30 Haziran 2009 Salı

KURU YUFKADAN PRATİK BÖREK

Bu böreği ben çok seviyorum .Çat kapı gelen misafirleriniz için en iyi ikram.Pratik,kolay ve lezzetli bir börek.Sevgili anneciğim bu böreği karadenizli komşumuz Tenzile hanımdan öğrenmiş ve hemen uygulamış .Tabi " bende isterim". dedim.Anneciğimin ellerine sağlık bir kutu yapmış getirdi. Canım börek çektiğinde çayın yanında 5 dakikada hazırlıyorum.Arkadaşlarımdan tam not aldı bu kuru yufkadan pratik börek.Bende sizlerle paylaşmak istedim.Malum önümüz yaz dönemi belki kış için hazırlık yapanınız vardır işte bu börekte kışa hazırlık olarak yapılabilir .Değişik bir alternatiftir.
Kesinlikle denemenizi tavsiye ederim
Yapılışı:Öncelikle yufka ekmek yapmayı bilmeniz lazım.Bildiğimiz yufka ekmekğini gözleme büyüklüğünde açıyoruz ve sacda pişirdikten sonra dörtde katlıyoruz.Bir kutuya bırakıyoruz.Nem ve koku almayan bir yerde muhavaza ediyoruz..
Böreği ,yapmak istediğimizde kuruttuğumuz hazır haldeki yufkayı şekildeki gibi ıslatıyoruz.
Arkasından ıslattığımız yufkamızı bir bezin arasına alıyoruz ,üzerindeki fazla suyu çekmesini ve biraz yumuşamasını sağlıyoruz.
Yufkamız yumuşadıktan sonra arasına rendelediğimiz kaşar peynirini ilave ediyoruz ve kapatıyoruz.


Teflon tavamızı biraz tereyağ ile yağlıyoruz ve böreğimizi pişiriyoruz.

Şekildeki gibi keserek yada bütün halinde serviz yapıyoruz.
Afiyet olsun.

28 Haziran 2009 Pazar

MEYVE ŞİŞLERİ

Eşimin meyve sepetine karşı bende meyve şişlerini hazırladım:)

26 Haziran 2009 Cuma

MEYVE SEPETİ

Yaz mevsimini çok severim.Rengarenk meyveler insanın içini açar.İşte yaz mevsiminin vazgeçilmezi karpuz,kavun,kiraz...

"Her yiğidin bir yoğurt yemesi vardır "veya "Her yiğitin bir soğan doğraması vardır."gibi atasözlerii bir işi yaparken, farklılıkları anlatmak için kullanılır.İşte bende bu atasözünü eşimin karpuz kesme ve kavun kesmedeki yöntemi için kullanıyorum.Karpuzu halka halka keser ,böylece karpuzun göbeği eşit olarak pay edilmiş oluyor ve karpuz daha lezzetli oluyor benden söylemesi.Bu şekilde kesmek biraz zahmetli ama sonuç için değer bence.:)
Efendim yarın üniversite mezunu gençlerin başbelası KPSS var.Benimde karındaşım girecek sınava .Ona ve bu sınava giren herkese başarılar diliyorum.
Lütfen hayır dualarınızı eksik etmeyin.
İyi hafta sonları.sevgiler

24 Haziran 2009 Çarşamba

YUMURTALI MAKARNA


Bu tarifi Ye# 46 etkinliğinin ev sahibi sevgili YEŞİLKİVİ Seçil'e yolluyorum.
Makarna bizim hayatımızda yemek konusunda vazgeçilmezimizdir.Özellikle sevgili ağbim çok sever ee bende ondan dolayı her çeşidini dener oldum.Yumurtalı makarnayı ilk kez duymuş olabilirsiniz.Şaşırmayın paniğe gerek yok:) Evet; yumurtalı makarna dedim ,çok besleyici ve güzel bir lezzet.Denemenizi tavsiye ederim.
Malzemeler:
  1. 1 paket istediğiniz çeşit makarna,
  2. 4 tane yumurta
  3. Yarım çay bardağı zeytinyağı
  4. tuz
Yapılışı:
  1. Makarnayı haşlıyoruz çeşidine göre 10-15 dakika kadar.Daha sonra suyunu süzmesi için süzgeçe alıyoruz.
  2. Bu arada makarnalar suyunu süzerken biz tenceremize yağımızı koyuyoruz . Yağımız ısındıktan sonra çırptığımız yumurtaları yağda pişiriyoruz.
  3. Pişen yumurtaları küçük parçalara ayırıyoruz. Makarnaya ilave edip yumurta ile birlikte karıştırıyoruz.2-3 dakika kadar kavurup ocaktan alıyoruz.
  4. Üzerini isteğe göre süsleyebiliriz .Turşu ile süper oluyor :)
  5. İstenilirse yumurta pişerken üzerine pul biber eklenebilir.Veya servis sırasında pul biber eklenebilir.Ben net olarak görünmesi için üzerine pul biber eklemedim
Afiyet olsun

22 Haziran 2009 Pazartesi

ETİMEK TATLISI


Efendim uzun zamandır bu tarifi yayınlamak istiyordum.Ama bir türlü kısmet olamadı .Bugün yarın derken kısmet bugüneymiş.
Okuldan öğretmen arkadaşım Tevhide hanım yapmıştı ,ilk olarak o zaman tatdım.Aman Allahım ,nasıl gözümden kaçmış bu lezzet.Hafif mi hafif,güzel mi güzel bir lezzet.İlk fırsatta yaptım, yiyen kişiler arasında hiç beğenmeyen biri olmadı .Şerbetli ve hafif...ee daha ne olsun değili mi?
Tarifine gelince ben genelde hazır malzemeler kullandım ama istenilirse bu malzemeler evde hazırlanabilir.
malzemeler:(Dikdörtgen borcama tam geliyor)

  1. 1 paket etimek,
  2. 1paket krem şanti,
  3. 1 paket muhallebili tavuk göğsü(veya bir paket sakızlı muhallabi)tercih sizin,
  4. 1 litre süt
  5. 1 su bardağı toz şeker,
  6. 2 bardak su,
  7. hindistan cevizi
  8. 1 çay bardağı dövülmüş fındık
Yapılışı:
  1. Bir su bardağı şeker ile 2 su bardağı su şerbet yapılır.10 -15 dakika arası ocakta pişirilir indirmeye yakın bir iki damla limon eklenir.
  2. Etimekleri borcama yerleştiriyoruz ve üzerine yaptığımız şerbeti döküyoruz.Soğumaya bırakıyoruz.
  3. Bir paket muhallebiyi üzerindeki tarife göre pişiriyoruz ve soğuyan etimeklerin üzerine yayıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz.(3 bardak süt ile pişiriyoruz.)
  4. Bir bardak süt ile krem şantiyi hazırlıyoruz ve soğuyan tatlının en üst tabakasına sürüyoruz.
  5. Üzerini hindistan cevizi ve dövülmüş fındık ile süslüyor buzdolabına soğumaya bırakıyoruz.3-4 saat dinlendikten sonra servis yapıyoruz.
  6. Afiyet olsun.

19 Haziran 2009 Cuma

PATATESLİ SEMİZOTU SALATASI



Canlarım sizde benim gibi semizotu sevenlerden misiniz.?
işte size süper bir tarif öyle süper falan dedi havaya girmiş bu kız demeyin gerçekten süper ama ya..:)Bakın deneyin sonra bana teşekkürlerinizi iletirsiniz:)
malzemeler:
  1. 1 demek semizotu,
  2. 3 patates
  3. 1 kırmızı biber
  4. 2 taze soğan,
  5. 2 yemek kaşığı mayonez,
  6. 2 yemek kaşığı yoğurt,
  7. 1 diş sarımsak,
  8. 1 tatlı kaşığı hardal,
  9. tuz,bir yemek kaşığı haşhaş tohumu.
Yapılışına gelince:
  1. Patatesin kabuklarını soyun.Küp şeklinde doğrayıp bir kaba alın.üzerini geçecek kadrar su ekleyip,yumuşayıncaya kadar haşlayın.Suyunu süzdükten sonra soğumaya bırakın.
  2. Semizotunu yıkayıp suyunu süzün.Yapraklarını kopartıp saplarını parçalayın.Taze soğanları ince ince kıyın.Kırmızı biberin çekirdekelrini çıkartıp küp küp doğrayın.
  3. Yoğurt,hardal-ve mayonezi iyice çırpın.(ben hardal eklemedim.)Sarımsağı rendeleyip,tuzu eklerin.Semizotunu,soğanı ve patatesleri ekleyip harmanlayın.Servis tabağına alıp üzerine haşhaş tohumu serpiştirin.
  4. Afiyet olsun
Hayırlı cumalar.sevgiler:)))))))))))))))))))))))))))
Not: Tarif mayıs ayı lezzet dergisindendir.

18 Haziran 2009 Perşembe

AH KOMŞUM VAH KOMŞUM

Küçük bir rica; Lütfen yorum yazmadan önce yazımı bir okuyun.
Sevgili canlar okul kapandı ama biz öğretmenleri sıkıntısı bitmedi .Şu seminer dönemi denilen şey var ya işte biz bu dönemdeyiz.Okuttuğumuz sınıfla ilgili bir proje bir performans hazırlayacakmışız.Bakanlığın emri tabi hazırlarız sevgili bakanlık.İşte seminer çıkışı arkadaşlarla bizde buluşmaya karar verdik.Okul zamanı ancak okulda görüşüyorduk tabi kısıtlı zaman ,insan rahat sohbet edemiyor .Neyse öğleden sonra oldu arkadaşlar geldiler sohbetler ediliyor herşey çok güzel hoş.Sıra ikramlarda sağolsun arkadaşlarla birlikte birşeyler hazırladık,servisleri mutfak masasının üstünde çayı katıp içeri taşıyacağız.Benim mutfak balkonu açık.Püfür püfür serin hava esiyor bugün Şanlıurfa'da.Aman Allahım o da ne benim çok titiz ,hijjen komşu haldur huldur kilimini çıpmaz mı balkonumdan aşağı....
Aman ne oluyor demeden kilimi çekti yukarı tabi ben aman komşum ne yaptın diye başımı uzattım komşum yok ortada.Neyse dedim sesimi duydu utandı sanırım,2 dakika geçmeden diğer kilim göründü balkonumdan.Anlaşılan kadının dünya umrunda değil.Ah canlarım misafirlerimle servis tabaklarını bir kurtarışımız vardı ki görmeyin...
Efendim ben çok sinirlendim .Çıkıp konuşayım bak güzel komşucuğum burası benim mutfak balkonum burdan halı ,kilim vs çırpma mutfağıma yemeklerime geliyor diyeceğim.Çaldım kapıyı,açan yok,Bir daha çaldım ,7.sınıfa giden kızı kapıyı yarım açtı.Canım anneni çağırır mısın?
-Annem banyoda..hıııııı
-Peki biraz önce balkondan halıyı sen mi çırptın?
- yooooooooo.
Ama hala kapı yarım ve kadın görünmüyor ortada kız yan tarafa bakıyor.Neyse anlaşılan kadın kaçıyor.Kızı uyardım .
-Bak canım mutfak balkonundan herhangi birşey çırpılmaz dedim.Lütfen bir daha dikkat et...
O da :
Özür dilerim dedi ama yan taraftan gelen işaret üzerine.Hasbin Allah!
İndim aşağıya.Ama hala sinirim geçmedi.Bu tatsız olayında canımızı sıkmasına izin vermek istemedim.Sohbet kaldığı yerden devam etti çaylarımızı yudumlarken.
....
Aylardan geçen sene bu zaman
........
Eşimle mutfakta kahvaltı yapıyoruz.Tabi hava çok sıcak kapı pencere açık.Birden çarppp çarppp diye bir ses ve toz ile neye uğradığımızı şaşırdık.Varan bir komşum kilim çırpıyor mutfak balkonundan ve aşağıda insan mı oturuyor başka mahluk mu önemli değil.
Neyse çıktım yukarı :
-Merhaba komşum ben alt kat komşun bilmem kimm...
-Merhaba
-Bak komşum biraz önce kilimini benim mutfak balkonuma çırptın .Biz kahvaltıda senin tozu yedik.dedim
Kadının verdiği cevap:
-Gel buyur bir kahve içelim.
Ben :
-Teşekkür ederim,bakın ben çalışan bir bayanım evimi hergün hergün temizlemeye vaktim yok .Ama siz hergün ya astığım çamaşırlarımın üstüne ya mutfak balkonuma halılarınızı kilimlerinizi çırpıyorsunuz.Bu koya dikkat ederseniz sevinirim.Dedim
-Özür dilerim bir daha dikkat ederim..dedi.Ben evime indim.
İşte sevğili canlar bu komşum geçen sene ki o uyarımdan sonra bir ay dikkat etti sonra yine saldı kilimleri balkondan.Neyse kış kapı bencere kapalı ve ben okuldayım öğlenciyim, evde yokum ,kapı bacak kilitli çıpsın ne yapayım dedim.Ama yine yaz geldi kapılar açıldı evimin içi tozdan geçilmiyor .Hergün sil süpür nafile...İşin kötü yanı mutfak balkonundan yemek sofrasınıda çırpıyor içinde ekmek kırıntıları ,Şansları varsa benim balkona yoksa caddeye savruluyorlar.Bayan evli barklı iki kızı var .Belki iyi bir insan ama yaptığı bu davranışlarla beni çok rahatsız etmekte ,Anlayacağınız ne yapacağımı bilemiyorum.Kimsenin kalbini kırmak yada hakkında kötü konuşma niyetinde değilim ama yoruldum artık....Ve bu komşumun ahlakıymış .Bu davranışından dolayı önceki oturan yaşlı teyzede çok şikayetsiymiş.
Anlayacağınız ben yandım CAN ÇIKAR HUY ÇIKMAZ..
Oh döktüm içimi rahatladım ya:)

16 Haziran 2009 Salı

TAHİNLİ FINDIKLI KEK

Geçenlerde satranç kursuna giderken kurs arkadaşlarıma yapmıştım tahinli keki.Onlar çok beğendiler ve zevkle yediler .Bende tadını onaylatmış oldumTarifi çok basit daha doğrusu bildiğimiz kekin içine fındık parçacıkları ve bir fincan tahin ilave ettim.Şimdi şu ölçülerde yaptım desem yanılmış olabilirim .Tahmini olarak göz kararı koydum malzemeleri:

malzemeler:
  1. 2yumurta,
  2. bir çay bardağına yakın şeker ,
  3. yarım çay bardağı sıvı yağ
  4. 2 kaşık süt,
  5. 1 fincan tahin ,
  6. 1çay bardağı ufalanmış fındık,
  7. 1 paket vanilya,
  8. yarım paket kabartma tozu(baton kalıbım küçük diye),
  9. alabidiği kadar un,(unu ,kabartma tozunu,vanilyayı önceden elerseniz, un hafiften havalanmış ve iyi karışmış olur.)
  10. Üstünü süslemek için susam

Yapılışı: Benim baton kalıbım küçük olduğu için; malzemeler normal kekin yapımında kullanılan malzemelerin yarısı şeklinde ama siz büyük bir kalıp kullanacaksanız malzemeleri iki katına çıkartmalısınız.

  1. Baton kalıbınızı yağlayın.Malzemelerinizi sırasıyla çırpın.Kalıba döküp üzerini susamla süsleyein
  2. 170 derecelik fırında 30-40 dakika pişirin .ilk 20 dakika fırının kapağını açmayın yoksa fırının kavası kaçar, kek söner yani kabarmaz.Kürdan testi ile pişip pişmediğini anlayabiliriz.(Kürdanı kekimize batırıyoruz,eğer kürdan kuru çıkarsa pişmiştir,çıkmazsa pişmemiştir.)
  3. Piştikten sonra biraz soğuyunca dilimliyoruz .Afiyetle yiyoruz.Tahinli tatları sevenlere duyrulur.

13 Haziran 2009 Cumartesi

AYYY YAT YAT NEREYE KADAR?

İnsan bir geçmiş olsunu bekliyor ,çalan bir telefon yada gelen bir arkadaşla mutlu oluyor.Bu konuda sevgili arkadaşlarım gerek telefonla gerek bizzat evime gelerek beni ihya ettiler Allah' ta onları mutlu etsin. Siz sevgili dostlarımda beni mesajlarınızla yalnız bırakmadınız, hepinize kocaman sevgiler selamlar:)
Allah kimseyi yatağa bağımlı yapmasın.5-6gündür belimin ağrısından , yatmak zorunda kalıyordum.Çok şükür dün ve bugün kendimi daha iyi hissediyorum.Ay ben öyle hastalığı üzerine alan bir tip değilimdir.Dayanamadım bugün fırladım yerimden:)ama birazda rahattımda ondan.sırtımda bir yastık o şekilde oturunca daha rahat ediyorum.Ayyyy hep hastalıktan konuşarak ruhumuzu sıkmayalım.Hastayız dedik diye ölmedik ya:))Hemen kapatıyorum bu konuyu...Konu kapan..

Efendim bildiğiniz üzere yaz tatili geldi ,öğretmenlerimizin şu dillere destan tatili.....

İşte bizde bu tatilde nereye gitsek diye düşünüyoruz daha karar veremedik.30 hazirana kadar benim seminer çalışmalarım,15 temmuza kadarda eşimin öğrencilerinin ortalama yükseltme sınavları var yani tatilin yarısı gitti.İşte bizde diğer yarısı için tatil planları içine girdik ,kısmet olursa tabi.

Ama nereye gideceğimize karar veremedik.Eşim Mersin ,İskenderun tarafını istiyor ,Bana heryer uyar:)yeter ki tatil olsun:):):)

Gittiğiniz tavsiye edebileceğiniz güzel bir tatil yöreleri var mı acaba sizinde?


Herkese iyi tatiller ,tatile çıkamayanlarda benim gibi yapsın çayı demleyin balkonu yıkayın ohhh serin serin ayakları uzatın ......

Bir buçuk ay daha Şanlıurfâ'nın yakan , kavuran sıcağındayız ne yapalım...Sağlığımız yerinde ,sevdiklerimiz yanımızda olsun yeter:)))

11 Haziran 2009 Perşembe

MERDİVEN KAZASI


Bir kaç gündür uğrayamıyorum,Sanırım iyileşene kadar da pek ugrayamayacağım.Salı günü okulda merdivenlerden sırtımın üstüne düşerek yuvarlandım.Sırtımda kolumda ezilmeler var,kas doku zedelenmesi dedi doktor.Sırtımın ağrısından duramıyorum ,doktorun söylemesine göre bir süre devam edermiş bu ağrılar.Ne diyelim Allah daha beterinden sakladı,kırabilirdik de beli değil mi?

Herkese selamlar bol sağlıklı günler aman kendinize dikkat edin.

8 Haziran 2009 Pazartesi

RENKLİ SALATA

Piknik insanı yoruyor.Havamı çarptı ne yaptım kendimi çok yorgun hissediyorum.Hafta sonu diyette sekmeler oldu malesef:)Ama telafi edeceğim en kısa zamanda .
Haftara bu renkli salata ile başlarsak sanırım bu şekilde sağlıklı beslenerek devam ederiz.

Herkese iyi haftalar,kocaman selamlar:))))))))))))))

6 Haziran 2009 Cumartesi

NOHUTLU PİLAV-HAŞLAMA TAVUK


Malum diyetteyim işte eşimde bu diyet olayından nasibini alıyor.Onun kilo ile sorunu yok ama evde ben diyet yapıyorum ya o da benim canım çeker diye farklı birşey yemiyor ben ne yersem aynısını yiyor .Baktım ki o da zayıflayacak artı ona özel yemek de yapıyorum kendime tavuk haşlamışsam ona yanında pilavda yapıyorum.Sağlıklı beslenme kurallarını artık hayatımıza yerleştireceğiz.
Haşlama tavuk:
Tavuğu düdüklüde haşladım.Haşlarken içine 1tane soğan ,1 tane havuç,ekledim birada tuz ile karabiberde ekledim ki kokusunu alsın diye.

Nohutlu pilav:
1 'e 2 ölçegini kullanıyorum .Eğer sebzeli yapacaksam garnitür kullanıyorum ve pişmeye yakın ekleyip bir kere harmanlayarak altını kapatıyorum. Kapağını kapatıyorum ve dinlenmeye alınmış oluyor pilav.Nohutlu pilavıda bu mantıkla yaptım haşlanmış nohutum vardı pilav pişmeye yakın nohutu ekledim.1-2 dakika pişti ,altını kapattım ve dinlenmeye bıraktım.
Tavukla birlikte servis ettim.
 Afiyet olsun

5 Haziran 2009 Cuma

TİRAMİSU


Bu pastayı sevgili Funda 'da görmüştüm o da sağ olsun öyle güzel anlatmıştı ki en kısa zamanda denerim demiştim o zaman bu zamanmış sanırım geçenlerde eşimin doğum gününde misafirlerimize yaptım çok beğenildi.Tarifine oradan bakabilirsiniz.Kendisine teşekkür ediyorum .Şu meşhur tiramisuyu denemeyen varsa denemelerini tavsiye ederim yanında nesface ile harika oluyormuş onu anladım .

Herkese kocaman selamlar sevgiler

3 Haziran 2009 Çarşamba

PATATESLİ YUMURTA(HAŞLANMIŞ PATATESLE)

Kahvaltılıkları sevmeyen yoktur sanırım .Bende kahvaltıya düşkün bir insanım,kahvaltıda değişik tatlar denemeyi severim.Yumurtalı patates öğrencilik zamanımdan kalma bir yemek ,doyurucu ve pratik.
Şuana kadar denemeyen varsa ne duruyorsunuz efendim bir deneyin derim:)
Malzemeler:
  1. 3 yumurta,
  2. 2 tane haşlanmış patates,
  3. zeytinyağ,tuz,biber
Yapılışı:Patatesleri küp küp doğrayıp yağda kavuruyoruz.Daha sonra yumurtaları tuz ile çırpıp patateslerin üzerine ekliyoruz.piştikten sonra üzerine pul biber serpiştiriyoruz.