniz?Borani adında çok farklı yemekler mevcut.Ben size bölgemizde  yazın yapılan lezzetli bir soğuk çorbadan bahsedeceğim.Bu çorba yazın sıcak çorbaların yerine taht kuran içinizi ferahlatan bir çorba.Belki ilk etapta farklı gelebilir ama alıştınız mı hep yemek isteyeceksiniz, benden söylemesi:)Ben güzel bir foto çekememişim şimdi fark ediyorum ilk fırsatta fotoyu güncellemek lazım diyerek tarifimize geçiyorum.Tarifte anlamadığınız bir nokta olursa lütfen yorum bırakın veya mail atın.
Malzemeler:
  •  2 çay bardağı pilavlık bulgur,
  • 1 demet pancar yaprağı(veya ıspanak).250 gr kadar
  • 1-2 baş sarımsak ,tuz
  • 1,5 kase yoğurt
  • 4 çay bardağı sıcak su,
  • 1,5 çay bardağı soğuk su
Yapılışı:
  1. Normal bulgur pilavından pek bir farkı yok.Tek fark pancar yaprağını(veya ıspanağı) küçük küçük doğruyoruz ve su ile haşlamaya bırakıyoruz.Yapraklar yarı piştikten sonra bulguru ve tuzunu ilave diyoruz.Bulgur pilavı kıvamında olunca altını kapatıyoruz.
  2. Bu arada bulgurun ne kadar su çektiğini kendiniz ayarlarsınız.Bazı bulgurla daha az veya çok çok su çeker ama genelde 1 e 2 ölçüsünde oluyor su çekme oranı.
  3. Daha sonra yoğurdu ayrı bir kapta çırpıp, sarımsakları ezerek yoğurdun içine ekliyoruz.
  4. Pilavı ve sarımsaklı yoğurdu karıştırıp içine biraz su ekliyoruz.Kıvamı tamamen size kalmış ne çok katı nede çok sulu olmayacak.İstenirse içine bir kaç parça buz eklenir.
  5. Soğuk soğuk içinizi ferahlatacak bir çorba..Afiyet olsun.

12 Eylül 2009 Cumartesi

İSTANBULDAKİ SEL FELAKETİ

Artık tv yi açıp olanları izlemekten korkuyorum .Allahım daha beterinden korusun .İstanbul'daki sel faleketi insanlara doğanın büyük bir cezası ve ihmalkarlığın göstergesiydi sanki...Artık olanlar olmuş bizler ne söylesek malesef hayatını kaybedemler geri gelmeyecek.Ama bu insanlara umarım büyük bir ders olur da insan hayatını önemserler ve daha dikkatli olurlar.
Haberi duyar duymaz İstanbuldaki arkadaşlarımı aradım.Çok şükür bir sorun yoktu .Onlar için sevinirken hayatını kaybedenler için üzüldüm. Ölenleri Allah rahmet eylesin ailelerine sabır versin inşallah..:(((

11 Eylül 2009 Cuma

SAHTE KUMPİR




Geçenlerde iftar davetinde yaptım kumpiri gelen arkadaşlar çok beğendi.Benimde sevdiğim bir tatdır.Denemenizi tavsiye ederim.
Malzemeler:
  1. 1 kğ haşlanmış patates,
  2. 200 gram sosis,
  3. 2 tane domates
  4. 1 küçük kase rendelenmiş kaşar,
  5. 1 ,5 çay bardağı sıvı yağ
  6. tuz
Üzeri için:
  1. Bir kavanoz garnitür
  2. 1 küçük kutu mısır konservesi
  3. 5-6 tane salatalık turşu
  4. Ketçap,mayonez
Yapılışı:
  1. Patatesleri haşlayıp püre yapıyoruz.içine1 çay bardağı sıvı yağını ve tuzu ilave edip karıştırıyoruz.Borcama yayıyoruz.
  2. Üzerine kaşarı serpiştiriyoruz.
  3. Domatesleri rendeliyoruz yarım çay bardağı sıvı yağı ile pişiriyoruz.İçine halka halka doğradığımız sosisleri ekliyor ve pişiriyoruz.Daha sonra bu karışımıda tepsiye kaşarların üzerine sıcak sıcak ekliyoruz(.Domates yerine sosislerin içine pişmeye yakın 2 kaşık ketçapda ilave edilebilir.)
  4. Salatalık turşusunu ve kırmızı biberi(isteğe bağlı ben kullanmadım.) zar büyüklüğünde doğruyoruz.
  5. Garnitürü ve mısırı süzüp yıkıyoruz.Doğradığımız salatalık ve kırmızı biberi garnitürü ve mısırı karıştırıyoruz.Tepsideki sosilerin üzerine yayıyoruz.(Ben bu karışımı mayonezle karıştırdım öyle tapsiye döktüm.İster mayonezle karıştırırsınız ister mayonezi sonradan üzerine ketçap gibi şekil vererek yaparsınız orası sizin güzel bakışınıza kalmış:))))))))) )

  6. Bunların üzerinide ketçap ve mayonezle süslüyoruz.Benim süsleme işi biraz aceleye geldiği için ketçap ve mayonez eşit şeritler oluşturmamıştı ama siz biraz daha dikkatli olun .

8 Eylül 2009 Salı

GÜLLAÇ


      Ramazanın gülü güllacı yemezsem Ramazan gelmiş gibi hissetmiyorum:)
Hafif ve pratik bir tatlıdır .Yapılışı çok pratik tüm sütlü tatlılar gibi güllaçta çok hafif ve lezzetli bir tatlı.
Malzemeler:
  1. 1kg süt,
  2. 1-2 bardak şeker,
  3. 1 vanilya
  4. 6 yaprak güllaç
  5. Arasına doğranmış bir kase ceviz
üslemek için:nar ,çilek,kiraz ,çekilmiç fıstık

Yapılışı:
-1kg sütün içine 1,5 su bardağı şeker ilave edip kaynatıyoruz.İçine bir vanilya ekliyoruz.
-6 güllaç yaprağını alıyoruz ve bir kat güllaç yaprağı biraz kaynattığımız sütlü karışımı üzerinden gezdiriyoruz .Tekrar güllaç süt şeklinde 3 kat bu şekilde tamamlıyoruz.
-Ara kata doğradığımız cevizi ilave edip aynı işlemi diğer 3 yaprak güllaca da uyguluyoruz
-Güllacımız biraz soğuduktan sonra 2-3 saat buzdolabında dinlendiriyoruz.
-Üstüne kiraz ve çekilmiş fıstıkla süsleyerek servis ediyoruz
-Afiyet olsun.

Not:1-İç malzemesi fındık,fıstık,ceviz isteğinize kalmış.
2-Güllacın içine koyduğumuz cevizlerin kararmaması için cevizleri yarım saat kadar suda bekletiyoruz.Daha sonra suyunu süzüp fırında kurutuyoruz.Fırında kuruturken dikkat etmek gerek yoksa cevizler yanar.Bu şekilde cevizin kara suyu gidiyor ve güllacın içine koyduğumuzda güllacımız kararmıyor.Cevizin bu kara suyu kolestorole çok iyi geliyormuş.Bu püf noktasını Oktay Ustadan öğrenmiştim.Hemen uyguladım memmunda kaldım.

7 Eylül 2009 Pazartesi

İFTARİYELİK SÜPRİZ HURMA

Benim her Ramazan ayında zevkle yaptığım ,yiyen her arkadaşımında çok beğendiği süpriz hurmanın yapılışını anlatmak istiyorum .Fotoğrafta ayrıntılı olarak yapılışı var ama ben yine bahsedeyim.Efendiğim hurmayı alıyor bıçakla karnını açıp çekirdeğini çıkartıyoruz. çekirdeğin yerine ceviz,badem veya fındık(isteğe kalmış) koyuyoruz ve kapatıyoruz. Ondan sonrada afiyetle iftarımızı hurmamızla açıyoruz.

Bu hurmanın en sevdiğim yanı yiyen herkesin yüzündeki memmuniyet ve şaşkınlık ifadesi:)

Bence erinmeyin bu iftar mutlaka bu hurmayı deneyin.

Sofranız bereketli huzurunuz daim olsun.Allahım sağlık versin inşallah hepimize(Amin)

4 Eylül 2009 Cuma

PATATESLİ ÇANAKLAR

İlk olarak bir arkadaş davetinde yemiştim ve çok hoşuma gitti tabi hemen tarifini aldım ve denedim .Tabi çok sevildi benimde favorilerim arasına girdi.Denemenizi tavsiye ederim.
Malzemeler:
  1. 5 adet patates,
  2. 1 çay bardağı yoğurt,
  3. 3 yemek kaşığı mayonez,
  4. 1 diş sarımsak,
  5. 1 yemek kaşığı sıvıyağ,
  6. 1 yemek kaşığı limon suyu,
  7. tuz,pulbiber,nane
  8. maydanozu nane yerine koydum daha hoşuma gitti.
Yapılışı:
  1. Patatesleri haşlayıp rendeleyin. İçerisine tuz,limon suyu,nane (maydanoz) ve sıvıyağı ekleyip karıştırın.
  2. Ceviz büyüklüğünde toplar alıp içlerini hafifçe parmağınızla oyun.
  3. Sarmısağı ezip yoğurt ve mayonezle karıştırın.
  4. Patateslerin içerisine doldurun.
  5. Pulbiberle süsleyin.
    Afiyet olsun.

2 Eylül 2009 Çarşamba

KÖZLENMİŞ PATLICAN SÖĞÜRMESİ(SALATASI)

Ramazanın verdiği rehavet mi ?,tatil sonrası yorgunluk mu? yoksa Şanlıurfa'nın sıcağımı bilemiyorum ay çok halsizim.Hiçbirşey yapacak halim kalmadı oysa ne çok özlemiştim blogumu ve blogcu arkadaşlarımı.Ama şimdi dermanın yok yazacak.İnşallah kısa zamanda geçerde tekrar eski halime (genç, dinç, dinamik:)) dönerim.
Verdiğim aradan sonra hafif güzel bir lezzeti sizinle paylaşmak istiyorum.Bizim oralarda bunun adına patlıcan söğürmesi denir ve çok da sevilir.Tarhana yapılırken mutlaka yaparız.Tarhana kazanının altındaki közün üzerinde patlıcanları biberleri közleriz.ımmmm Yanında tereyağlı tarhana aşı ile süper olur.
Malzemeler:
  1. 4-5 tane közlenmiş patlıcan
  2. 2-3 tane közlenmiş kırmızı yada yeşil biber
  3. 1 tane kuru soğan
  4. Yarım demek maydanoz
  5. Pul biber ,tuz
  6. 1 -2 yemek kaşığı zeytinyağ

Yapılışı:

  1. Közlenmiş biber ve patlıcanları temizliyoruz ve küçük küçük doğruyoruz.
  2. Soğanı yemekli doğruyoruz ve yağı ekleyerek hafiften kavuruyoruz.Üzerine doğradığımız patlıcan ve biberleri ilave edip karıştırıyoruz.Baharat olarakta pul biberi ve tuzunu ekliyoruz.Birazcık kavuruyoruz.
  3. Servis yaparken üzerine doğradığımız maydanozları serpiştiriyoruz.
  4. Afiyet olsun.( İsteğe göre sarımsakta eklenebilir.)